Giordano Bruno

Giordano Bruno

Di jaman baheula aya jalma anu henteu percanten kana evolusi atanapi dina mendakan hal-hal anu pasti. Ngarobih naon anu parantos aya sareng anu dipercaya leres henteu tiasa robih sapeuting sabab jalma anyar nyarios yén éta leres. Ieu anu kajantenan Giordano Bruno pikeun kontradiksi sareng penduduk ngeunaan kanyataan yén Bumi sanés pusat Alam Semesta.

Dina tulisan ieu, urang badé ngajelaskeun naon anu kajantenan Giordano Bruno sareng naon garapanana.

Saha éta Giordano Bruno?

Masalah hirup Bruno

Ieu mangrupikeun jalma anu bakalan hirupna dina filsafat sareng teologi. Anjeunna agam pisan sareng ogé nyerat puisi sareng lakon. Anjeunna lahir di 1548 di Nola Napoles. Anjeunna dihukum pati ku Inkuisisi Suci sabab anjeunna ngalakukeun tindakan anu ngungkabkeun ka gareja, nyatakeun yén Bumi sanés pusat Alam Semesta.

Sakumaha urang terang ayeuna, planét urang milik Sistem tatasurya, diwangun ku 8 planét sanés anu gaduh orbitna sakitar Matahari. Dina 1548 teu aya téknologi sapertos anu terang posisi kami di Alam Semesta. Sapertos manusa anu salawasna aya, aranjeunna parantos ngalakukeun dosa-diri nyalira sareng, tangtosna, dina hal ieu, kami yakin kami anu jadi puseur sagala rupa. Giordano Bruno dihukum mati sareng, sababaraha dinten sateuacan, Paus Clément VIII masihan anjeunna kasempetan pikeun nolak pamanggihna sareng tobat.

Carita ogé yén Bruno henteu méréskeun kapercayaanna bahkan ku ngaduruk di patok. Anjeunna teguh kana cita-citana dugi ka tungtungna. Ayeuna tiasa dicindekkeun yén saurang lalaki, anu pamanggihanna maju pikeun waktuna, dibunuh kalayan kejam ku kamandirian manusa sareng garéja.

Masalah anjeun parantos dimimitian nalika anjeunna wani maca téks terlarang filsuf Walanda Desiderius Erasmus ti Rotterdam. Ieu kajantenan dina taun 1575 sareng, ti waktos éta, Bruno dilebetkeun kana sorotan. Ieu ngan ukur awal masalahna. Kapercayaanna ti alit pisan mangrupikeun ancaman ka garéja, kumargi anjeunna ngagaduhan cara nyalira teologi. Komunitas anu langkung religius ngalaman teu ngarareunah nalika ngadangu hal-hal anu Bruno kedah nyarioskeun ngeunaan Bumi sanaos ogé jalma anu religius.

Masalah dina kahirupan

Panilitian sareng Bruno

Dibikeun kapercayaan anu beragam pikeun umur na (anu tungtungna parantos kabuktosan leres), Giordano cenah pernah ditampi ku agama. Anjeunna diangkat janten imam sareng dituduh bid'ah. Kusabab ieu anjeunna kedah ninggalkeun Ordo sareng diusir. Anjeunna teras ngarobih kana Calvinisme, sanaos ide kritis na nyababkeun panjara gancang.

Henteu ngan ukur Bruno dianiaya ku Inkuisisi kusabab ngagaduhan cita-cita atanapi kapercayaan anu teu saluyu sareng agama, tapi rupa-rupa intéléktual diserang ku kejam ku jalma anu sami anu nyobian nyebarkeun firman Allah sareng ngadamaian dunya.

Sapanjang hirupna, euy anjeunna leres-leres bahagia sareng berhasil ngagaduhan perdamaian salami taun-taun anjeunna di London, Paris sareng Oxford. Ngan di dinya anjeunna tiasa ngembangkeun kamampuanana kalayan saé, ngagaduhan kawéntar salaku panulis sababaraha karya teologi.

Anjeunna ogé mimiti nguatkeun sababaraha ideu ngeunaan sains sareng tiori hélemétris tina Nicolás Copernicus sareng Tata Surya. Téori-téori ieu ogé aya dina ancaman anu teras-terasan ku Inkuisisi sareng ieu didukung ku Galileo Galilei.

Idéologi sateuacanna waktos na

Téori yén Bumi sanés pusat Alam Semesta

Sareng éta aya jalma anu parantos maju teuing pikeun waktos aranjeunna hirup. Profésor ti Jurusan Fisika Universitas Negeri Sao Paulo (UNESP) anu namina Rodolfo Langhi ngajamin yén Bruno terang sareng ngadukung kanyataan yén Matahari mangrupikeun pusat Alam Semesta. Naon deui, anjeunna parantos ngembangkeun sababaraha téori dumasar kana naon anu anjeunna pelajari. Anjeunna negeskeun yén Alam Semesta henteu aya watesna sareng yén éta henteu ngagaduhan pusat sapertos urang terang. Nyaéta, aya langkung seueur dunya anu dicicingan sapertos Bumi sareng unggal kelompok planét ngurilingan pusatna nyalira.

Bruno parantos panginten dina taun 1575 yén di Alam Semesta aya seueur planét sanés sapertos Bumi sareng seueur bintang raksasa sanés sapertos Matahari. Anjeunna negeskeun yén aya deui planét saluareun Saturnus ngurilingan Matahari. Engké, saatos pamanggihan ti Uranus, Néptunus y Pluto dina 1871m 1846 sareng 1930, masing-masing éta nunjukkeun yén anjeunna henteu lepat.

Masalah anu ngagaduhan Bruno sareng masarakat nyaéta anjeunna henteu ngadasarkeun kapercayaan kana data ilmiah sareng bukti. Sabalikna, anjeunna ngémutan kapercayaan agama sareng éta anu masihan anjeunna seueur masalah dugi ka janten sorotan Inkuisisi. Saatos dituduh bid'ah, anjeunna kedah angkat ti Paris dina 1586. Anjeunna nyerat seueur tulisan numana anjeunna ngahina pejabat sareng anggota Garéja ngan saukur negeskeun ideu na.

Saatos angkat ti Paris anjeunna angkat ka Jérman dimana anjeunna ngungsi kana Lutheranism. Aranjeunna ogé ngusir anjeunna ti ditu ku jalanna waktos.

Tungtung Giordano Bruno

Pupusna di taruhan ku Giordano Bruno

Kasalahan parah hirupna tanpa diragukeun nyaéta balik ka Itali saatos 15 taun angkat. Sareng éta anjeunna dihianat ku bangsawan Giovanni Mocenigo anu, dina alesan yén Bruno janten guruna, Anjeunna ngondang anjeunna ka bumi na sareng di mana anjeunna masrahkeun anjeunna ka Inquisisi Venetian.

Nalika anjeunna ngalaman sidang anu cocog, anjeunna nyingkirkeun sombong sareng sombong anu anjeunna salami mangtaun-taun sareng ngarawat juri anu saé pisan. Nanging, éta kasép pikeun mundur sababaraha léngkah. Putusan éta nyaéta anjeunna sacara umum diduruk dina saham di Inkuisisi. Sanaos anjeunna ngaku yén da'wahna Aranjeunna sanés agama, tapi filsafat, anjeunna pupus di patok, ngabakar dina taun 1600.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, panyebaran anu leres tina bebeneran parantos dibunuh kalayan kejam sapanjang sajarah ku Garéja. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kahirupan Giordano Bruno.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.