Galaksi spiral

fitur galaksi spiral

Sapanjang alam semesta anu dipikaterang urang gaduh seueur jinis galaksi. Salah sahijina nyaéta galaksi spiral. Mangrupikeun gugus aksi anu ageung tina béntang bentuk disk anu gaduh panangan spiral sareng ngingetkeun bentuk kincir angin. Bentuk pananganna beda-beda ku sababaraha cara, tapi biasana dibédakeun dina sadaya pusat anu kentel anu spiral bertunas. Kusabab ampir 60% galaksi anu dikenal mangrupikeun spiral, kami bakal fokus dina tulisan ieu pikeun ngajelaskeun ka anjeun.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan galaksi spiral sareng ciri-cirina.

Ciri utama

panangan spiral

Dua per tilu galaksi spiral gaduh palang pusat anu diwangun ku salah sahiji jinisna anu dikenal salaku galaksi spiral anu dihalang. Disebut sapertos kieu tiasa ngabédakeun aranjeunna tina anu saderhana. Éta ngan ukur dua spiral anu kaluar tina palang sareng angin dina arah anu sami. Conto jenis galaksi spiral ieu nyaéta Bima Sakti. Tonjolan pusat galaksi jenis ieu nyaéta warna semu beureum kusabab ayana béntang anu langkung kolot. Dina inti galaksi aya sakedik gas sareng liang hideung biasana disimpen di tengah.

Cakram anu ngawangun panangan galaksi spiral warna na biru sareng beunghar gas sareng lebu. Kaseueuran panangan ieu dieusian ku ngora, béntang anu langkung panas anu teras-terasan ngorbit dina jalur anu ampir bunder. Sedengkeun pikeun spiral, aya sababaraha jinis spiral anu tiasa angkat tina anu ngabungkus tonjolan pusat dugi ka anu gaduh panangan disusun langkung terbuka. Kaseueuran aranjeunna menonjol pikeun ngagaduhan sajumlah badag béntang ngora, biru sareng suhu luhur.

Urang ogé ngagaduhan galaksi spiral halo bola anu ngurilingan sakumna disk sacara gembleng anu diwangun tina sakedik gas sareng lebu. Dina halo spherical ieu aya bentang-bentang lami anu dikelompokkeun dina gugus bintang globular. Kluster bintang globular ieu henteu langkung ti ngan ukur gugus bintang ageung anu ngandung dugi ka milyaran béntang sareng gerak kalayan gancang.

Jinis galaksi spiral

galaksi tengah

Sakumaha urang parantos disebatkeun sateuacanna, aya sababaraha jinis galaksi spiral gumantung kana bentuk panangan sareng komposisi interiorna. Pikeun mengklasifikasikan galaksi ieu numutkeun morfologi na, garpu tuning didamel ku Edwin hubble. Klasifikasi ieu engkéna dirobah ku astronom sanésna ku nambihan ciri-ciri anyar sareng jinis-jinis énggal.

Hubble hurup-kode ka galaksi ku cara kieu: E pikeun galaksi elips, galaksi JADI kalayan bentuk lentikuler sareng S pikeun spiral. Nalika inpormasi ngeunaan jenis galaksi ieu parantos ningkat, katégori anu sanésna parantos ditambihan, sapertos galaksi spiral terlarang, anu nganggo SB, sareng galaksi anu bentukna henteu nuturkeun pola sareng henteu teratur: Irr. Sakitar 90% sadaya galaksi anu dititénan elips atanapi spiral. Ngan 10% aya dina kategori Irr.

Galaksi urang, éta Bima Sakti éta mangrupikeun jenis SBb. Panonpoé aya dina salah sahiji panangan spiral anu dipikaterang ku nami Orion. Panangan Orion disebat kusabab bintang-bintang tina rasi ieu dipendakan. Rasi bintang Orion mangrupikeun salah sahiji anu paling narik anu tiasa ditingali tina planét urang.

Asalna galaksi spiral

galaksi spiral

Asalna galaksi spiral henteu pati dipikaterang, tapi aya sababaraha téori ngeunaan éta. Pikeun mimitian, para astronom niténan yén struktur anu béda anu ngawangun galaksi spiral diputer dina kecepatan anu béda. Rotasi ieu disebat rotasi diferensial sareng éta mangrupikeun ciri unik tina jinis galaksi ieu. Di jero disk spiral muterkeun langkung gancang tibatan di luar, sedengkeun di daérah halo bola éta henteu muter. Kusabab kitu éta panginten yén ieu anu nyababkeun spiral muncul. Ayeuna, ieu mangrupikeun bukti ayana perkara poek.

Upami kitu, spiral bakal lami-lami dina istilah astronomi. Sareng éta spiral ieu bakalan nyalira sareng bakal ngaleungit.

Bédana sareng galaksi elips

Gampang galau galaksi spiral sareng galaksi elips. Bédana anu paling jelas antara aranjeunna nyaéta yén béntang dina galaksi elips disebarkeun langkung merata tibatan spiral. Dina jenis galaksi spiral ieu, béntang-bintang katingali langkung pekat dina cakram beureum sareng sumebar dina panangan spiral. Di sisi anu sanésna, upami urang analisa distribusi bintang dina galaksi elips, urang tiasa ningali éta bentukna lonjong.

Fitur sanés anu ngabantosan ngabédakeun dua jinis galaksi nyaéta ayana atanapi henteuna gas antar lebu sareng lebu. Upami urang angkat ka galaksi elips kami ningali yén kaseueuran perkawis parantos dirobih janten béntang sareng maka éta gaduh gas sareng debu sakedik. Dina galaksi spiral kami ngagaduhan daérah anu bénsin sareng debu naékna ngahasilkeun lintang-lintang anyar. Daérah ieu langkung seueur.

Fitur sanés anu tiasa urang tingali pikeun ngabédakeun galaksi ieu nyaéta bédana kasohor anu aya dina jumlah bintang. Ahli astronom ngabédakeun populasi lintang numutkeun naha aranjeunna ngora atanapi langkung. Galaksi elips ngandung langkung seueur bintang kuno sareng sababaraha unsur langkung beurat tibatan hélium. Di sisi anu sanésna, upami urang analisa galaksi spiral urang ningali éta éta ngandung populasi boh béntang ngora sareng bentang ngora. Nanging, dina bagian disk sareng panangan pendudukna langkung ngora langkung dominan sareng tingkat luhur logam. Éta hartosna aranjeunna ngandung konsentrasi anu langkung luhur pikeun unsur beurat sareng sésa-sésa béntang anu parantos ngaleungit. Di sisi anu sanésna, dina halo buleud aya bentang anu pangkolotna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan galaksi spiral sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.