Frasa waktu

Jauh tina waktos

Gambar - Ambrosero Forges

Naha anjeun hoyong terang kumaha kaayaanana tapi anjeun henteu gaduh artos seueur? Upami kitu, kuring nyarankeun anjeun kéngingkeun hygrometer anu disebut »Frasa waktu». Méter waktos anu panasaran ieu ngagaduhan langkung ti saabad sajarah, tapi masih kasohor ti jaman harita.

Tangtosna, sanaos henteu akurat sakumaha hibrometer digital, kaleresan éta tiasa janten orientasi. Oriéntasi anu ngareuwaskeun meh pasti éta. Pendakan.

Saha anu nyiptakeun The Friar of Time sareng kumaha anjeun ngagaduhan ideu?

Hygrometer ieu diciptakeun ku Agapito Borrás Pedemonte, ti Calella (Catalonia, Spanyol), anu mangrupikeun pangadeg toko kaulinan Tot Ideas di 1894. Naha anjeunna nyiptakeunana? Nya, urang gaduh jawaban kana patarosan éta sareng urang ningali éta nyalira dina rambut urang. Tétéla éta ngagaduhan kamampuan pikeun ngontrak sareng ngalegaan gumantung kana kalembaban lingkunganana. Janten anjeunna panginten yén nganggo rambut anjeunna tiasa nyiptakeun alat anu bakal ngukur kalembaban hawa, anu bakal dianggo pikeun ngaduga cuaca énjingna.

Dugi ka ayeuna, sakitar 40 modél anu sanés parantos didamel, sareng dina sababaraha diantarana, anjeun henteu ningali Fransiskan dina korsi, tapi rada biarawati, prajurit abad pertengahan komo Christopher Columbus. Di mana waé »Jauh tina waktos» anjeun bakal ningali aya anu calik, nyarandékeun panangan kénca na dina méja dimana aya buku kabuka sareng di handapeunana aya dunya dunya. Dina panangan kénca na anjeunna nyepeng tongkat, anu bakal nyebatkeun anjeun upami waktosna bakal »garing»,»diacak-acak», Leres éta bakal»angin»,»alus»,»aman»,»loba anginna»,»baseuh»Atanapi upami éta bakal»hujan".

Kumaha carana sangkan eta dianggo?

Kumaha kaayaan badé énjing?

The Friar bakal ngawartosan anjeun.
Tongkat anjeun merhatoskeun
unggal dinten anjeun bakal niténan.
Upami anjeunna angkat ka luhur,
hawa garing anjeun bakal mendakan.
Upami turun,
anjeun bakal hujan pasti.
Sareng tingali tiung na,
entong baseuh.

Ngadamel instrumen ieu tiasa dianggo kalayan saderhana, tapi teu kedah sirik ka anu modéren. Nyatana, éta mangrupikeun salah sahiji anu paling disarankeun pikeun anu ngamimitian, atanapi pikeun anu resep paninggalan meteorologi. Salaku tambahan, sakumaha urang nyarios sateuacan, éta pisan ekonomis, sanggup ngarugikeun euro 20.

Hygrometer ieu, anu didamel tina kardus, ngagunakeun tegangan rambut anu napel dina pita elastis pikeun ngukur kalembaban; janten, sabab panjang rambutna bénten-bénten dina lingkungan anu lembab atanapi garing, frériar bakal nurunkeun atanapi angkat pananganna, sareng bakal ngaluarkeun atanapi ngempelkeun tiung. Henteu ngan ukur rambut naon waé anu bakal dilakukeun, tapi pikeun sakumaha akuratna éta asalna tina awéwé pirang ngora asal Slavia, anu langkung sénsitip kana Uap sahingga tiasa ngaduga cuaca langkung saé. Sanaos sakapeung rambut kuda ogé dianggo.

Pikeun siap-siapkeun, nyaéta nempatkeun dina usumna, bakal cekap urang ka luar dina dinten anu cerah sareng angin henteu ngagelebug, Hayu urang nempatkeun panangan dina »Saé» sareng cabut tiung na upami anjeunna nganggo éta, putar-putar tongkat di tukangeunna.

