Galaksi henteu teratur

Kami terang yén aya anu bénten jinis galaksi numutkeun formasi sareng morfologi na. Komposisi masing-masing galaksi bénten sareng ieu ngajantenkeun ciri unikna. Dinten ieu urang badé nyarioskeun galaksi henteu teratur. Mangrupikeun konglomerasi béntang, planét, gas, debu sareng zat anu disarengan ku gaya gravitasi tapi sacara visual henteu ngagaduhan jinis organisasi.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, pembentukan sareng evolusi galaksi henteu teratur.

Ciri utama

populasi béntang

Galaksi henteu teratur dipikanyaho salaku anu henteu ngagaduhan organisasi visual. LPanilitian memperkirakeun yén sakitar 15% galaksi henteu teratur. Beda sareng galaksi sapertos Bima Sakti sareng Andromeda anu ngagaduhan inti, disk sareng sababaraha panangan spiral anu pasti, aya galaksi anu henteu ngagaduhan jinis simétri atanapi strukturna. Sababaraha diantarana gaduh batang atanapi panangan anu caket. Tapi éta sanés morfologi anu pasti.

Kurangna organisasi anu aya galaksi henteu teratur disababkeun ku sabab sababaraha sabab. Salah sahiji anu paling kapangaruhan pikeun ngajelaskeun kabentukna jenis galaksi ieu nyaéta aya ledakan kolosal. Ledakan kolosal lumangsung dina inti galaksi na disababkeun fragméntasi dispersi ampir sadaya eusi tanpa kaleungitan sadayana kohési. Dina galaksi henteu teratur anjeun tiasa mendakan deformasi kusabab gravitasi anu dilakukeun ku sababaraha galaksi tatangga anu langkung ageung.

Urang terang yén galaksi urang, ngagaduhan bentuk spiral sareng ageung, parantos menyimpang dua galaksi sareng nanite anu katelah awan Magellanic. Éta parantos nunjukkeun yén dua galaksi leutik ieu ngahiji sareng urang. Di masa depan anu jauh kamungkinan yén sadaya masalah ieu anu dikandungna bakal janten bagian tina Bima Sakti.

Aya galaksi henteu teratur anu sanés anu kasohor pisan ku anjeunna cerah. Éta perkawis galaksi Cigar. Mangrupikeun salah sahiji jinis galaksi anu beunghar pisan ku bahan antar-lintang sareng di jero bintang-bintang kabentuk dina laju anu gancang. Nalika aranjeunna ngora, béntang biru sareng caang pisan, anu ngajelaskeun kacaangan luar biasa tina galaksi tipe henteu teratur ieu.

Bentuk sareng pedaran galaksi henteu teratur

bentukna henteu teratur

Salah sahiji ciri anu galaksi henteu teratur béda sareng sésana nyaéta ku cahaya na. Sareng cahaya ieu asalna tina énergi per detik galaksi anu ngaluarkeun sadaya frekuensi sareng sabanding sareng jumlah bintang anu dipibanda. Galaksi henteu teratur biasana ngagaduhan sajumlah ageung bintang anu ngajantenkeunana bercahaya pisan.

Warna galaksi aya hubunganana sareng padumukan lintang. Aya dua jinis populasi bintang. Béntang anu kagolong kana populasi lintang I nyaéta anu unsur ngora sareng langkung beurat sapertos dominan hélium. Di sisi séjén, dina populasi II aya sababaraha unsur metallisitas handap sareng dianggap salaku béntang anu langkung kolot.

Dina sekuen beureum tina béntang urang tingali yén galaksi anu sakedik atanapi henteu aya genesis bintang na némbongan. Jenis galaksi ieu ngalangkungan ampir sadaya galaksi elips. Di sisi anu sanésna, dina zona biru aya galaksi anu gaduh tingkat pembentukan bintang anu luhur. Diantara galaksi ieu anu pinuh ku formasi bintang anyar kami mendakan galaksi Cigar anu disebut di luhur.

Zona héjo mangrupikeun daérah transisi dimana galaksi anu ngagaduhan populasi bénténg boh umur ngora sareng lami. Urang tiasa nyarios yén Bima Sakti sareng Andromeda mangrupikeun conto tina galaksi ieu anu ngandung dua populasi anu béntés. Jinis galaksi anu henteu teratur ieu lumayan dipikaresep pikeun dipikanyaho kusabab éta mangrupikeun anu paling biru. Sanaos aranjeunna henteu ngagaduhan bentuk anu luar biasa, aranjeunna tiasa nyarios yén aranjeunna ngagaduhan pusat. Sareng éta anu di tengah galaksi ieu aya tingkat kalahiran lintang pangluhurna. Hal anu paling normal nyaéta galaksi henteu teratur dianggap anu bungsu.

Jenis galaksi henteu teratur

ciri galaksi henteu teratur

Edwin Hubble mangrupikeun astronom anu bertugas ngelaskeun galaksi anu béda-béda numutkeun bentukna anu jelas. Saatos nganalisis seueur pelat fotografi sareng galaksi anjeunna tiasa netepkeun pola dasar sareng jinis galaksi anu béda. Kami ngagaduhan galaksi elips, lenticular, spiral, spiral, sareng galaksi henteu teratur. Anu henteu teratur nyaéta anu henteu ngagaduhan bentuk anu jelas. Kaseueuran galaksi anu aya di jagad raya mangrupikeun jinis elips atanapi spiral.

Sakumaha galaksi parantos diajar, klasifikasi parantos dilegaan janten tiasa mengklasifikasikeun sadaya kategori ieu anu henteu minuhan bentuk anu khusus. Di dieu urang mendakan galaksi henteu teratur tipe I sareng II. Sanaos sababaraha watesan, skéma Edwin Hubble seueur ngabantosan dina ngawangun ciri sareng pasipatan galaksi henteu teratur ieu. Urang bade ngajelaskeun naon ciri masing-masing jinis:

  • Galaksi I henteu teratur: Nyaéta anu sekuen aslina Hubble muncul, sapertos galaksi tipe awan Magellanic. Éta tiasa dianggap yén éta mangrupikeun campuran antara galaksi spiral anu henteu acan lengkep mekarkeun strukturna atanapi anu ngagaduhan struktur dasar.
  • Galaksi henteu teratur Tipe II: nyaéta jalma-jalma anu diwangun ku béntang-béntang kolot pisan sareng beureum. Normalna, béntang ieu condong kirang caangna sareng galaksi sabab zat parantos sumebar sareng aranjeunna henteu ngagaduhan bentuk naon waé.

Kami ningali conto awan Magellanic. Éta dua galaksi henteu teratur. Awan Magellanic ageung jarakna 180.000 taun cahaya, sedengkeun anu leutik 210.000 taun cahaya. Éta mangrupikeun salah sahiji ti saeutik galaksi, gigireun Andromeda, anu tiasa ditingali tanpa peryogi teleskop atanapi téknologi anu canggih pisan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan galaksi henteu teratur sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.