Faktor iklim

Iklim daérah mangrupikeun susunan variabel météorologi anu bertindak ngawangun kaayaan lingkungan anu khusus. Aya seueur faktor iklim kalakuan éta dina waktos anu sareng tiasa masihan ciri-ciri ieu ka daérah. Variabel anu meta henteu ngan ukur aya dina tingkat suasana tapi ogé mangaruhan sadaya tingkat jangkungna tina permukaan bumi. Kedah diperhatoskeun yén troposfir mangrupikeun lapisan atmosfir anu ngawangun iklim dunya. Luhureun troposfir ieu teu aya bénten anu signifikan antara zona.

Dina tulisan ieu kami bakal nganalisis naon ciri sareng faktor anu béda dina iklim.

Pentingna faktor iklim

Aya seueur jalma anu ngabingungkeun meteorologi, klimatologi. Nalika urang nyarioskeun perkawis meteorologi urang henteu ningali naon anu dikenal salaku cuaca. Nyaéta, upami dinten ieu atanapi énjing hujan, bakal cerah, angin kuat, suhu luhur, jst. Ka ieu susunan fenomena meteorologi anu tiasa kajantenan iraha wae nyaeta anu disebat meteorologi. Di sisi anu sanésna, upami urang teras-terasan nyatetkeun sadaya fenomena meteorologi ieu sareng nilai-nilai variabel di dieu parantos nimbulkeun fénoména ieu dumasar kana waktos, urang bakal ngagaduhan iklim di hiji wilayah salaku hasilna.

Kusabab kitu, urang mastikeun yén iklim mangrupikeun jumlah tina variabel meteorologis anu lumangsung dina waktos sareng di luar angkasa. Sadaya variabel ieu sareng nilaina nyaéta anu masihan ciri iklim ka daérah anu tangtu. Salaku conto, suhu rata-rata di daérah tangtu planét nyaéta naon anu nandaan bagian tina iklim ieu. Éta tiasa diklasifikasikeun salaku daérah haneut, sedeng atanapi tiis gumantung kana nilai suhu rata-rata. Salah sahiji conto anu paling luar biasa pikeun daérah urang nyaéta iklim Méditerania. Iklim ieu dicirikeun utamina ku suhu anu luhur dina usum panas sareng usum tiis anu tiis sareng langkung baseuh. Maksad abdi, jenis cuaca ieu curah hujan pekat dina bulan usum salju bari usum panas anu garing.

Penting pikeun ngiluan data meteorologi sareng ngajelaskeun total rata-rata tina nilai-nilai variabel anu ngawangun iklim. Sesa data anu jauh teuing tina hartosna biasana henteu dianggo pikeun netepkeun nilai rata-rata ieu. Di ampir kabéh daérah aya nilai rata-rata rézim angin, suhu, hujan, radiasi matahari, jsb.

Faktor iklim

Faktor iklim hiji daérah

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, runtuyan variabel meteorologis anu masihan ciri iklim hiji daérah. Faktor iklim ieu sapertos kieu: jangkungna sareng lintang, condong medan, cai, arus laut, suhu, hujan, kalembaban, tekanan atmosfir, mendung, angin sareng radiasi matahari. Sakumaha anjeun tiasa tingali, aya seueur faktor iklim sareng nilaina tiasa robih teras-terasan. Sadaya faktor ieu ngahalangan dina hiji cara atanapi cara anu sanés.

Salaku conto, sanés jumlah radiasi surya anu sami anu tiasa jejeg mangaruhan garis tropis salaku jumlah radiasi surya anu ngahontal kutub. Kecenderungan sinar surya nyaéta anu nangtukeun jumlah radiasi surya anu bakal sumping. Dumasar kana ieu, hartosna nilai suhu ditetepkeun. Ieu sababna kutub gaduh suhu rata-rata langkung handap tibatan daérah tropis.

