Gambar mimiti liang hideung

liang hideung

Kusabab astronomi mimiti ditalungtik dugi ka ayeuna, aya seueur kamajuan dina téknologi sareng tingkat eksperimen. Kamajuan ieu ngahontal titik anu parantos urang tingali gambar mimiti liang hideung. Liang hideung anu munggaran anu parantos ditingali mangrupikeun daérah ruang-ruang gelap sareng suwung. Tempatna aya 55 juta taun cahaya ti planét urang di galaksi Messier 87.

Dina tulisan ieu, urang badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan gambar mimiti liang hideung sareng ciri-cirina.

Gambar mimiti liang hideung

gambar mimiti liang hideung

Éta kedah diperhatoskeun yén kumargi jarakna liang hideung ieu, sesah pikeun kéngingkeun gambar sareng inpormasi perkawis éta. Gambar mimiti liang hideung parantos diala dina galaksi Messier 87 sareng tiasa ditingali daérah poék sakumaha beuratna 7.000 milyar panonpoé dina hiji waktu. Éta tiasa disebatkeun yén kasusah pikeun néwak gambar mimiti liang hideung sami sareng néwak jeruk tina permukaan Bumi dina permukaan Bulan.

Munculna gambar halogén hideung mimiti ngingetan tina panon Sauron. Hatur nuhun kana hasil anu ditampi tina panitén ieu, tiori Einstein ngeunaan rélativitas umum tiasa dipastikeun. Ieu mangrupikeun prestasi anu saé pisan pikeun manusa anu mana Langkung ti 200 élmuwan ti sagala rupa nagara parantos ngiringan. Ayana liang hideung parantos ditaroskeun dina sababaraha waktos. Kalayan téknologi inpormasi ayeuna, ieu sanés deui masalahna. Urang tiasa ningali épék langsung sareng henteu langsung tina liang hideung kana béntang, galaksi, sareng awan gas. Sadaya épék ieu diprediksi ku téori Einstein ngeunaan rélativitas umum. Nanging, nunjukkeun watesan téknologi, salah sahijina henteu kantos katingali.

Einstein leres

gambar mimiti liang hideung

Hasil tina kasuksésan tina panyilidikan ieu pikeun tiasa kéngingkeun gambar mimiti liang hideung kusabab henteu ngan ukur pikeun 200 élmuwan ieu, tapi dina sapanjang periode analisis sareng gabungan data anu parantos sababaraha taun. Salian gambarna, aya 6 tulisan ilmiah anu ditepikeun dimana sagala anu dicandak ngeunaan jagad raya anu beuki dipikaterang ku urang dipedar.

Gambar ieu penting pisan sabab mangrupikeun konfirmasi tina naon anu diprediksi dina kaayaan Einstein. Fénoména liang hideung mangrupikeun hal anu ampir Einstein nyalira hoream ditampi. Nanging, dinten ayeuna dipikaterang berkat kamajuan élmu anu ieu kanyataan. Gambar mimiti liang hideung parantos nganteurkeun éra anyar astrofisika anu validitas persamaan Einstein dina hubungan gravitasi tiasa diuji.

Sagittarius A * mangrupikeun liang hideung anu paling luhur di tengah Bima Sakti. Éta tiasa dititénan ku teleskop. Élmuwan parantos ngajelaskeun yén inpormasi pikeun terang dinamika liang hideung ieu teu acan direngsekeun. Éta panginten janten liang anu aktip teuing, sanaos langkung seueur panitén sareng analisis anu diperyogikeun pikeun masihan kasimpulan anu leres.

Gambar mimiti liang hideung berkat téknologi

béntang méméh peupeus

Téhnik sareng téknologi pikeun niténan jagat raya terus ningkat. Anjeun tiasa kéngingkeun langkung seueur detil kanggo ngartos kumaha jagad raya jalan. Asal muasal kosmis mangrupikeun tujuan akhir tina sagala élmu anu dicandak ku saurang jalma ngeunaan jagad raya. Hatur nuhun kana téknologi yén poto liang hideung munggaran parantos dicandak. Sadaya teleskop anu dianggo ngumpulkeun ombak anu asalna tina liang hideung anu panjang gelombangna hiji milimeter. Panjang gelombang ieu anu tiasa nembus pusat-pusat galaksi anu pinuh ku lebu sareng gas.

Tantangan pikeun tiasa kéngingkeun gambar mimiti liang hideung ageung pisan kumargi objék anu kedah dipersonalisasi jauh pisan sareng ukuranana relatif leutik. Inti M87 diaméterna 40.000 milyar kilométer sareng tempatna 55 taun jauh. Éta kedah diperhatoskeun yén éta parantos janten tantangan kumargi pengamatan anu diperyogikeun pikeun nyiapkeun alat-alat peryogi pergeseran damel dugi ka 18 jam sadinten. Hal anu paling hésé nyaéta nganalisis sadaya inpormasi anu dikumpulkeun.

Pikeun kéngingkeun seueur inpormasi anu kedah diolah, 5 petabyte inpormasi dicekel. Ieu tiasa dibandingkeun sareng "beurat" sadaya lagu MP3 anu kedah dimaenkeun salami 8.000 taun tanpa lirén.

Karakteristik liang hideung

Liang hideung ieu lain ngan ukur sésa-sésa bintang-bintang kuno anu lirén ayana. Béntang biasana ngagaduhan jumlah bahan sareng partikel anu padet sareng, ku sabab kitu, sajumlah ageung gaya gravitasi. Anjeun ngan ukur kedah ningali kumaha Matahari sanggup ngagaduhan 8 planét sareng béntang sanésna ngurilinganana ku cara anu teras-terasan. Atuh gravitasi Matahari sababna teh Sistem tatasurya. Bumi katarik ka dinya, tapi henteu hartosna yén urang beuki deukeut sareng Matahari.

Seueur bintang bérés hirupna salaku dwarf bodas atanapi béntang neutron. Liang hideung mangrupikeun tahapan terakhir dina épolusi béntang-lintang ieu anu jauh langkung ageung tibatan Matahari. Sanaos Matahari dianggap ageung, éta masih mangrupikeun hiji bintang sedeng (atanapi bahkan leutik upami urang ngabandingkeunana sareng anu sanés). . Kieu carana aya béntang 10 sareng 15 kali ukuran Matahari, nalika aranjeunna lirén ayana, ngabentuk liang hideung.

Nalika béntang raksasa ieu ngahontal tungtung kahirupan maranéhanana, aranjeunna ngabeledug dina bencana anu hébat anu urang terang salaku supernova. Dina ledakan ieu, kaseueuran bintang kasebar di luar angkasa sareng potongan-potongan na bakal ngumbara di luar angkasa salami lami. Henteu sadayana béntang bitu sareng paburencay. Bahan sanés anu tetep "tiis" nyaéta anu henteu lebur.

Nalika hiji béntang ngora, fusi nuklir nyiptakeun énergi sareng tekanan konstan kusabab gravitasi sareng luar. Tekanan ieu sareng énergi anu diciptakeun nyaéta anu ngajaga kasaimbangan. Gravitasi diciptakeun ku massa lintang nyalira. Di sisi anu sanésna, dina tetep iners anu tetep saatos supernova teu aya kakuatan anu tiasa nolak daya tarik gravitasiana, janten naon anu nyésa dina bintang mimiti ngalipet deui nyalira. Ieu anu dihasilkeun ku liang hideung.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kumaha gambar mimiti liang hideung parantos diala.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.