Gerakan bumi: rotasi, tarjamahan, presesi sareng nutasi

gerakan bumi

Nalika urang nyarioskeun gerakan Bumi dina bumi urang Sistem tatasurya Gerak rotasi sareng tarjamahan janten émutan. Aranjeunna mangrupikeun dua gerakan anu paling dikenal. Salah sahijina nyaéta alesan yén aya beurang sareng peuting sareng anu sanésna nyababkeun aya musim taun. Tapi gerakan ieu sanés ngan ukur aya. Aya ogé gerakan sanés anu penting sareng henteu dikenal ogé éta mangrupikeun gerakan nutasi sareng presesi.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun ngeunaan opat gerakan anu aya di planét urang kira-kira Matahari sareng pentingna masing-masing. Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis éta? Anjeun kedah tetep maca.

Gerak puteran

gerak puteran

Ieu gerakan anu paling dikenal sasarengan tarjamahna. Nanging, pastina aya aspek penting anu anjeun henteu terang ngeunaan éta. Tapi henteu janten masalah, sabab urang bakal ngawaskeun sadayana. Urang mimitian ku nangtoskeun naon gerakan ieu. Éta ngeunaan rotasi Bumi dina poros sorangan dina arah Kulon atanapi Wétan. Éta dianggap anti jarum jam. Bumi ngurilingan dirina sareng peryogi rata-rata 23 jam, 56 menit sareng 4 detik.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, kusabab gerakan rotasi ieu aya siang sareng wengi. Ieu kajantenan sabab Panonpoé dina posisi anu tetep sareng ngan ukur menerkeun nyanghareupan Bumi anu aya dihareupeunana. Bagean anu sabalikna bakal poék sareng bakal wengi. Épék ieu ogé tiasa ditingali siang, niténan kalangkang saatos jam-jaman. Urang tiasa ngaapresiasi kumaha Bumi ngalirkeun kalangkang dina tempat sanésna.

Konsékuansi anu sanés tina gerakan rotasi anu penting ieu nyaéta nyiptakeun medan magnét bumi. Hatur nuhun kana médan magnét ieu urang tiasa ngagaduhan kahirupan di Bumi sareng panangtayungan kontinyu tina radiasi tina angin surya. Éta ogé ngamungkinkeun kahirupan di Bumi aya di atmosfir.

Upami urang tumut kana kaayaan kaayaan di unggal titik planét, laju muterna henteu sami dina sadaya sisi. Upami urang ngukur kecepatan tina katulistiwa atanapi di kutubna bakal bénten. Dina khatulistiwa éta kedah ngumbara langkung jarak pikeun ngahurungkeun porosna sareng éta bakal gancangna 1600 km / jam. Upami urang milih titik dina 45 derajat lintang utara, urang tiasa ningali éta muter dina 1073 km / jam.

Gerakan tarjamahan

gerakan bumi

Urang teraskeun nganalisis gerakan kadua paling rumit di Bumi. Éta gerakan anu dipiboga ku Bumi anu diwangun ku ngajantenkeun orbit dina ngurilingan Matahari. Orbit ieu ngajelaskeun gerakan élips sareng nyababkeun dina kaayaan caket kana Matahari sareng waktos-waktos sanésna langkung jauh.

Dipercaya yén nalika bulan usum panas langkung panas kusabab planétna langkung caket sareng Matahari sareng langkung jauh dina usum salju. Éta mangrupikeun hal anu koheren pikeun dipikirkeun, kumargi upami urang jauh, kirang panas bakal dugi ka urang tibatan upami urang langkung caket. Nanging, éta sabalikna. Dina usum panas urang jauh ti Surya tibatan dina usum salju. Naon anu dikondisikeun dina waktos ngagentoskeun musim sanés jarak Bumi anu aya kaitannana sareng Matahari tapi condongna sinar matahari. Dina usum salju, sinar Matahari nyerang planet urang ku cara anu langkung condong sareng dina usum panas langkung jejeg. Ieu sababna aya langkung seueur sinar panonpoé dina usum panas sareng langkung panas.

