Fauna Holocene

Fauna Holocene

Waktos anu ayeuna urang dipikaterang salaku Holosen. Ieu période pamungkas anu ngawangun Jaman Cenozoic sareng anu dimimitian sakitar 12.000 taun ka pengker. Dina jaman ieu pangpangna sadaya kamekaran kamanusaan ti saprak adat istiadat dugi ka ayeuna. Salami waktos ieu fauna parantos ngalaman parobihan anu hébat dina tingkat global. Maka, urang badé nganalisis fauna Holocene.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, evolusi tina Fauna Holocene.

Kontéks umum

mammoth

Dina raraga ngajelaskeun fauna Holocene urang kedah ngenalkeun kontéks anu tiasa dipendakan ayeuna. Salami waktos ieu kami tiasa niténan kamekaran manusa, anu kalebet sadaya tonggak kamanusaan ti saprak didamel kelompok sosial sareng peradaban anu munggaran, ngembangkeun tulisan, perjalanan éksplorasi sareng kamajuan budaya sareng intelektual anu hébat.

Kusabab manusa masih perantau dugi ka ayeuna parantos seueur evolusi. Sapertos anu diarepkeun éta manusa mangrupikeun bagian konci dina réperkusi anu ngagaduhan kana fauna Holocene. Fauna ieu ngalaman sababaraha parobahan anu dipangaruhan ku manusa sareng adaptasi anu aranjeunna kedah ngembangkeun. Sareng éta skénario sakumaha urang terang éta parantos dirobih sababaraha kali ku kamekaran téknologi sareng populasi manusa.

Spasi alam janten kirang sareng kirang polusi mangrupikeun bagian tina ékosistem ieu. Sasatoan sareng pepelakan kedah adaptasi sareng kaayaan anu béda dina jangka waktu anu langkung pondok tibatan normal. Sateuacan aya manusa, aya parobihan flora sareng fauna dina tingkat global tapi aranjeunna ngagaduhan waktos anu langkung lami. Pikeun spésiés mana anu mekar sareng bakal adaptasi sareng lingkungan anyar jutaan taun bisa kaliwat. Nanging, sakumaha urang tiasa tingali ayeuna, manusa parantos ngarobih sadayana paradigma ieu. Spésiés kedah adaptasi dina ngan ukur sababaraha abad sareng kirang na kirang.

Fauna Holocene parantos ngalaman kapunahan massal dimana prosés anu teras-terasan tiasa dititénan. Henteu ngan ukur fauna tapi ogé flora anu ngalaman punah global disababkeun ku polah manusa. Seueur spesialis parantos nyatakeun prosés punah ieu salaku anu pangpanjangna dina sajarah bumi pikeun waktos anu kasebat. Sareng éta anu nyababkeun punah ieu sanés parobihan dina faktor lingkungan tapi ku polah manusa.

Kontéks dimana urang terang yén aya dina Holocene mangrupikeun jaman antargacial. Jaman ieu dimimitian dina akhir jaman anu mimiti sengit sareng diperkirakeun dina waktos anu moal jauh teuing masa es bakal kajadian.

Fauna Holocene

Manusa sareng fauna Holosen

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, sato henteu seueur rupa-rupa salami periode ieu tapi aranjeunna kedah adaptasi sareng seueur parobihan. Sadaya spésiés anu parantos tiasa ngajaga diri ti waktosna henteu ngalaman parobahan atanapi épolusi anu jelas. Spésiés-spésiés anu parantos ditonjolkeun sareng diperpanjang ku lami-lami waktos nyaéta anu parantos salamet tina punah ieu boh spésiés darat sareng laut. Kalakuan manusa sareng kahoyongna pikeun nalukkeun planét nyaéta anu ngabahayakeun sato boh pepelakan.

Kami badé ngadaptarkeun sato-sato anu aya di Holosen mimiti sareng anu parantos punah:

  • mammoth: aranjeunna spésiés mirip pisan sareng gajah anu urang gaduh dinten ayeuna sareng kagolong kana kulawarga anu sami. Karakteristik utamina nyaéta ngagaduhan batang anu sisina menonjol taring ageung. Awak ditutupan ku buuk kumargi éta adaptasi pikeun tiasa salamet dina suhu anu handap. Ukuran mammoth aya variabel sareng fosil tina sababaraha spésimén anu langkung ageung tibatan gajah ayeuna parantos dikumpulkeun. Aya spésiés séjén anu ukuranana langkung alit sareng disebat spésiés mammoth kerdil.
  • Dodos: éta mangrupikeun spésiés endemik manuk ka Mauritius. Ukuranana leutik pisan sareng beuratna sakitar 12 kilo. Éta tiasa ngahontal méter jangkung sanaos henteu ngagaduhan kamampuan ngapung. Katingali awakna rada montel. Sababaraha spesialis manuk ieu namina éta salaku conto emblem tina punah hiji spésiés ku kalakuan manusa. Sareng ieu spésiés ieu tiasa cicing di habitatna sareng berkembang saé dugi ka manusa sumping di Pulo Jawa ieu di awal abad ka-XNUMX. Saatos datangna manusa ka tempat tinggalna, pendudukna sacara drastis dikirangan dugi ka punah.
  • Moa: éta mangrupikeun spésiés manuk anu watek atanapi di Selandia Anyar dugi ka abad ka lima belas. Éta di dieu tempat éta punah kusabab manusa. Dina penampilan éta mirip pisan sareng manuk onta. Éta tiasa ngukur dugi ka 3 satengah méter sareng beuratna sakitar 275 kilo. Sapertos anu diarepkeun, manusa mimiti moro spésiés ieu kanggo dikonsumsi. Penjajahan pemburu Maori di habitat alamna mangrupikeun alesan utama pupus spésiés ieu.

Fauna Holocene dina bahaya punah

Ayeuna aya badan internasional anu tanggung jawab ngaevaluasi spésiés numutkeun tingkat ancaman sareng kamungkinan pupus na. Organisme ieu katelah union internasional pikeun konservasi alam (IUCN). Organisme ieu parantos netepkeun kategori anu béda-béda gumantung kana pangirangan populasi sareng pangaruhna kana ékosistemna. Urang tiasa mendakan katagori tina rentan, bahaya punah, bahaya kritis punah, punah di alam liar, punah, henteu kaancam, ku masalah anu teu aya sareng inpormasi anu cekap.

Ayeuna urang badé daptar sababaraha spésiés anu aya dina bahaya punah sareng anu paling dikenal:

  • Iberia lynx
  • Onta liar
  • Orangutan
  • Antelop Asia
  • Wulung-ditagih wulung
  • Hideung albatross diteuteup
  • Kasepakatan atanapi biru
  • Seahorse buntut macan

Sadaya spésiés ieu kagolong kana fauna Holocene sareng bahaya bahaya punah. Kitu prosés punah launna aranjeunna yén punah hébat kagenep anu nyatakeun. Hal anu paling matak héran nyaéta periode waktos ieu pondok pisan pikeun sajumlah ageung spésiés anu badé punah.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Holocene.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.