Énergi anu ngajantenkeun permukaan bumi panas atmosfir sakurilingna éta henteu sami di sakumna daérah planét. Bisa disebut yén luhurna sareng garis lintang pangaruhna pisan. Urang bade nganalisis faktor iklim anu béda sareng kumaha pangaruhna kana ciri-cirina.

Ketinggian sareng lintang

Gumantung kana jangkungna tempat urang sareng lintang éta urang kedah terang yén suhu bakal bénten-bénten sareng variabel meteorologi sanés. Pikeun unggal 100 méter anu urang naék dina luhurna, suhu turun 3 derajat Celcius. Kalayan naékna naékna ieu kami ogé ningali yén tekanan atmosfir ogé ogé suhu. Dua variabel ieu, sapertos suhu sareng tekanan atmosfir, ngajantenkeun kaayaan lingkungan langkung milih jenis pangwangunan kahirupan anu sanés.

Salaku conto, aya sajumlah ageung flora sareng fauna anu parantos ngembangkeun sareng adaptasi sareng jinis jangkungna ieu. Di tempat-tempat ieu aya kurangna tuangeun, sakedik pepelakan, rezim angin anu langkung luhur, jst. Ieu kaayaan anu henteu ngabantuan pangwangunan keanekaragaman hayati pisan.

Temperatura

Suhu mangrupikeun variabel anu paling penting sacara global. Éta mangrupikeun utamina kaayaan kaayaan ngembangkeun. Suhu kedah ngagaduhan nilai anu aya dina kisaran anu diperyogikeun sahingga hirup tiasa berkembang sareng spésiés tiasa nguasaan daérah éta. Dina variabel suhu le mangaruhan awan, angin, hujan, tekanan atmosfir, jumlah radiasi surya anu ngahontal permukaanJeung sajabana

Ieu ngandung harti yén variabel atmosfir tunggal henteu ngagaduhan nilai anu mutlak, tapi bakal kapangaruhan ku faktor iklim anu sanés.

Présipitasi

Presipitasi diringkeskeun salaku sumber cai di hiji daérah sareng rezeki kalembaban lingkungan. Hatur nuhun kana curah hujan, vegetasi tiasa mekar sareng sésana tina ranté dahareun. Curah hujan gumantung kana suhu, jumlah radiasi panonpoé, mendung, tekanan atmosfir, jsb. Sakumaha urang tiasa tingali, teu aya faktor iklim anu henteu dikondisikeun ku anu sanés.

Humedad

Kalembaban mangrupikeun jumlah uap anu aya dina hawa. Éta ditangtukeun ku rézim hujan di hiji daérah, suhu, angin, antara séjén. Langkung hujan di daérah sareng kirang angin, beuki seueur cai uap anu tiasa dicekel.

Tekanan atmosfir

Mangrupikeun kakuatan anu dianggo ku hawa pikeun urang sareng permukaan bumi. Éta ditetepkeun sakumaha anu disangka ku hawa. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, nalika anjeun naék dina luhurna, tekanan atmosfirna kirang langkung.

Faktor iklim: mendung, lingkungan radiasi matahari

Faktor iklim

Dina naon anu urang jalankeun tilu faktor iklim ieu kusabab éta anu paling beda-beda dina permukaan bumi. Jumlah awan di troposfir iraha waé nyaéta unsur iklim anu dipangaruhan ku présipitasi, jumlah radiasi matahari anu ngahontal permukaan sareng kalembaban lingkungan.

Angin mangrupikeun gerakan hawa sareng nangtoskeun sababaraha variabel iklim sapertos kalembaban lingkungan, parobihan tekanan atmosfir sareng nyumbang kana nguapan cai. Évaporasi cai mangrupikeun salah sahiji unsur konci dina siklus cai.

Sinar surya mangrupikeun salah sahiji variabel anu paling tiasa ngarobih ti hiji daérah ka daérah anu sanés. Éta anu masihan masing-masing permukaan bumi sareng hawa sareng awan biasana dipikagaduh ku gas rumah kaca.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan faktor iklim sareng kumaha kalakuanana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.