Exoplanets

exoplanets

Nalika urang analisa sadayana planét tata surya urang tingali yén aya duanana planét jero siga Planét luar. Nanging, aya misi luar angkasa anu béda anu didaptarkeun pikeun milarian planét di luar tata surya. Planét anu dipanggihan saluareun wates zona panonpoe urang katelah exoplanets.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan exoplanets sareng metode naon anu dianggo pikeun mendakanana.

Naon ari exoplanet

naon ari exoplanet

Aya seueur proyek anu nyobian milari exoplanet saluareun tata surya. Istilah ieu nuduhkeun planét anu ayana di luar sistim tatasurya, sanaos henteu aya definisi resmi anu cocog sareng ciri anu khusus. Langkung langkung dasawarsa ka pengker International Astronomical Union (IAU, dina basa Inggris) parantos ngalakukeun sababaraha bédana pikeun tiasa ngartikeun istilah planet sareng planét dwarf ogé. Nalika netepkeun ieu definisi énggal Pluto henteu sacara resmi dianggap planét sareng didadarkeun salaku planét dwarf.

Duanana konsép nuduhkeun awak langit anu ngurilingan panonpoé. Karakteristik umum anu ngalangkunganana nyaéta aranjeunna ngagaduhan jisim anu cekap sahingga gravitasi nyalira tiasa ngungkulan kakuatan awak anu kaku sahingga tiasa kéngingkeun kasaimbangan hidrostatik. Nanging, sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, hal anu sami henteu kajantenan sareng definisi exoplanet. Teu aya konsensus dugi ka ayeuna ngeunaan ciri anu sami sareng planét anu dipanggihan saluareun tata surya.

Pikeun gampang digunakeun, éta ngarujuk kana exoplanét pikeun sadaya planét di luar sistim tatasurya. Éta ogé aranjeunna dipikaterang ku nami planét extrasolar.

Ciri utama

planét luar angkasa

Kusabab konsensus kudu dibentuk pikeun ngartikeun, ngumpulkeun sareng ngagolongkeun planét ieu, ciri umum kedah didirikeun. Ku cara kieu, IAU ngumpulkeun tilu ciri anu kedah dipiboga ku exoplanets. Hayu urang tingali naon tilu ciri ieu:

  • Éta bakal objék kalayan massa anu leres di handapeun massa anu ngawatesan pikeun fusi nuklir deuterium.
  • Ngarobih sakitar bintang atanapi sésa bintang.
  • Hadir jisim sareng / atanapi ukuran langkung ageung tibatan anu dianggo salaku wates pikeun planét dina tata surya.

Sapertos anu diarepkeun, ciri komparatip didamel antara planét anu aya di luar sareng di jero tata surya. Urang kedah milari ciri anu sami sabab sadayana planét biasana ngurilingan sakitar bintang tengah. Ku cara kieu, "tata surya" diciptakeun sakaligus pikeun ngahasilkeun naon anu urang terang salaku galaksi. Upami urang ningali dina kamus akademi karajaan Spanyol kami ningali yén istilah exoplanet henteu kalebetkeun.

Exoplanet anu munggaran kapendak langkung ti saparapat abad ka pengker. Sareng dina taun 1992 sababaraha astronom mendakan séri planét anu ngurilingan hiji bintang anu dikenal ku nami Lich. Béntang ieu cukup istiméwa sabab éta ngaluarkeun radiasi dina interval anu teu teratur anu pondok pisan.. Anjeun tiasa nyarios yén béntang ieu fungsina siga suar.

Sababaraha taun saatos ieu, dua tim ilmiah mendakan exoplanet munggaran anu ngurilingan hiji bintang anu mirip sareng matahari. Panemuan ieu penting pisan pikeun dunya astronomi, kumargi nunjukkeun yén planét aya saluareun wates tata surya urang. Salaku tambahan, ayana planét anu tiasa ngorbit bintang-bintang anu sami sareng urang dikuatkeun. Nyaéta, tata surya anu sanés tiasa aya.

Ti saprak éta, kalayan ningkatna téknologi, komunitas cientifica parantos tiasa ngadeteksi rébuan exoplanét dina misi anu béda pikeun milarian planét énggal. Anu paling dikenal nyaéta teleskop Kepler.

Metode pikeun milarian exoplanets

k2

Kusabab exoplanet ieu moal tiasa dipendakan sacara fisik, aya téknik anu béda pikeun mendakan planét-planét anu aya di saluareun tata surya. Hayu urang tingali naon metodeu anu béda-béda:

  • Metode transit: éta mangrupikeun salah sahiji téhnik anu paling penting ayeuna. Tujuan tina metode ieu nyaéta pikeun ngukur kacaangan anu asalna tina hiji bintang. Lulus tina exoplanet antara raja bintang sareng bumi sahingga cahaya anu ngahontal urang bakal turun sacara berkala. Urang sacara teu langsung tiasa nyimpulkeun yén aya planét extrasolar di daérah éta. Metodologi ieu parantos suksés pisan sareng mangrupikeun anu paling sering dianggo dina sababaraha taun terakhir.
  • Astrometri: éta mangrupikeun salah sahiji cabang astronomi. Éta bakal langkung tanggung jawab nganalisis posisi sareng gerakan béntang anu pas. Hatur nuhun kana sadaya kajian ku astrometri, dimungkinkeun pikeun ngadeteksi exoplanets ku nyobian ngukur gangguan alit anu dilakukeun ku bintang dina béntang anu ngorbit. Nanging, dugi ka ayeuna teu acan aya planét extrasolar anu ngagunakeun astrometri.
  • Nyukcruk laju radial: éta téhnik anu ngukur sakumaha gancangna béntang bakal gerak dina orbit leutik anu dihasilkeun ku daya tarik tina exoplanet. Bentang ieu bakal ngalih ka arah sareng jauh ti urang dugi ka réngsé orbitna nyalira. Urang tiasa ngitung laju sisi bintang tina garis tetempoan upami urang gaduh panitén tina taneuh. Laju ieu dipikaterang ku nami kecepatan radial. Sadaya variasi leutik ieu dina laju nyababkeun parobahan spéktrum stargazing. Nyaéta, upami urang ngalacak laju radial urang tiasa mendakan exoplanét énggal.
  • Pulsars kronométri: planét extrasolar munggaran mimiti ngurilingan pulsar. Pulsar ieu katelah cahaya bintang. Aranjeunna ngaluarkeun radiasi dina interval pondok anu henteu teratur saolah-olah éta mercusuar. Upami exoplanet ngurilingan hiji bintang anu ngagaduhan ciri-ciri ieu, sinar cahaya anu ngahontal planet urang tiasa kapangaruhan. Karakteristik ieu tiasa dijantenkeun pandangan pikeun terang ayana eksoplanét énggal anu bakal muter ngurilingan pulsar.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan exoplanets sareng kumaha cara kauninga.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.