Butuh Bumi 365 dinten, 5 jam, 48 menit sareng 45 detik kanggo ngadamel hiji révolusi lengkep dina poros tarjamahna. Kusabab kitu, unggal opat taun urang gaduh taun kabisat anu Pébruari ngagaduhan hiji dinten deui. Hal ieu dilakukeun pikeun nyaluyukeun jadwal sareng tetep tetep stabil.

Orbit Bumi ngeunaan Matahari ngagaduhan perimeter 938 juta kilométer sareng dijaga dina jarak rata-rata 150 km ti éta. Laju urang ngumbara nyaéta 000 km / jam. Sanaos kagancangan gancang, urang henteu ngahargaan nuhun kana gravitasi Bumi.

Aphelion sareng perihelion

aphelion sareng perihelion

Jalur anu dilakukeun ku planét urang sateuacan Matahari disebut ékliptika sareng ngalangkungan katulistiwa dina mimiti semi sareng usum gugur. Aranjeunna disebut equinoxes. Dina posisi ieu, siang wengi sami waé. Dina titik anu paling jauh tina éliplika kami mendakan solstice usum panas jeung usum tiris. Salami poin-poin ieu, siang langkung panjang sareng wengi langkung pondok (dina usum panas solstis) sareng wengi langkung panjang sareng dinten anu paling pondok (dina usum salju solstis). Salila tahap ieu, sinar panonpoé ragrag langkung vertikal dina salah sahiji hémisfér, langkung panasna. Maka, nalika di beulahan bumi kalér usum salju di beulah kidul nyaéta usum panas sareng sabalikna.

Tarjamahan Bumi dina Surya ngagaduhan momen nalika anu paling jauh disebut Aphelion sareng éta kajantenan dina bulan Juli. Sabalikna, titik anu pang caketna Bumi ka Panonpoé nyaéta perihelion sareng éta lumangsung dina bulan Januari.

Gerak presisi

kaayaan bumi

Mangrupikeun parobahan anu laun sareng bertahap anu di Bumi dina orientasi sumbu puteran. Gerakan ieu disebut precession Bumi sareng disababkeun ku momen kakuatan anu dilakukeun ku sistem Earth-Sun. Gerakan ieu sacara langsung mangaruhan kana kacenderungan sinar matahari dugi ka permukaan bumi. Ayeuna sumbu ieu gaduh kacondongan 23,43 derajat.

Ieu nyaritakeun yén sumbu rotasi Bumi henteu teras-terasan nunjuk ka bintang anu sami (Kutub), tapi muterkeun arah jarum jam, ngabalukarkeun Bumi ngalih dina gerakan anu sami sareng puncak anu muter. Giliran lengkep dina poros presisi ngabutuhkeun waktos 25.700 taun, janten sanés hal anu pikahoyong dina skala manusa. Nanging, upami urang ngukur ku waktos géologis urang tiasa ningali yén éta ngagaduhan patalina hébat dina jaman glasiasi.

Gerakan Nutation

nutasi

Ieu gerakan utama terakhir di planet urang. Mangrupikeun gerakan sakedik sareng henteu teratur anu lumangsung dina poros puteran sadaya objék simétris anu muter dina poros na. Candak gyros sareng puncak putaran, contona.

Upami urang analisa Bumi, gerakan nutasi ieu mangrupikeun osilasi périodik sumbu puteran di sekitar posisi rata-rata na dina ruang langit. Gerakan ieu lumangsung di sabab kakuatan anu dilakukeun ku gravitasi Bumi sareng daya tarik antara Bulan, Surya sareng Bumi.

Ayunan leutik sumbu bumi ieu lumangsung kusabab tonjolan khatulistiwa sareng daya tarik bulan. Mangsa nutasi 18 taun.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung ngartos gerakan planet urang.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.