Glasiasi sareng jaman és

Glasiasi sareng umur és

Salami jutaan taun anu parantos kalangkung saprak Bumi kabentuk, aya waktos jaman és. Aranjeunna disebut salaku és Jaman. Ieu mangrupikeun periode waktos dimana ayana parobahan iklim anu nurunkeun suhu global. Aranjeunna ngalakukeunana sedemikian rupa sehingga sebagian besar permukaan bumi beku. Penting pikeun terang yén nalika anjeun nyarioskeun parobihan iklim anjeun kedah ngagaduhan rujukan pikeun nempatkeun diri dina sudut pandang planét urang.

Naha anjeun hoyong terang prosés glasiasi sareng umur és di planét urang? Di dieu kami ngungkabkeun sadayana.

Karakteristik dina jaman és

Sato dina glasiasi

Zaman és didefinisikeun salaku periode waktos anu dicirikeun ku ayana permanén panutup és anu éksténsif. És ieu dugi ka sahenteuna salah sahiji kutub. Bumi dipikaterang kaliwat 90% waktos anjeun salami sajuta taun ka pengker dina 1% suhu anu paling tiis. Suhu ieu paling handap saprak 500 juta taun ka pengker. Kalayan kecap séjén, Bumi kajebak dina kaayaan anu tiris pisan. Mangsa ieu katelah Zaman És Quaternary.

Opat umur és pamungkas parantos dilaksanakeun 150 juta taun interval. Ku alatan éta, élmuwan nganggap yén éta disababkeun ku parobahan orbit Bumi atanapi parobahan dina kagiatan surya. Élmuwan anu sanés resep kana katerangan darat. Salaku conto, munculna jaman és nuduhkeun distribusi buana atanapi konsentrasi gas rumah kaca.

Numutkeun definisi glaciation, éta mangrupikeun jaman anu dicirikeun ku ayana épis dina tihang. Ku aturan jempol, ayeuna urang lebet dina jaman és, kumargi tutup kutub nyéépkeun ampir 10% tina sakumna permukaan bumi.

Glasiasi dipikaharti salaku jaman umur és anu suhu na handap pisan global. És és, salaku akibatna, ngalegaan ka arah lintang handap sareng ngadominasi buana. Topi és parantos dipanggihan dina garis lintang khatulistiwa. Umur és pamungkas lumangsung sakitar 11 rébu taun ka pengker.

Zaman és kawéntar

Cryogenic nu

Aya cabang élmu anu tanggel waler pikeun diajar glasier. Éta ngeunaan glaciology. Éta anu tanggung jawab nalungtik sadaya manifestasi alami cai dina kaayaan padet. Kalayan cai dina kaayaan padet aranjeunna ningali kana glasier, salju, hujan es, hujan es, és sareng formasi sanésna.

Unggal jaman glasiasi dibagi kana dua waktos: glasial sareng antargacial. Tilasna nyaéta kaayaan anu kaayaan ekstrim sareng beku kajantenan ampir di mana waé di planét. Di sisi anu sanésna, anu silih sambung langkung sedeng, sapertos ayeuna.

Dugi ka ayeuna, lima période umur és dipikaterang sareng parantos diverifikasi: Quaternary, Karoo, Andean-Saharan, Cryogenic and Huronian. Sadaya ieu parantos kajantenan ti saprak bumi dibentuk.

Umur és dicirikeun sanés ngan ukur ku turunna suhu, tapi ogé ku naékna gancang.

Mangsa Quaternary dimimitian 2,58 juta taun ka pengker sareng lumangsung dugi ka ayeuna. Karoo, ogé katelah jaman Permo-Carboniferous, mangrupikeun salah sahiji anu pangpanjangna, salami sakitar 100 juta taun, antara 360 sareng 260 juta taun ka pengker.

Di sisi anu sanésna, jaman glasial Andean-Sahara ngan ukur 30 juta taun sareng lumangsung antara 450 sareng 430 taun ka pengker. Mangsa paling parah anu parantos lumangsung di planét urang henteu diragukeun cryogenis. Ieu mangrupikeun jaman és anu paling parah dina sadaya sejarah géologis planét ieu. Dina tahap ieu diperkirakeun yén lambaran és anu ngaliput buana ngahontal kana katulistiwa géograpis.

Glaciation Huronia dimimitian 2400 milyar taun ka pengker sareng réngsé sakitar 2100 taun ka pengker.

Zaman és pamungkas

Tutup kutub pikeun seueurna planét

Kami ayeuna dina jaman antarglasiasi dina glasiasi Quaternary. Wewengkon anu dijudulan topi kutub ngahontal 10% tina permukaan bumi. Bukti nyaritakeun yén dina jaman kuartal ieu, parantos aya sababaraha jaman és.

Nalika populasi nuduhkeun "Zaman És" éta ngarujuk kana umur és terakhir dina jaman Kuarier ieu. Kuartérér mimiti 21000 taun ka pengker sareng réngsé kira-kira 11500 taun ka pengker. Éta lumangsung sacara sakaligus dina kadua hémisfér. Épéksi és pang gedéna ngahontal di beulahan bumi kalér. Di Éropa, és na maju, ngaliput sadayana Britania Raya, Jérman sareng Polandia. Sadayana Amérika Kalér dikubur handapeun és.

Saatos katirisan, permukaan laut turun 120 méter. Ékaran laut anu gedé ayeuna pikeun jaman éta di darat. Data ieu lumayan aya hubunganana nalika diajar épolusi genetik seueur populasi sato sareng pepelakan. Salami gerakanana ngalangkungan permukaan darat dina jaman és, aranjeunna tiasa tukeur gén sareng hijrah ka buana sanés.

Hatur nuhun ka tingkat laut anu handap, dimungkinkeun pikeun leumpang ti Siberia ka Alaska. Massa hébat és aranjeunna ngahontal ketebalan 3.500 ka 4.000 méter, ngaliput sapertilu lahan anu muncul.

Ayeuna, parantos diitung yén upami glasier sésana lebur, permukaan laut bakal naék antara 60 sareng 70 méter.

Nyababkeun glaciation

Glasiasi masa depan anu énggal

Kamajuan sareng mundur és aya hubunganana sareng hawa tiis Bumi. Ieu kusabab parobihan dina komposisi suasana sareng parobihan orbit Bumi ngurilingan Matahari. Éta ogé tiasa janten akibat tina parobahan orbit Matahari dina galaksi urang, Bima Sakti.

Jalma anu mikir yén glasiasi disababkeun ku panyabab internal Bumi percaya yén éta diakibatkeun ku dinamika pelat tektonik sareng pangaruhna kana kaayaan relatif sareng jumlah kerak samudera sareng daratan di permukaan Bumi. Sababaraha yakin yén éta akibat parobihan kagiatan surya atanapi dinamika orbit Bumi-Bulan.

Tungtungna, aya téori anu ngahubungkeun pangaruh meteorit atanapi bituna gunungapi ageung sareng glasiasi.

Panyababna parantos ngahasilkeun kontropérsi sareng para ilmuwan nyarios yén urang caket kana akhir jaman interglacial ieu. Naha saur anjeun bakal aya jaman és anu énggal?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Alejandro Olivares Ch cenahna

    Dear Mtro.
    Kuring ngabagjakeun pikeun usaha sareng inpormasi. Kuring Dr dina Élmu Administrasi sareng kuring gaduh modél prediksi pikeun ngukur kalestarian dina prosés tatanén. Abdi resep kana élmu anjeun ngeunaan masalah glasial. Kuring ngantepkeun inpormasi kuring kalayan resep. Hatur nuhun.