Enthalpy

réaksi kimia

Dina fisika boh kimia, konsép digunakeun pikeun ngukur énergi anu aya dina awak. Kami ngawangkong ngeunaan entalpi. Mangrupikeun jinis pangukuran anu nunjukkeun jumlah énergi anu aya dina awak atanapi sistem anu ngagaduhan volume anu tangtu, anu dina tekenan sareng anu tiasa disilihtukeurkeun sareng lingkungan. Entalpi hiji sistem diwakilan ku hurup H sareng unit fisik anu aya hubunganana pikeun nunjukkeun nilai énergi nyaéta Joule.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng pentingna entalpy.

Ciri utama

entalpi

Urang tiasa nyarios yén entalpi sami sareng énergi internal anu ngagaduhan sistem plus tekanan tina volume sistem anu sami. Nalika urang ningali yén énergi sistem, tekanan sareng polumeu mangrupikeun fungsi tina kaayaan, entalpi ogé. Ieu ngandung hartos yén, nalika waktuna dugi, éta tiasa dipasihkeun dina kaayaan awal akhir anu tangtu sahingga variabelna tiasa ngabantosan pikeun diajar sakumna sistem.

Hal anu pangpayunna nyaéta terang naon entalpi formasi na. Nya perkawis nyerep panas hilap ku sistem nalika 1 mol zat produk dihasilkeun tina unsur dina kaayaan normal. Nagara ieu tiasa padet, cair atanapi gas atanapi bisi leyuran. Kaayaan allotropic mangrupikeun kaayaan anu paling stabil. Salaku conto, kaayaan alotropika paling stabil anu dimiliki karbon nyaéta grafit, salian ti kaayaan kaayaan normal anu nilai déprési 1 suasana sareng suhu 25 derajat.

Kami negeskeun yén entalpi formasi numutkeun naon anu parantos kami tangtukeun nyaéta pikeun 1 mol tina sanyawa anu dihasilkeun. Ku cara kieu, gumantung kana jumlah produk réagen anu aya, réaksina kudu diluyukeun sareng koefisien pecahan.

Formasi entalpi

réaksi endothermic

Kami terang yén dina prosés kimia naon waé, entalpi formasi tiasa positip sareng négatip. Entalpi ieu positip nalika réaksina endotermik. Éta réaksi kimia nyaéta endotermik hartosna éta tiasa nyerep panas médium. Di sisi anu sanésna, urang gaduh entalpi négatip nalika réaksina éksotérmik. Éta réaksi kimia nyaéta éksotermik hartosna yén ngaluarkeun panas tina sistem ka luar.

Kanggo réaksi éksématika, réaktan kedah gaduh énergi anu langkung luhur tibatan produkna. Sabalikna, pikeun réaksi endotermik lumangsung réaktan réaktan kedah ngagaduhan langkung énergina tibatan produkna. Supados persamaan kimia sadayana ieu tiasa ditulis ku leres, kedah patuh kana hukum konservasi zat. Nyaéta, persamaan kimia kedah ngandung inpormasi ngeunaan kaayaan fisik réaktan sareng produk. Ieu katelah nagara agrégasi

Anjeun ogé kedah tetep émut kana éta zat anu murni gaduh entalpi formasi anu sami sareng nol. Nilai entalpi ieu dicandak dina kaayaan standar, sapertos anu disebatkeun di luhur, sareng dina bentuk anu paling stabil. Dina sistem kimia dimana aya réaktan sareng produk, éntralpi réaksi sami sareng entalpi formasi dina kaayaan standar.

Kami terang yén entalpi nilai-nilai formasi sababaraha sanyawa kimia anorganik sareng organik diadegkeun dina kaayaan 1 suasana tekanan sareng 25 derajat suhu.

Enthalpy réaksi

réaksi entalpi

Kami parantos nyebatkeun naon éta entalpi formasi. Ayeuna urang bade ngajelaskeun naon entalpi réaksina. Mangrupikeun fungsi termodinamika anu ngabantosan itung panas anu parantos diala atanapi panas anu parantos ditepikeun nalika réaksi kimia. Kasaimbangan palatih dipilarian, tetep atanapi nampi réaksi sareng produk. Salah sahiji aspék anu kedah kaeusi pikeun ngitung entalpi réaksi nyaéta réaksi éta sorangan kedah lumangsung dina tekanan anu tetep. Nyaéta, sapanjang waktos anjeun kedah réaksi kimia lumangsung, tekanan kedah dijaga tetep.

Kami terang yén entalpi ngagaduhan ukuran énergi sareng éta sababna diukur dina joule. Ngartos hubungan entalpi sareng panas anu ditukeurkeun nalika réaksi kimia perlu buka hukum mimiti termodinamika. Sareng ieu hukum anu munggaran ieu nyaritakeun yén panas anu ditukeurkeun dina prosés termodinamika sami sareng variasi énergi internal zat atanapi zat anu kalebet dina prosés ditambah padamelan anu dilakukeun ku bahan-bahan anu nyarios salami prosés.

Urang terang yén sadaya réaksi kimia henteu langkung ti sababaraha prosés termodinamika anu lumangsung dina tekanan anu tangtu. Nilai tekanan anu paling umum dirumuskeun dina kaayaan standar tekanan atmosfir. Maka, sadaya prosés termodinamika anu kajantenan sapertos kieu disebat isobaric, sabab éta lumangsung dina tekanan anu tetep.

Éta pisan umum nyaéta nyebut panas entalpi. Nanging, kedah jelas pisan yén éta henteu sami sareng panas, tapi pertukaran panas. Nyaéta, sanés panasna anu tiasa masihan pelajaran atanapi panas internal anu réaktan sareng produkna. Éta panas anu ditukeurkeun sapanjang prosés réaksi kimia.

Hubungan sareng panas

Béda sareng anu parantos urang carioskeun sateuacanna, entalpy mangrupikeun fungsi kaayaan. Nalika urang ngitung perobihan entalpi, urang leres-leres ngitung bédana tina dua fungsi. Fungsi-fungsi ieu biasana gumantung kana kaayaan sistem. Kaayaan sistem ieu beda-beda gumantung kana énergi internal sareng volume sistem éta sorangan. Kusabab urang terang yén vérsi tetep konstan sapanjang réaksi kimia, éntralpi réaksi henteu langkung ti fungsi nagara anu gumantung kana énergi internal sareng volume.

Maka, urang tiasa ngartikeun entalpi réaktan dina réaksi kimia salaku jumlah masing-masing na. Di sisi anu sanésna, kami ngartikeun hal anu sami tapi dina produk salaku jumlah tina entalpi pikeun sadaya produk.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan entalpi sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.