Galaxy Andromeda

akumulasi béntang

Andromeda mangrupikeun galaksi anu diwangun ku sistem bintang, lebu, sareng gas, anu sadayana kapangaruhan gravitasi. Tempatna aya 2,5 juta taun cahaya ti Bumi sareng mangrupikeun hiji-hijina awak langit anu katingali ku mata taranjang anu sanés milik Milky Way. Rékaman munggaran galaksi ti saprak 961, nalika astronom Persia Al-Sufi ngajelaskeun salaku sakumpulan awan leutik dina rasi Andromeda. Kamungkinan anu dipikaresep, jalma-jalma kuno anu sanés ogé parantos berhasil mikawanoh éta.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Galaksi Andromeda, ciri sareng pentingna.

Ciri utama

klaster béntang

Andromeda mangrupikeun galaksi spiral anu bentukna mirip sareng Bima Sakti urang. Éta bentukna sapertos cakram datar kalayan tonjolan sareng sababaraha panangan spiral di tengahna. Henteu sadaya galaksi ngagaduhan desain ieu. Hubble niténan ratusan aranjeunna. Dina diagram garpu tuning terkenal atanapi sekuen Hubble anu masih dianggo ayeuna, aranjeunna dibagi kana elips (E), lenticulars (L), sareng spirals (S).

Dina gilirannana, galaksi spiral dibagi kana dua kelompok, anu ngagaduhan batang pusat sareng anu teu nganggo batang tengah. Konsensus ayeuna nyaéta anu urang Milky Way mangrupikeun galaksi spiral galaksi Sb. Sanaos urang henteu tiasa ningali ti luar, Andromeda mangrupikeun galaksi spiral galaksi saderhana atanapi henteu batesan, sareng urang ampir tiasa ningali ti dieu.

Hayu urang tingali ciri Andromeda anu paling penting:

  • Éta ngagaduhan dual core
  • Ukuranana tiasa dibandingkeun sareng Bima Sakti. Andromeda ngan ukur ukuranana rada gedé, tapi Bima Sakti ngagaduhan massa anu langkung ageung sareng zat anu langkung poék.
  • Aya sababaraha galaksi satelit di Andromeda anu berinteraksi sacara gravitasi: galaksi dwarf elips: M32 sareng M110 sareng galaksi spiral alit M33.
  • Diaméterna nyaéta 220.000 taun cahaya.
  • Éta sakitar dua kali langkung caang ti Bima Sakti sareng ngagaduhan milyar bintang.
  • Ampir 3% énergi anu dikaluarkeun ku Andromeda aya di daérah infra red, sedengkeun pikeun Bima Sakti perséntase ieu 50%. Biasana nilai ieu aya hubunganana sareng tingkat pembentukan bintang, janten éta luhur dina Bima Sakti sareng handap di Andromeda.

Kumaha carana ngabayangkeun galaksi Andromeda

béntang galaksi andromeda

Katalog Messier mangrupikeun daptar 110 badan langit ti saprak 1774, anu namina galaksi Andromeda anu katingali dina rasi anu sami nami sareng M31. Émut nami-nami ieu nalika milarian galaksi dina peta langit, sabab éta dianggo dina seueur aplikasi astronomi dina komputer sareng telepon sélulér.

Pikeun ngabayangkeun Andromeda, langkung merenah pikeun milarian rasi Cassiopeia heula, anu ngagaduhan bentuk anu khas pisan pikeun hurup W atanapi M, gumantung kana kumaha anjeun ngungkabanana. Cassiopeia gampang ditingali di langit, sareng Andromeda Galaxy aya di antara éta sareng rasi Andromeda. Émut yén pikeun ningali Bima Sakti ku panon taranjang, langit kedah poék pisan sareng teu aya lampu ponggawa caket dieu. Nanging, sanajan dina wengi anu bénten, Bima Sakti tiasa ditingali ti kota-kota anu padet sareng pendudukna, tapi sahenteuna diperyogikeun bantosan taropong. Dina kasus ieu, bujur bodas leutik bakal muncul dina daérah anu dituduhkeun.

Ngagunakeun teleskop anjeun tiasa ngabédakeun langkung rinci ngeunaan galaksi sareng ogé tiasa milarian dua galaksi pendamping na anu alit.

Wayah pangsaéna taun pikeun ningali éta:

  • Hémisfér Kalér: Sanaos pisibilitas lemah sapanjang taun, bulan anu pangsaéna nyaéta Agustus sareng Séptémber.
  • Hémisfér kidul: antara Oktober sareng Désémber.
  • Akhirna, disarankeun pikeun niténan salilana bulan anyar, tetep langit pisan poék sareng nganggo pakean anu pas pikeun musim.

Struktur sareng asal muasal galaksi Andromeda

galaksi andromeda

Struktur Andromeda dasarna sami sareng sadaya galaksi spiral:

  • Inti atom kalayan liang hideung anu supermasif dina jero.
  • Bohlam anu ngurilingan inti sareng dieusi ku bintang nuju maju dina épolusi.
  • Piringan perkara antarantara.
  • Halo, bola anu sumebar ageung anu ngalingkupkeun struktur anu parantos disebatkeun, dicampur sareng halo ti Milky Way tatangga na.

Galaksi asalna tina protogalaxies primitif atanapi awan gas, sareng diayakeun kana kurun waktu anu cukup pondok saatos Big Bang, sareng Big Bang nyiptakeun jagat raya. Nalika Big Bang, unsur hidrogén sareng hélium langkung énggal kabentuk. Ku cara kieu, protokol-galaksi munggaran kedah diwangun ku unsur-unsur ieu.

Mimitina, zat disebarkeun sacara merata, tapi dina sababaraha titik éta akumulasi sakedik langkung ageung tibatan anu sanés. Dimana kapadetanna langkung luhur, gravitasi mimiti polah sareng nyababkeun langkung seueur bahan janten akumulasi. Kana waktosna, kontraksi gravitasi nyiptakeun protogalaxies. Andromeda bisa jadi akibat tina ngagabungna sababaraha protogalaxies anu lumangsung sakitar 10 milyar taun ka pengker.

Ngingetan perkiraan umur semesta nyaéta 13.700 milyar taun, Andromeda kabentuk teu lami saatos Big Bang, sapertos Bima Sakti. Salami ayana, Andromeda nyerep protogalaxies sareng galaksi anu sanés, ngabantosan janten bentukna ayeuna. Salajengna, tingkat formasi bintangna ogé parantos robih ngalangkungan waktos, sabab tingkat pembentukan bintang ningkat nalika pendekatan ieu.

Cepheids

Variabel Cepheid aranjeunna béntang pisan caang, jauh leuwih caang tibatan panonpoé, Janten aranjeunna tiasa ditingali bahkan ti kajauhan pisan. Polaris atanapi Star Pole mangrupikeun conto béntang variable Cepheid. Karakteristikna nyaéta aranjeunna bakal ngalaman ékspansi périodik sareng kontraksi, dimana kacaanganana sacara périodik bakal ningkat sareng ngirangan. Éta sababna aranjeunna disebat bintang berdenyut.

Nalika dua lampu anu sami terang ditingali ti kajauhan wengi, éta tiasa gaduh kacaangan alamiah anu sami, tapi salah sahiji sumber cahaya ogé kirang caang sareng caket, janten katingalina sami.

Gedéna bawaan béntang aya hubunganana sareng cahaya na: atra yén gedéna gedéna, beuki gedé cahayana. Sabalikna, bedana antara gedena anu jelas sareng gedena intrinsik aya hubunganana sareng jarak ka sumberna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan galaksi Andromeda sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.