Fauna Devonia

Karakteristik fauna Devonia

El Mangsa Devonia éta ngawangun salah sahiji tina lima bagéan anu dipiboga ku jaman Paleozoic. Mangsa ieu ngagaduhan seueur parobihan dina tingkat géologis sareng biodiversitas di seluruh planét. Éta lumangsung sakitar 56 juta taun sareng sagala rupa kelompok sato tiasa berkembang, khususna anu aya di habitat laut. Aya ogé parobihan di habitat sato darat, dimana pepelakan ageung sareng sato darat munggaran ogé muncul. The Fauna Devonia Éta dipikaterang janten anu paling berkuda dugi ka ayeuna. Sanaos periode ieu dianggap ngagaduhan épisode punah dimana langkung ti 80% spésiésna ngaleungit.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu kanggo nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan fauna Devonia.

Pangwangunan fauna Devonia

Penjajahan darat

Mangsa ieu sampurna pikeun ngembangkeun kahirupan. Sareng éta suhu langkung pikaresepeun antukna sareng ngamungkinkeun ngembangkeun fauna sareng flora anu saé. Sadaya laut anu aya dina jaman ieu ngagaduhan standar hirup anu luhur. Sareng éta di sagara éta spésiés anu paling primitif sapertos spons tiasa berkembang. Spésiés bolu siliceous mimiti muncul sareng ku mekar dina terumbu karang, aranjeunna tiasa ngembangkeun adaptasi anu béda. Spons siliceous gaduh résistansi anu langkung ageung kana kaayaan lingkungan sareng ayana prédator.

Terumbu karang sareng ganggang bentik ogé ngagaduhan peran konci pikeun ngembangkeun morfologi sagara.. Karang anu hébat ngalegaan dina waktos éta ti jarak rébuan kilométer anu ngabatesan hiji buana. Fauna Devonia ngagaduhan salah sahiji parobahan anu paling hébat dina ékosistem akuatik nalika sato nektonik muncul. Seueur spésiés sato énggal ieu mangrupikeun prédator.

Nalika aya pamekaran anyar spésiés atanapi adaptasi kana lingkungan, tekanan ditekenkeun kana ranté trofik. Nyaéta, upami aya prédator anyar anu moro mangsana, éta ngamajukeun kabiasaan anyar dina spésiés anu kedah kabur sareng kabur tina kaayaan ieu hirup. Ieu ditarjamahkeun kana jaman épolusi sareng adaptasi kana kaayaan anyar anu ngahasilkeun diversifikasi gén sato sareng pepelakan.

Dina ékosistem akuatik kami ogé nunjukkeun ngembangkeun diversifikasi moluska anu nyababkeun amonoid munggaran muncul. Amonoid ieu asalna tina épolusi nautiloid nalika fauna Devonia Handap. Nautiloid tetep sanaos sanaos kirang ku karagaman sareng kaayaanana.

Fauna Devonia Akuatik

Fauna Devonia Akuatik

Di habitat cai tawar, bivalves mimiti sumebar sareng nyerang. Dina waktos éta trilobites mimiti turun sakedik sakedik sanaos bentuk kahirupan anyar masih muncul. Aya sababaraha trilobit ageung. Di sisi sanésna, urang ngagaduhan arthropods eurypterid, anu teras janten kelompok prédator anu cukup penting.

Salila ékspansi ieu fauna Devonia akuatik ngalaman ékspérimén dina tumuhna lauk. Utamana éta plasodermia sareng hiu, duanana osteichthians sareng sarcopterygians, ti mana vertebrata darat diturunkeun, sapertos aktinopterygians. Kelompok terakhir ieu mangrupikeun anu ayeuna dominan di laut. Aya élmuwan anu terang fauna Devonia salaku umur lauk. Ieu kusabab aya fosil anu sésa-sésa sareng disimpen tina sésa-sésa lauk ieu, seueur di antawisna dina setoran danau tawar.

Dina waktos ayeuna coelacanths parantos kencan. Di tengah-tengah sato Devonia plakodermis mimiti ngirangan ostracodermia. Ieu anu ngajantenkeun Ichthyostega sareng Acanthostega timbul tina katurunan sarcopterygian. Dua genera ieu aya hubunganana sareng transisi lauk kana tetrapods. Transisi sajarah ieu dilakukeun nalika transisi antara fauna Devonia sareng Mangsa karbonat.

Salah sahiji mamang hébat anu aya ngeunaan lauk ieu nyaéta yén éta cai tawar atanapi cai laut. Mamang ieu timbul tina kanyataan yén seueur lauk cai tawar parantos dipendakan dina titipan batu pasir beureum anu lami. Daérah ieu darat sareng diwangun ku panutupan sagara Iapetus. Ieu sabab utama mamang sareng lauk ieu nyaéta cai tawar atanapi cai laut. Rékaman munggaran anu dipasihkeun tina lauk ieu diala ku cara laut, sanaos seuseueurna aranjeunna lauk cai tawar silurian. Ti dinya, sababaraha kelompok lauk béda muncul.

Penjajahan lahan

Fauna Devonia

Ciri utama sanés anu ngajantenkeun fauna Devonia menonjol nyaéta kolonisasi lahan. Salila di Mangsa Silurian artropoda sigana nyerang daratan. Nanging, data anu mimiti asalna tina formasi Lower Devonian Rhynie Chert ti Skotlandia. Inpormasi ieu ngandung sakumna komunitas tutuwuhan sareng arthropoda anu nyayogikeun inpormasi anu hébat ngeunaan ékologi primitif tina lingkungan terestrial anu munggaran.

Aya seueur spésiés tutuwuhan anu ngabantosan arthropoda, kalebet kalajengking, tungau, sareng serangga bersayap, ngembangkeun sareng ngagaduhan ékosistem anu cocog. Artropoda laut sareng cai tawar kapaksa mekar ka sistem terestrial berkat ngembangkeun réspirasi hawa. Nanging, sesah pikeun netepkeun ku data catetan fosil yén aya jumlah anu langkung leres ngeunaan urutan kadatangan mites, kalajengking sareng centipedes kana ékosistem darat. Sadaya artropoda ieu ayeuna ngagaduhan katurunan anu beragam sareng sipatna diadaptasi kana kaayaan lingkungan anu bénten-bénten teuing ku kamekaran pepelakan vaskular.

Sateuacan mecenghulna vertebrata, sakumna dunya primitif dieusian ku arthropoda. Aya kontropérsi tangtu anu terus sumebar di dunya ilmiah sareng ngurus waktos nalika vertebrata ventured kaluar tina cai sareng panyabab anu ngadorong aranjeunna pikeun ngalakukeunana. Kedah ditampi yén sesah panginten yén sato anu ngagaduhan ékosistem laut tungtungna ngembangkeun adaptasi tina lingkungan anu hirupna sareng henteu kedah hirup ogé.

Kuring miharep éta kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Devonia.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.