Geminid

geminidas sareng ciri-cirina

Dinten ieu kami badé nyarioskeun perkawis salah sahiji pancuran meteor anu aktip pisan sareng pantes ditingali. Éta ngeunaan ibun Geminid. Mangrupikeun sakumpulan bintang anu sigana asalna tina hiji titik dina rasi Gemini, maka namina, sareng katingali ti mimiti dugi ka tengah Désémber. Éta ngagaduhan puncak anu lumangsung sakitar tanggal 14 bulan éta unggal taun sareng mangrupikeun waktos anjeun tiasa niténan 100 atanapi langkung meteor per jam.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Geminids, ciri-cirina sareng kumaha ningali éta.

Ciri utama

pancuran meteor

Salami kaayaan langit anu idéal, aranjeunna gaduh pisibilitas anu cekap sareng éta téh wengi anu teu bulan, aranjeunna tiasa ditingali langkung ti 100 meteor per jam salami jaman jaman Geminid. Hal ieu ngajantenkeun pancuran meteor paling aktif anu tiasa ditingali ayeuna. Ganggang ieu sami sareng tingkat kuadranid anu muncul dina sasih Januari.

Salaku tambahan kana radiasi anu kuat, gaya gravitasi anu dilakukeun ku panonpoé ogé tiasa nembus lapisan luar komet atanapi astéroid. Sésa-sésa tetep dina orbit sareng gerak kalayan gancang pisan, sareng nalika Bumi caket, aranjeunna lebet kana atmosfir. Gesekan anu disababkeun ku kontak sareng gas atmosfir ngionisasi aranjeunna, némbongan salaku lampu kilat dina luhurna, sareng panas sacara lengkep ngejat meteor.

Potonganana jarang murag kana taneuh. Dina hal ieu, aranjeunna disebut meteorit, sareng nalika aranjeunna masih aya di orbit, aranjeunna disebat meteoroid. Ku cara kieu, puing diklasifikasikeun, gumantung kana naha di luar suasana atanapi di jero atmosfir, atanapi akhirna badarat.

Asalna Geminids

Hujan Geminid bakal disiarkeun langsung ti Teide Observatory

Geminids mangrupikeun gugus hujan meteor anu rada teu biasa pikeun asal usulna sanés komet, tapi asteroid. Asteroid dipikaterang ku nami Phaeton sareng dipanggihan dina 1983, ampir sadaya pancuran meteor diwangun ku komet sareng, janten, anu Geminids mangrupakeun iwal.

Ahli astronom henteu satuju sareng sipat objék ieu sabab katingalina ngagaduhan ciri asteroid-komet campuran, sanaos pangamatan henteu ngungkabkeun koma khas Phaeton tina komet. Beda umum antara hiji benda langit sareng anu sanésna nyaéta komet biasana didamel tina és, sedengkeun astéroid kedahna batu.

Aya hipotesa yén Phaeton mangrupikeun komet 2000 taun ka pengker, tapi nalika éta caket pisan panonpoé, gravitasi na nyababkeun musibah anu parah, orbitna robih pisan, ninggali sajumlah ageung puing, dinten ayeuna urang disebat Geminids.

Sigana pancuran hujan meteor Gemini henteu langsung muncul saatos acara ieu, kusabab rékaman mimiti penampilanana ti saprak 1862. Di sisi anu sanésna, hujan meteor anu sanés, siga Perseids sareng Leonid nyalira, parantos aya mangabad-abad.

Kanyataanna nyaéta sanaos pancuran meteor aya hubunganana sareng puing anu ditingalkeun ku astéroid sareng komet, henteu mungkin pikeun ningali runtah anu ditingalkeun ku pendekatan terakhir unggal taun.

Uing anu ngahasilkeun meteor taun ayeuna panginten parantos lami didamel sareng tetep di orbit ti saprak éta. Tapi urang kedah ngémutan yén orbit henteu cicing, éta robih kusabab interaksi gravitasi sareng objék sanés.

Pedaran ngeunaan Geminids

geminid

Geminids dingaranan kitu sabab katingalina asalna tina hiji titik dina rasi Gemini anu disebut radian. Ieu ngan ukur pangaruh sudut pandang, sabab jalan lacakna sajajar sareng katingalina ngariung di kajauhan, sapertos jalur karéta. Tapi éta nyayogikeun cara namina pikeun sadaya pancuran meteor utama, janten pancuran meteor ieu dingaranan rasi di mana titikna bersinar ayana.

Pancuran mimiti katingali kira-kira 4 Désémber sareng teras dugi ka tanggal 17, kalayan puncak kagiatan sakitar kaping 13 atanapi 14. Tingkat zénit per jam, wirahma zenith atanapi THZ mangrupikeun jumlah meteor per jam dina kaayaan idéal pisibilitas , kalebet langit tanpa awan sareng bulan anu teu aya bulan.

Tingkat zenith tina pancuran meteor Geminid mangrupikeun salah sahiji anu paling luhur: 100-120 meteor per jam, anu nunjukkeun yén fragmen anu ditingalkeun ku Phaeton teu acan sumebar jauh dugi ka ayeuna. Salajengna, pengamatan nunjukkeun yén tingkat zénith parantos ningkat sakedik ti saprak hujan dipendakan.

Indéks populasi ngukur kacaangan jalur anu ditingalkeun ku gugusan meteor, sareng pancuran meteor Gemini konéng. Éta gumantung kana faktor sapertos massa sareng kagancangan meteor, sareng diwakilan ku r.

Nilaina ampir sok disetel ka 2, tapi dina modél matématika diluyukeun sareng paripolah Gemini, nilaina r = 2.4, nyaéta 2.6 salami periode maksimum kagiatan. Ku nyalira, warna konéng nunjukkeun kamungkinan ayana beusi sareng natrium dina komposisi fragmen.

Iraha sareng kumaha cara niténanana

Dina raraga niténan Geminids urang tiasa angkat dimana waé di planét ieu. Éta tiasa ditingali tina kadua hémisfér, sanaos tiasa ditingali langkung jelas ti beulahan bumi kalér. Sinar mimiti katingali soré, bari di beulahan bumi beulah kidul anjeun kedah ngantosan tengah wengi. Sapertos pancuran bintang, tingkat meteor sajam naék sakumaha waktos ngalirkeun sareng sinari langkung luhur tibatan langit. Waktos anu paling saé pikeun niténan pancuran meteor anu aya hubunganana sareng Geminids nyaéta nalika énjing-énjing dugi ka matahari terbit.

Beurang hujan bakal teraskeun, tapi langkung sesah pikeun ngaapresiasi kumargi laju fragmenna henteu gancang pisan dibandingkeun sareng hujan meteor anu sanés. Pangamatan anu pangsaéna Éta didamel ku milih tempat anu jauh tina polusi cahaya kota sareng ngarepkeun hiji dinten yén teu aya bulan di langit sareng urang aya dina jangkungna anu saé. Météor badé katingali langkung seueur nalika wengi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Geminid sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.