Gambar tina black hole di galaksi urang

gambar tina black hole di galaksi urang

Tilu taun ka tukang, komunitas ilmiah Event Horizon Telescope (EHT) kaget dunya kalayan poto mimiti black hole direbut di galaksi M87 tatangga. Ayeuna, tim anu sami pikeun kahiji kalina nunjukkeun bukti visual langsung kalawan gambar mimiti black hole di galaksi urang, ngagunakeun observasi tina jaringan global teleskop radio.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan ka maneh kumaha gambar tina black hole di galaksi urang geus diala sarta naon repercussions eta.

Candak gambar tina black hole di galaksi urang

sagitarius a

Ieu Sagittarius A*, sumber radiasi kacida variabel anu terus robah. Élmuwan parantos ngagunakeun algoritma mangtaun-taun pikeun ngarekonstruksikeun évolusina kana waktosna saolah-olah éta "pilem", tapi aranjeunna ayeuna geus hasil sarta rendered gambar kénéh maranéhanana.

Salian sakumpulan makalah anu diterbitkeun dina édisi khusus The Astrophysical Journal Letters, Tim Kolaborasi Acara Horizon Telescope (EHT) ngumumkeun milestone dinten ayeuna dina séri konferensi pers internasional sakaligus di sakumna dunya.

"Ieu gambar mimiti Sagittarius A *, liang hideung supermasif di puseur Bima Sakti, nu 4 juta kali leuwih masif ti Panonpoé. Kami nyayogikeun bukti visual langsung anu munggaran ngeunaan ayana, "saur Sara Issaoun, Astrophysicist Harvard A Center Research Fellow, nyarios di markas European Southern Observatory (ESO) di Munich, Jerman.

Hasilna nyadiakeun bukti overwhelming yén obyék éta black hole sarta nyadiakeun clues berharga ngeunaan workings béntang raksasa ieu, nu dianggap tempatna di puseur paling galaksi.

Numutkeun leuwih ti 300 élmuwan ti 80 puseur aub dina kapanggihna, liang gigantic "weighs" ngeunaan 4 juta massa surya, di wewengkon teu leuwih badag batan sistim tatasurya urang, 27.000 taun cahaya ti planét urang. Tina sudut pandang urang, éta ukuran donat dina bulan di langit.

bukti visual munggaran

poto gambar tina black hole tina galaksi urang

Gambar éta mangrupikeun tampilan anu ditunggu-tunggu dina obyék masif di tengah galaksi urang. Élmuwan geus katempo béntang ngorbit sababaraha kacida gedéna, kompak, objék halimunan di puseur Bima Sakti. Ieu nunjukkeun niatna yén awak celestial Sadge A * mangrupa black hole.

Sanajan urang teu bisa ningali black hole sorangan sabab poék pisan, gas glowing sabudeureun eta nembongkeun ciri has: wewengkon sentral poék (disebut kalangkang) dikurilingan ku struktur cingcin caang. Panempoan anyar ngarebut cahaya anu dibengkokkeun ku gravitasi kuat liang hideung.

"Kami reuwas yén ukuran cincin cocog pisan sareng prediksi téori rélativitas umum Einstein," saur Geoffrey Bower, lulugu élmuwan proyék EHT di Institute for Astronomy and Astrophysics, Academia Sinica, Taipei. "Pengamatan anu teu pernah terjadi ieu pisan ningkatkeun pamahaman urang ngeunaan naon anu lumangsung di puseur galaksi urang sareng nyadiakeun wawasan anyar kana kumaha buta hideung liang berinteraksi sareng lingkunganana".

Ningali obyék anu jauh sapertos kitu peryogi teleskop ukuran Bumi, sanaos ampir atanapi sarimbag, sareng éta anu tiasa dihontal ku EHT. Éta diwangun ku dalapan teleskop radio anu aya di Chili, Amérika Serikat, Méksiko, Spanyol sareng Kutub Kidul. Di AS, dioperasikeun ku European Southern Observatory (ESO) sareng mitra internasional anu sanés di gurun Atacama di Chili, di Éropa nyaéta Institute for Millimetric Radio Astronomy (IRAM) di Sierra Nevada (Granada) nangtung.

EHT niténan Sagittarius A* pikeun sababaraha peuting padeukeut, ngumpulkeun data pikeun jam, sarupa jeung maké paparan panjang dina kaméra cicing. Diantara teleskop radio nu nyieun EHT, anteneu IRAM tina Panjang 30 méter maénkeun peran anu penting dina observasi, ngamungkinkeun pikeun ménta gambar munggaran.