Dimana éta kedah dijaga sareng naon pangropéa na?

Hygrometer

Gambar - Fransisk Rebollo

Sangkan frater urang henteu janten gélo sareng tiasa ngalaksanakeun padamelanna kalayan leres, perlu milarian tempat anu jauh tina kalembaban sababaraha kamar di bumi, sapertos anu di dapur atanapi kamar mandi. Idéalna nyaéta gaduhna, contona, di luar tapi di lebetna, dijagaan tina hujan, kusabab didamel tina kardus upami janten baseuh éta parantos rusak.

Pilihan sanésna nyaéta ngalibrasi éta dina dinten nalika langit jelas, di luar, teras di ruang tamu atanapi di ruangan anu sanés asorna henteu luhur, sareng bawa kaluar deui unggal-unggal hoyong terang naon anu badé dilakukeun énjing.

Sareng tangtosna, anjeun kedah sering ngarobih rambut, kumargi lami-lami éta garing sareng layu, utamina nalika usum panas kusabab, enya, manusa ogé ngalaman "usum héd", waktos rambut urang langkung gancang ... sareng dimana urang leungit langkung gancang ogé kusabab di luar langkung seueur waktos, handapeun sinar matahari, anu langkung kuat tibatan di musim anu sanés, sareng urang "ngabakar" aranjeunna upami urang henteu nganggo topi atanapi upami urang henteu ngalindunganana ku sababaraha cara.

Tapi hayu urang balik ka Jauh waktos. Sakumaha sering anjeun ngarobih rambut? Éta gumantung kana usum taun, tapi umumna, saminggu sakali, atanapi nalika ditingali yén anjeunna mimiti gagal pisan, nempatkeun tongkatna dina, contona, "Hujan" padahal dina dintenna mangrupikeun dinten anu saé, tanpa awan.

Éta ogé disarankeun pisan ngabandingkeun dua hibrometer ieu, sahenteuna salami sababaraha dinten, kanggo ningali naha éta tiasa dianggo saé sareng, upami henteu, anu mana anu peryogi rambut énggal.

Naha anjeun kantos nguping ngeunaan "The Friar of Time"? Naha anjeun wani ngagaduhan?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Luis cenahna

    Halo sobat, tingali naha anjeun tiasa nulungan kuring.
    Abdi nuju ngagaleuh frasa dinten Salasa kamari. Nalika anjeunna sumping anjeunna sumping sareng panangan na tiung dihapus, dinten Salasa éta tiis tapi pastina dinten anu saé, matahari terbit, janten naon anu kuring lakukeun nyaéta nempatkeun anjeunna sareng pananganna nuduhkeun ALUS.

    Salila Salasa wengi sareng Rebo turun ti tempat anu alus janten teu aman angin sareng ampir baseuh. Tiung beuki deukeut kana sirah tapi dicabut tina nempatkeun kana sirah. Hal éta nyaéta dinten Kemis soré mimiti hujan di dieu sareng naon anu kuring lakukeun nyaéta turunkeun panangan kana hujan teras pasang tiung dina gagangna ti tukang.
    Sajauh ieu normal sabab éta kudu diatur, tapi anu matak hawatos kuring nyaéta dinten Minggu ieu parantos naék deui sareng panangan anu henteu aman sareng tiung parantos dileungitkeun nalika sadayana salju sareng diperkirakeun énjing bakal terus salju.
    Fréarol kedah nyirian waktos anu énjing bakalan dilakukeun, sanés waktos ayeuna, leres? Kamari ogé ditandaan sapertos kieu sareng dinten ayeuna sadayana salju.
    Kuring henteu terang naha éta dilakukeun saé atanapi kumaha kuring kedah ngalakukeun éta pikeun ngatur éta, tapi saur kuring henteu hasil. Kuring nyerat ka anjeun ti propinsi Ciudad Real.

  2.   Moises cenahna

    Sareng dimana anjeun kéngingkeun rambut éta ...?
    ????