Fauna Amazon

Sasatoan Amazon

Salah sahiji daérah anu héjo di sakumna planét anu dianggap "paru-paru" Bumi nyaéta Amazon. Éta mangrupikeun ruang alam anu diwangun ku leuweung sareng leuweung anu padet pisan anu dicicingan ku jutaan spésiés, seueur diantarana masih teu dikenal dugi ka ayeuna. Biodiversitas mangrupikeun indikator kualitas ékosistem sareng kapasitas pikeun ngadukung kahirupan. Kusabab kitu, anu fauna amazon Éta parantos dijantenkeun objek panilitian tina seueur panilitian di sakumna dunya.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan fauna Amazon.

Fauna Amazon

kahuruan dina Amazon

Aya seueur spésiés anu masih teu dikenal kumargi ékosistem na padet sareng pinuh ku kahirupan. Aya spésiés pepelakan ageung nunjukkeun suhu sareng kaayaan asor anu aya. Iklim tropis anu dominan dicirikeun ku hujan ageung sapanjang taun sareng tingkat kalembaban anu luhur. Variabel atmosfir ieu nyayogikeun kaayaan lingkungan anu diperyogikeun pikeun ngamajukeun kamekaran kahirupan.

Kami ningali yén flora sareng fauna di Amazon mangrupikeun sumber kahirupan anu paling ageung di sakumna planét. Sareng leuweung Amazon mangrupikeun sakitar 2.5 juta spésiés serangga, puluhan rébu spésiés pepelakan sareng sakitar 2.000 manuk sareng mamalia. Dugi ka ayeuna aranjeunna parantos kapendak sahenteuna 2.200 spésiés lauk, 1.300 manuk, 427 mamalia, 428 ampibi sareng 378 réptil. Élmuwan mangrupikeun jalma anu mendakan sareng ngagolongkeun spésiés sato ieu gumantung kana ciri sareng habitatna.

Hiji tina lima spésiés lauk dipikaterang cicing di walungan sareng aliran Amazon. Ogé dipikanyaho yén dina proporsi anu sami aya spésiés manuk ti sakumna dunya anu cicing di leuweung hujan Amazon. Ampir sakabéh planét urang tiasa mendakan sato anu cicing di tempat-tempat ieu. Kitu kamungkinan kamungkinan hiji tina sapuluh spésiés sato anu dikenal dimana waé di dunya hirup di leuweung hujan Amazon. Data ieu ngajantenkeun Amazon ngagaduhan koleksi sato sareng spésiés tutuwuhan pangageungna di dunya.

Pangaruh kana flora sareng fauna Amazon

fauna amazon

Manusa éta nyababkeun seueur pangaruh kana ékosistem alam kumargi anjeunna kedah ngaluarkeun sumberdaya na. Masalah cicing nalika ékstraksi sumberdaya ngaleuwihan kagancangan kaderisasiana. Kalayan kecap séjén, aya overexploitation sumber daya alam. Fauna di Amazon nuju ditingali parah kapangaruhan mangtaun-taun ku polah manusa. Sareng éta pikeun ékstraksi sumberdaya alam ékosistem dirobah dugi ka éta turun. Ékosistem anu rusak tungtungna aya fragmentasi sareng ngirangan kualitas lingkungan, sahingga organisme teu ngagaduhan habitat kanggo mekarkeun.

Salah sahiji pangaruh lingkungan utama di daérah ieu nyaéta deforestasi. Kahuruan leuweung anu anyar ogé parantos mangaruhan pangaruh kana fauna Amazon dugi ka réduksi seueur spésiés. Fauna di daérah ieu aya dina bahaya anu parah sareng seueur sato dina bahaya punah. Leuweung sareng leuweung tropis ieu sesah ngajajah kusabab kapadetan sapanjang sejarah. Nanging, ku panggunaan téknologi langkung gampang nembus leuweung.

Manuk jeung réptil

kaancam fauna Amazon

Kami badé marios sadaya fauna Amazon pituin. Urang mimitian ku manuk. Utamana nyicingan beo, hummingbirds, touchans, raptors na sparrows. Prestasi anu paling kasohor di ékosistem ieu nyaéta macaws. Aranjeunna dipikaterang ngagaduhan jangjang biru sareng cucuk melengkung.

Toucans mangrupikeun manuk anu nyicingan leuweung hujan Amazon sareng éta mangrupikeun salah sahiji spésiés anu nyebar di tempat-tempat ieu. Spésiés touchan anu panglobana nyaéta salah sahiji anu nganggo bulu hideung, tikoro bodas sareng cucuk oranyeu panjang sareng titik hideung dina ujung na. Spésiés manuk sanésna nyaéta manuk garuda harpy janten raptor anu pangkuatna ti sadayana. Diantara manuk-manuk peutingna urang ngagaduhan manuk hantu spektakuler anu awakna bodas sareng sirah hideung buleud.

Sedengkeun pikeun réptil, urang mendakan seueur jinis. Diantara anu kawéntar nyaéta boas, iguana sareng kuya. Anu paling terkenal di iguanas nyaéta iguana héjo. Janten seueur anu nyebar bahkan dina bidang kasundaan. Kuya téh umum pisan sareng anjeun tiasa nyebatkeun kuya sapertos anu konéng na ukuranna ageung pisan.

Amfibi sareng mamalia

Amphibians parantos nyebar di fauna asli Amazon. Seueur sato ieu mangrupikeun racun, tapi gampang dipikaterang ku nuhun warna na. Warna ieu ngingetkeun prédator tina jumlah racun anu dimungkinkeun ku mangsa. Salah sahiji amfibi ieu anu dikenal pikeun racunna nyaéta bangkong emas. Éta dianggap amfibi paling beracun di dunya. Aya jinis bangkong alit sanés anu tiasa ukur dugi ka dua cm.

Di sisi anu sanésna, mamalia anu pang nyebarna di leuweung hujan Amazon nyaéta monyét sareng felines. Spésiés monyét anu kawéntar nyaéta monyét lolong. Tina spésiés ieu aya seueur subspesies. Fitur utami nyaéta nyaéta panggero anu masihan nami nyalira. Buntut na prehensile sareng gaduh pandangan anu mirip pisan sareng lalaki. Sedengkeun pikeun felines, aya tujuh spésiés anu béda-béda, masing-masing ngagaduhan ciri anu khusus. Nangtung puma, jaguar, ocelot, margay, colocolo, Diantarana.

Sababaraha spésiés mamalia kalayan diet karnivora anu aya di fauna Amazon nyaéta biruang anu spektakuler sareng tayra. Sasatoan ieu omnivora sareng mirip penampilan sareng musang. Aya ogé sababaraha spésiés artiodactyls, dimana urang mendakan kijang, sapi, domba sareng babi.

Upami urang angkat ka daérah ékosistem milik walungan, urang mendakan berkali-kali sapertos lumba-lumba cai tawar, lauk diskus, lauk tambaqui, jst. Akhirna, nganalisis serangga sareng arachnids, urang mendakan seueur jinis serangga sapertos ngengat, nyiruan, tawon, bangbung, mayang, sireum, sareng reungit. Seueur reungit nyebarkeun panyakit aheng sapertos malaria.

Manuk ieu kalayan inpormasi ieu tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Amazon sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.