Ngaliwatan téhnik nu disebut interferométri rujukan pisan lila (VLBI, nu ngagunakeun operasi matematik tinimbang lenses), sinyal ti sakabéh teleskop radio geus digabungkeun jeung data maranéhanana diolah ku algoritma jeung supercomputers pikeun ngarekonstruksikeun gambar pangalusna.

Thalia Traianou, panalungtik di Institut Astrofisika Andalusia (IAA-CSIC), nambahan: "Téknologi bakal ngidinan urang pikeun ménta gambar anyar tina black hole komo pilem."

Dua liang hideung sarupa

Bima Sakti

Ngeunaan gambar liang hideung di galaksi M87 anu dicandak taun 2019, para ilmuwan satuju yén dua liang hideung katingalina sami, sanaos liang hideung di galaksi urang. éta leuwih ti 1000 kali leuwih leutik sarta kurang masif ti M87*, nu jarakna 55 juta taun cahaya.. Béntang raksasa éta miboga massa 6.500 ​​miliar panonpoé jeung diaméter 9.000 miliar kilométer, hartina tatasurya nepi ka Néptunus bakal asup ka dinya.

"Kami ngagaduhan dua jinis galaksi anu béda-béda sareng dua massa liang hideung anu béda-béda, tapi caket sisi liang hideung ieu katingalina héran sami," saur Sera Markoff, ko-korsi Panitia Élmu EHT sareng profésor astrofisika téoritis. di Universitas Amsterdam. Ieu ngabejaan urang yen rélativitas umum ngatur objék ieu deukeut, sarta yén sagala béda urang tingali leuwih jauh téh alatan béda dina masalah sabudeureun black hole. »

Ieu kumaha Roberto Emparan, fisikawan téoritis sareng dosen ICREA di Institut Kosmologi Universitas Barcelona, ​​​​ngécéskeun ka SMC Spanyol: "Di momen, urang tiasa nyarios yén kamiripan antara gambar M87 * ti 2019 sareng gambar ayeuna asalna tina SgrA * nu nunjukeun yen, paduli ukuran black hole, lingkungan pangdeukeutna ka black hole pisan sarupa. Observasi kahareup bakal ngabejaan urang ngeunaan sipat zat sabudeureun black hole, sarta kami bisa ngabejaan naha obyék éta bener naon téori Einstein diprediksi, atawa leuwih aheng 'imposter' atawa 'copycat'."

Gonzalo J. Olmo, dosen Jurusan Fisika Téoritis sareng IFIC Pusat Hibrid Universitas Valencia sareng CSIC, sareng Diego Rubiera-García, panalungtik Bakat Jurusan Fisika Téoritis Universitas Complutense Madrid coincide. "Sanajan obyék ieu sarébu kali leuwih badag batan objék observasi kiwari di Bima Sakti, kamiripan jeung 'saeutik' black hole urang nembongkeun umum tina fisika anu ngajelaskeun objék ieu", aranjeunna stress mun SMC Spanyol.

Tapi, hasilna ayeuna langkung hese tibatan M87*, najan Sagittarius A* leuwih deukeut. Tim éta kedah ngembangkeun alat anyar anu canggih pikeun ngajelaskeun gerakan gas di sekitar Sgr A*. Bari M87 * mangrupakeun lénsa basajan tur leuwih stabil, ampir kabéh gambar kasampak sami, Sgr A * henteu.

"Gas deukeut black hole gerak dina laju anu sarua, ampir sagancang lampu, deukeut Sagittarius A * sarta M87 *," dipedar élmuwan EHT Chi-kwan Chan ti Steward Observatorium sarta Departemen Astronomi sarta Data. Arizona, bari gas butuh poé nepi ka minggu pikeun ngorbit M87 nu leuwih gede, nu leuwih leutik Sagittarius A* ngalengkepan hiji orbit dina sababaraha menit.

"Ieu hartosna kacaangan sareng pola gas di sabudeureun Sagittarius A* gancang robih nalika EHT gawé bareng pikeun niténan éta: Ieu saeutik kawas nyobian pikeun meunangkeun gambaran jelas anak anjing gancang ngudag buntut naanjeunna nuluykeun.

Gambar Sgr A* black hole mangrupikeun rata-rata gambar anu béda-béda anu dicandak ku tim, tungtungna ngungkabkeun béntang raksasa di tengah Bima Sakti pikeun kahiji kalina.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan gambar direbut tina black hole di galaksi urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.