Geosmin

baktéri taneuh baseuh

Alam nawiskeun kami sababaraha hal anu luar biasa sareng pikaresepeun sapertos bau hujan. Pasti éta bau anu nyandak anjeun nostalgia sareng perasaan jalanna waktos sareng anu anjeun pikahoyong. Saatos usum halodo anu panjang, nalika turunna hujan mimiti turun, anjeun tiasa ningali bau anu rada amis anu nganteurkeun sakumna suasana sareng ngingetkeun yén usum hujan caket. Nanging, masarakat umum henteu terang naon mékanisme anu nyababkeun hawa nyandak seungit ieu. Katerangan pikeun ieu aya dina sanyawa anu disebut geosmin anu tanggung jawab pikeun bau ieu dipikaterang ku nami péricricor.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan geosmin, ciri-cirina sareng naha éta ngahasilkeun bau hujan.

Naon éta

geosmin

Nalika urang nyarioskeun petricor urang tingal bau khas anu hujan asalna nalika turun, khususna saatos usum halodo anu panjang. Seungit ieu anu mabok sakumna suasana disababkeun sanyawa anu disebut geosmin. Geosmin mangrupikeun sanyawa anu ngurus nyéépkeun jutaan baktéri nalika hujan turun ka bumi.

Anu utama anu tanggung jawab pikeun generasi geosmin nyaéta baktéri Streptomyces coelicolor. Éta ogé katelah baktéri Albert. Sareng sianobaktéri sanésna sareng sababaraha jamur anu hirup dina taneuh nyaéta anu diaktipkeun nalika hujan ngabasmi bumi. Geosmin henteu ngan ukur aya dina partikel anu ngambang dina hawa saatos sumping hujan. Éta ogé zat anu méré bau ciri bit. Kami terang yén bit gaduh bau kadunya anu menonjol pas dibuka.

Sejen tempat dimana urang mendakan geosmin nyaéta dina aroma sababaraha anggur.

Dispersi sareng aksi geosmin

sanyawa geosmin

Urang badé ningali naon mékanisme utama tindakan anu dipiboga ku geosmin sareng kumaha aranjeunna nyebarkeun hawa. Pikeun anu munggaran, para élmuwan fokus kana tiasa ngajelaskeun mékanismeu ku cara geosmin tiasa bubar ngalangkungan hawa. Dina raraga ngajelaskeun hal ieu, sakumpulan panaliti parantos ngagunakeun kaméra gancang-gancang sareng mangsi fluorescent. Aranjeunna parantos nganggona ieu supaya tiasa pilem sacara rinci naon anu lumangsung nalika tetes cai mangaruhan kana taneuh anu pinuh baktéri anu disebatkeun di luhur.

Saatos ngadamel rékaman katémbong yén, nalika teundeun cai murag, néwak gelembung hawa leutik sareng ngabantingkeun kana taneuh. Pas turunna cai janten stabil, gelembung cai naék kana permukaan sareng ngabeledug, ngaluarkeun jet alit anu ngaluncurkeun partikel cai kana hawa. Tiasa disebatkeun hal anu sami kajantenan nalika gas dileupaskeun tina minuman bergas sapertos sampanye atanapi bir. Gelembung ieu ngumbara ngalangkungan boot pikeun ngabeledug kana hawa nalika dugi ka permukaan.

Sakali ngabeledug, sajumlah leutik aerosol dileupaskeun tina taneuh anu tanggel waler pikeun ambu péricoror. Masing-masing partikel tanggung jawab pikeun ngangkut rébuan baktéri anu sanggup hirup dugi ka sajam dina hawa. Kukituna, petricor henteu biasana lami langkung lami tibatan waktos ayeuna. Bakteri ieu tanggel waler pikeun bau bumi seger anu urang perhatoskeun nalika hujan.

Pamakéan baktéri geosmin

Aya sababaraha rupa panilitian anu ngahubungkeun baktéri ieu sareng kagunaan sareng utiliti sanés anu tiasa dipasihkeun. Boh geosmin boh baktéri anu disékrésikeun nalika turunna hujan, henteu bahaya pikeun manusa. Salaku tambahan, dipikanyaho yén éta dipaké pikeun kéngingkeun daptar panjang ubar di antawisna mangrupikeun agén antibakteri sapertos tetracycline, eritromisin, rifampin, atanapi kanamycin; sareng zat antijamur sapertos nystatin.

Mangpaat sanés pikeun diajar geosmin kahontal saatos terang basa molekul sareng biosintésis geosmin. Nyaho kumaha sanyawa ieu tiasa dianggo, para penggemar anggur anu saé tiasa diuntungkeun sareng utamina jalma anu langkung peka masihan. Ayana geosmin tiasa janten ngimpina nyata pikeun produsen anggur, sabab ayana aroma ieu tiasa ngarusak ciri produkna. Atuh ku élmu biosintésis tina sanyawa ieu, sababaraha naséhat tiasa dipasihkeun kumaha cara ngirangan atanapi ngaleungitkeun ayana dina sababaraha anggur dina raraga ningkatkeun kualitasna.

Sanaos sigana henteu aya hubunganana palate of winemakers ku haus onta lengkep patali. Pentingna zat ieu dina tingkat biologis aub dina salamet onta di gurun. Geosmin mangrupikeun molekul anu janten sinyal pikeun onta yén cai na caket. Sareng nyaéta sababaraha onta gurun Gobi sanggup mendakan cai langkung ti 80 kilométer jauhna. Kanyataan yén onta tiasa mendakan cai ti tempat anu jauh sapertos kitu anu parantos dijelaskeun ku élmuwan salami mangtaun-taun.

Ku ayana geosmin sareng ciri-cirina, tiasa janten mékanisme pikeun sato pikeun bubarkeun spora mikroorganisme ieu supados tiasa terang dimana aya cai.

Sigana di padang pasir, Streptomyces éta ngaleupaskeun geosmin dina bumi anu baseuh, anu tiasa dicandak ku reséptor olfactory dina onta. Dianggap yén aroma geosmin tiasa janten mékanisme pikeun sato pikeun bubarkeun spora mikroorganisme ieu. Janten, nalika onta nginum cai, aranjeunna nyebarkeun spora dimana-mana waé, ngabantosan panyebaranana. Tapi sanyawa anu sigana leutik ieu, geosmin, tiasa janten masalah kahirupan sareng maot pikeun onta. Upami mutasi genetik kajantenan bakal pikareueuseun pikeun sato ieu. Salaku tambahan, henteu ngan ukur onta katarik bau geosmin, tapi sababaraha cacing sareng serangga ogé sanggup nargétkeun emanasi baktéri ieu.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan geosmin sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.