Fermi paradoks

Ayana kahirupan dina planét séjén

Langkung ti sakali anjeun panginten upami planet urang hiji-hijina sanés ngan ukur hiji Sistem tatasurya anu tiasa dihuni, tapi ngan hiji-hiji di sakumna Alam Semesta. Berpotensi planét tiasa dihuni upami cocog sareng kaayaan anu tangtu anu ngamungkinkeun pikeun ngembangkeun kahirupan. Nanging, naha teu mungkin aya planét anu sanés anu cocog sareng kaayaan anu ideal? Pikeun aya kahirupan di planét éta henteu ngan ukur kedah aya cai cair. Urang terang yén aya planét dimana aya cai, tapi éta henteu aya dina anu disebut "zona huni" sareng, ku alatan éta, kahirupan henteu acan maju. Upami aya kamungkinan kamungkinan mendakan kahirupan di planét sanés sapertos Fermi paradoksNaha urang henteu acan mendakan?

Dina tulisan ieu kami bade ngajelaskeun ka anjeun naon anu paradoks Fermi sareng naon anu dicoba dijelaskeun ku kami. Naha aya kahirupan di jagat raya di planét séjén? Kami ngawartosan anjeun sadayana.

Naon paradoks Fermi?

Fermi paradoks

Paradoks Fermi mangrupikeun kontradiksi antara élmu tioritis sareng eksperimen. Numutkeun ka élmuwan, aya jutaan kasempetan pikeun milarian kahirupan calakan di planét anu sanés sapanjang Alam Semesta, tapi dugi ka ayeuna, éta henteu acan mendakan nanaon atanapi saha waé.

Kiwari, saurang élmuwan anu namina Berezin parantos masihan panjelasan anyar pikeun téori ieu sareng mendakan solusi pikeun paradoks Fermi. Nanging, solusi ieu henteu gampang dianggap, sabab sigana sanés hasilna anu hoyong didangu. Numutkeun ka Berezin, manusa moal pernah mendakan peradaban anu cerdas. Kami bakal terus mekar salaku lomba sareng Planet Bumi bakal lirén janten padumukan atanapi bakal ngaleungit sateuacan peradaban anu sanés tiasa dipanggihan. Ieu disababkeun ku ngancurkeun bintang urang anu caket, Matahari.

Henteu janten masalah naon waé peradaban anu aya di luar Alam Semesta. Upami éta mangrupikeun entitas anu cerdas, aranjeunna nganggo mesin saluareun urang, upami éta planét kalayan kapinteran koléktif, jst. Henteu janten masalah sadayana ieu. Hiji-hijina hal anu penting nyaéta peradaban anu urang kedah mendakan nyaéta dina jarak "caket" sareng kamungkinan pikeun manusa. Sanaon paradoks Fermi nyatakeun yén, sacara statistik, aya kamungkinan pisan mendakan kahirupan di planét anu sanés, dugi ka ayeuna ieu teu acan kajantenan.

Téknologi sareng jarak: dua watesan

Dimana peradabanna

Henteu gunana upami aya peradaban anu bénten sareng urang upami téknologi, boh milik anjeun sareng urang, henteu cekap pikeun nutupan jarak antara planét. Paradoks dijelaskeun ku conto tangkal di tengah leuweung ragrag ka handap sareng teu aya sora bising kusabab teu aya anu ngupingna. Sora sareng sora ngan ukur aya kusabab aya anu ngupingkeunana. Hal anu sami pikeun peradaban anu sanés. Meureun aya rébuan peradaban di sapanjang Alam Semesta, tapi dina waktos anu sami éta moal aya pikeun urang sabab urang moal tiasa ningali aranjeunna.

Anggap yén balapan calakan sanggup mekar dugi ka tiasa ngumbara di antara planét, tapi di tengah jalan na éta tiasa mupus tilas kahirupan anu sanés sateuacan dideteksi. Éta ogé bakal ngawatesan urang nalika mendakan peradaban anu sanés.

Kami henteu nyarios yén perang, penaklukan atanapi éksploitasi sumberdaya mangrupikeun alesan kunaon ras bakal musna, tapi éta mangrupikeun genosida lengkep, sakedap tapi henteu direncanakeun. Supados tiasa dipikahartos sareng conto: unggal-unggal manusa ngawangun gedong, tiasa waé prosés paving ground ngancurkeun sakabeh anthill sareng sadaya jalma anu cicing di dinya. Jelas, éta henteu dilakukeun sacara sengaja atanapi tina kejahatan, tapi kusabab béda sudut pandang antara manusa sareng sireum, urang bahkan henteu terang yén éta aya.

Kami henteu nyangka yén sireum mangrupikeun hiji spésiés anu urang tiasa komunikasi sareng ngawangun paguneman. Hal anu sami tiasa kajadian sareng sésa spésiés atanapi peradaban anu sanés di Alam Semesta.

Naon jenis peradaban urang?

Sambungan hirup pinter

Dina titik ieu nyaéta nalika urang mikir yén, upami urang parantos janten conto sireum, naha urang sireum pikeun ras séjén? Dina raraga ngajelaskeun profil kami salaku balapan, urang kedah nerapkeun prinsip antropika. Nya éta téori naon waé ngeunaan ayana kahirupan di Alam Semesta éta kedah ngijinkeun manusa ayana salaku ras. Ieu disababkeun ku komposisi basis karbon sareng ayana di seueur daérah khusus di Alam Semesta.

Kalayan prinsip antropika ieu, urang bakal masihan solusi kana paradoks Fermi. Éta hartosna teras, yén hiji-hijina jalan kaluar na nyaéta kami sireum pikeun spésiés anu sanés atanapi jinis-jinis peradaban anu sanés di jagat raya. Upami kamungkinan hirupna luhur pisan sareng kami henteu mendakanana, hiji-hijina katerangan nyaéta, pikeun aranjeunna, urang boh kalacak atanapi teu penting.

Kami ogé mendakan anu sabalikna. Kami anu pangheulana sumping sareng ngalirkeun saringan anu hébat sareng, ku sabab éta, kami bakal janten anu terakhir angkat, janten ogé perusak peradaban sanés.

Dimana sadayana?

Fermi paradoks sareng kahirupan di planét anu sanés

Kusabab paradoks Fermi teu gaduh solusi anu hirup, urang ngan ukur tiasa nawiskeun sababaraha spekulasi. Sun urang langkung ngora umurna tibatan Alam Semesta saatos didamelna di Jelegér badag. Kusabab kitu, tiasa diperkirakeun yén pasti aya planét sareng lokasi dina zona anu tiasa di huni tina bintang saluyu sareng anu peradabanna maju sateuacan urang.

Upami ieu leres, téknologi aranjeunna parantos tiasa ngembangkeun langkung seueur tibatan urang tapi, sanaos ieu tiasa janten kasus, aranjeunna henteu acan tiasa ngungkulan jarak anu misahkeun urang. Pikirkeun yén upami téknologi dikembangkeun dugi ka urang tiasa ngagunakeun sadaya énergi planét, maka anggo Matahari sacara lengkep komo deui supados ngagunakeun énergi Milky Way, urang tiasa ngalegaan di Alam Semesta dugi ka titik tina mendakan peradaban énggal atanapi ngancurkeun seueur anu sanés. Hal anu sami tiasa kajadian sareng urang.

Kuring miharep inpormasi ieu ngabantosan anjeun netelakeun masalah.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.