Gempa ngarobih sipat elastis kerak Bumi

lindu

Urang sadayana terang, naha tina maca sababaraha warta, tina ningali kana berita atanapi tina ngalaman éta, gempa bumi tiasa ngancurkeun jalan, gedong sareng sagala rupa konstruksi. Tapi, salaku tambahan, aranjeunna tiasa ngarobih bentang ... atanapi bahkan planet sorangan.

Sareng éta nyaéta panilitian anu anyar nunjukkeun yén gempa bumi ngarobih sipat elastis kerak bumi. Endah, sanés?

Kerak bumi

Tapi ke heula, hayu urang tingali naon kerak bumi.

Cortex

Kulit bumi mangrupikeun lapisan batu luar planét. Nyaan éta saé pisan, sakitar 5km kandelna dina dasar laut, sareng dugi ka 70km di daérah pagunungan. Kerak sakumaha anu urang kenal ayeuna umurna sakitar 1700-1900 juta taun. Sagara laut, anu nutupan 78% permukaan Bumi, sareng buana beda-beda.

Kumaha bentuk gempa

Kerak bumi

Sakumaha urang terang, planét, sacara géologis, siga teka-teki kusabab pelat tektonik anu béda (disebut ogé pelat lithospheric) anu aya. Nalika teuing tegangan ngawangun antara aranjeunna, dileupaskeun, sahingga nyababkeun tremor.

Kumaha gempa bumi tiasa ngarobih sipat elastis tina kerak?

dunya

Gempa tiasa memicu batur sababaraha mil jauhna, tapi ayeuna tim anu dipimpin ku Andrew Delorey, ti Laboratorium Nasional Los Alamos, sareng Kevin Chao, ti Massachusetts Institute of Technology (MIT) di Cambridge, Amérika Serikat, ogé mendakan yén nalika tegangan nimbulkeun dua kasalahan pikeun mindahkeun, énergi dileupaskeun dina bentuk gelombang seismik.

Gelombang ieu, nalika ngalirkeun ka daérah sesar anu sanés, ngarobih élastisitas anu ngamungkinkeun kerak tahan setrés. Janten, kaayaan stres strukturna ogé robih, anu tiasa tungtungna ngabalukarkeun gempa anyar.

Bumi mangrupikeun planét anu jauh langkung dinamis tibatan anu anjeun panginten ti mimiti.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.