Upami suhu naék ... Naha henteu niasa planét?

planét és umur és

Gagasanana sigana gélo, sareng sanaos disebatna teu sadar, aranjeunna yakin yén élmu sareng téknologi tiasa ngajantenkeun mendingan planét. Éta sanés kelompok masarakat lokal, ogé henteu gélo anu parantos ngempelkeun tandatangan. Kami ngawangkong ngeunaan sababaraha visioner, tina elmu anyar anu disebut geoengineering. Grup insinyur ieu nyatakeun hal-hal ieu. Peta manusa ngahaneutkeun planét, leres? Nya, hayu urang mangpaatkeun tindakan manusa pikeun niiskeun na.

Sapanjang ideu ieu, detractors geus marengan aranjeunna pikeun pangaruh sareng akibat anu aranjeunna tiasa ngagaduhan. Aranjeunna béda ti éta Éta mangrupikeun hal anu ngahaja ngarobah cuaca sareng teu sadar na anu sanésna nyaéta ngarobihna ngahaja. Di sisi anu sanésna, para pembela jelas ningali kumaha gancang intervensi diperyogikeun. Seueur panilitian nunjukkeun yén upami tindakan manusa henteu lirén, suhu bakal naék teuing. Dina gilirannana, aya panilitian anu nunjukkeun yén sanaos aya gencatan total kagiatan manusa, pemanasan, sanaos langkung enteng, bakal teras-terasan. Pikeun milarian solusi langsung, inisiatif ieu lahir.

Geoengineering

Éta ngeunaan élmu anyar anu tanggung jawab ngadamel pendekatan ieu sareng ngajukeun solusi. Sakumaha urang parantos mairan, aya kamashuran anu ngurilingan éta anu henteu ditampi kalayan saé. Pikeun kéngingkeun ideu, bayangkeun sababaraha parobihan. Upami hiji daerah katempuhan ku usum halodo, walungan anu kirang seueur, atanapi rawa atanapi kosong atanapi praktis garing ... Naon anu salah ku diarepkeun hujan? Aya laut anu parantos garing sadayana. Akibat tina fénoména ieu pikareueuseun. Naha éta ubar anu pang parah pikeun panyakit? Sareng debat dibuka.

Di Universitas Skotlandia Edinburgh, ahli geoengineer Stephen Salter mingpin salah sahiji proyék anu paling ambisius geoengineering. Ideu na saderhana pisan. Ngaluncurkeun granul uap cai sareng konsentrasi uyah anu luhur kana troposfir. Teras, kapal transatlantik ageung bakal nyandak liang haseup ageung dina kapal anu janten panyiraman kanggo tetes cai sareng uyah anu dihuapkeun. Sakali aranjeunna dugi ka troposfir, tetes ieu bakalan janten bagian tina awan sareng bakal ningkatkeun tingkat réfraksi tina gas atmosfir. Éta bakal nyababkeun radiasi surya kirang dugi ka Bumi. Pamustunganana, titisan ieu bakalan inti kondensasi pikeun gas-awan awan. hujan pikaresep.

Saha anu nimukeunana?

paul crutzen

Paul Crutzen, Juara Hadiah Nobel 1995 pikeun Kimia, pikeun panilitianna ngeunaan pangaruh ozon dina atmosfir. Dina gilirannana, anjeunna mangrupikeun salah sahiji élmuwan anu paling masihan sumbangan pikeun mayungan lingkungan. Anjeunna nyalira ngajelaskeun cara molekul klorofluorokarbon (CFC) mangaruhan kana ipisna lapisan ozon.

Paul Crutzen, dina kaayaan éta ogé manusa ngagaduhan kamampuan pikeun niiskeun planét, nyatet tiis ngadadak anu lumangsung saatos gunung bitu. Mékanisme anu tiasa dianggo pikeun nyuntikkeun walirang tina walirang kana atmosfir anu nyababkeun pangaruh gunung seuneuan.

Scopex. Proyek rékayasa anyar pikeun 2018 salajengna

awan surup

Ayeuna ningali ka arah Universitas Harvard anu bergengsi. Salah sahiji proyek salajengna anu aranjeunna badé diluncurkeun Taun payun di gurun Tucson, Arizona, sacara harfiah ngémutan ideu niiskeun planét.

Proyék ieu di handap. Sababaraha balon hawa panas dieusian ku cai és kalsium karbonat sareng walirang dioksida, bakal naék dugi ka 20 kilométer sareng bakal ngaluncurkeun aerosol kalayan zat ieu. Sakali dileupaskeun, aranjeunna bakal nyababkeun sumebarna sinar matahari, akting salaku jenis parasol anu ku ngeureunkeun sinar surya, dilayanan pikeun niiskeun planét. Scopex, mangrupikeun tés nyata anu mimiti ngeunaan naon waé bibit awan. Ku cara kieu, éta tujuanana pikeun ngimbangan pemanasan global kalayan tiis.

Aya konsensus ngeunaan pemanasan global. Pendukung geoengineering membela diri ku ngarujuk kanyataan yén meureun ayeuna seueur anu henteu acan ngartos, tapi anu bakal datang teu bisa dihindari. Sareng dina tungtungna sadayana bakal nangkeup nya aranjeunna nyarios.

Kontropérsi dilayanan. Naha parantos jauh teuing? Naha aya artina menerkeun akhir? Naha henteu bahaya atanapi bakal aya akibat?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.