Edmund halley

Edmund Halley Biografi

Pasti sakapeung dina kahirupan anjeun anjeun kantos nguping atanapi cukup tuah ningali éta Komet Halley. Dinten ieu kami badé nyarioskeun perkawis anu mendakan na, Edmund halley. Anjeunna mangrupikeun élmuwan Inggris anu penting anu terkenal di panjuru dunya sareng anjeunna anu ngaramal orbit komet anu nampi namina pikeun ngahargaan anjeunna. Sanaos anjeunna élmuwan, anjeunna teras-terasan langkung émut salaku astronom. Nanging, hirupna henteu ngan ukur dina astronomi, tapi ngadamel papanggihan penting dina bidang matématika, meteorologi, fisika sareng géofisika.

Maka, urang badé nyungkeun tulisan ka Edmund Halley sareng biografi na.

Saha éta Edmund Halley?

Élmuwan ieu mangrupikeun pangdeudeul anu hébat pikeun Isaac Newton dina padamelan dilaksanakeun dina daya tarik gravitasi awak. Anjeunna mangrupikeun élmuwan munggaran anu tiasa ngaduga yén komet bakal balik ti jaman ka jaman caket Bumi sabab komet ieu ogé ngagaduhan orbit anu tangtu.

Anjeunna lahir tanggal 8 Nopémber 1656 di London sareng pupus tanggal 14 Januari 1742, ogé di London. Dilahirkeun di Hagges sareng turunan kulawarga Derbyshire, Edmund Halley ngamimitian pendidikan di Saun Paul School di London. Kulawarga na mangrupikeun kelompok jalma jegud anu ngadamel sabun. Pamakéan sabun dina waktos éta sumebar ka sadayana Éropah, janten langkung saé pikeun anjeunna kéngingkeun langkung.

Bapana ngalaman karugian anu hébat salami seuneu hébat London. Seuneu ieu lumangsung nalika Halley masih alit. Sanaos kitu, bapak tiasa masihan anakna pendidikan anu saé. Hatur nuhun kana pendidikan ieu yén Edmund Halley ngagaduhan pelajaran swasta di bumi na nyalira. Henteu ngan ukur anjeunna untung aya dina kulawarga anu beunghar, tapi anjeunna ogé bagian tina periode révolusi ilmiah. Revolusi ieu mangrupikeun anu nempatkeun pondasi pamikiran modéren.

Monarki dina waktos éta disimpen ku Carlos II sareng aranjeunna parantos 4 taun. Sababaraha taun saatosna, raja masihan penghargaan piagam pikeun organisasi informal filsuf alam anu disebut "Universitas Ghaib." Organisasi ieu anu teras ngembangkeun sareng diganti nami Royal Society of London.

Saatos sababaraha taun, dina 1673, Halley lebet ka Queen's College di Oxford. Di ditu anjeunna diangkat janten Astronom Royal di 1676. Anjeunna mimiti didorong pikeun terang langkung seueur perkawis astronomi sareng mimiti diajar sareng ngalatih éta. Mangtaun-taun saurna, dina 1696, Edmund Halley ditunjuk salaku pengontrol mint Chester. Anjeunna ngadukung Newton ku seueur karyana. Akhirna, anjeunna diangkat janten Astronom Royal di 1720 sareng diréktur Greenwich Observatory, dimana anjeunna damel salami 21 taun.

Kontribusi kana élmu

Komet Halley

Urang badé nyarioskeun ayeuna ngeunaan sumbangan anjeunna dina élmu sareng alesan kunaon anjeunna janten terkenal pisan.

  • Anu mimiti kajantenan dina taun 1682, nalika anjeunna tiasa ngaduga orbit komet anu dinten ayeuna dingaranan pikeun ngahormat na, Halley's Comet. Henteu ngan anjeunna mimitina ngaduga orbit, tapi anjeunna ogé ngumumkeun dina 1758 yén anjeunna bakal balik, sabab komet ogé nuturkeun orbit. Ku cara kieu, anjeunna ngabela dina tiori na yén aya komet sareng lintasan elipsna nyalira sareng éta pakait sareng urang Sistem tatasurya.
  • Kontribusi sanésna nyaéta ngiringan sareng Newton pikeun masihan penjelasan ngeunaan mékanika gerak planet.
  • Dina 1691, anjeunna ngabantosan ngawangun bel diving yén anjeunna tiasa nyobian di Walungan Thames. Hatur nuhun kana bel ieu anu teuleum, Halley tiasa ditelebkeun langkung ti sajam satengah.
  • Anjeunna ngadamel sababaraha karya sapertos "Synopsis astronomiae cometicae" dimana anjeunna ngajelaskeun hukum gerak anu parantos dikembangkeun ku Newton dina komet.
  • Henteu ngan ukur anjeunna mendakan jalan Halley's Comet, tapi anjeunna ogé ngajelaskeun 24 jalur parabola sanés anu parantos dititénan dugi ka taun 1698.
  • Anjeunna tiasa nunjukkeun yén 3 komet sajarah anu katingali dina 1531, 1607 sareng 1682 sami sareng ciri na sareng anu katingali dina 1305, 1380 sareng 1456. Ieu tiasa nunjukkeun yén éta komet anu sami, tapi éta ogé balik ti jalur elips.
  • Anjeunna ngaramal yén Halley's Comet bakal lulus caket deui ka Bumi deui dina 1758.
  • Kontribusi anu paling penting dina astronomi nyaéta nunjukkeun yén béntang ngagaduhan gerakan sareng masing-masingna sami resep. Anjeunna ngadamel kajian ngeunaan révolusi lengkep bulan sareng nyusun tabél astronomi.

Edmund Halley Warisan

Warisan Halley

Nalika aya élmuwan anu ngagaduhan sumbangan anu hébat dina élmu sareng seueur pamanggihan, anjeunna ninggali warisan. Warisan éta nyaéta Halley's Comet sorangan. Ngaranna bakal tetep aya dina pipikiran sadaya jalma anu parantos raket patalina sareng komet sareng anu balikna anjeunna tiasa ngaduga kalayan akurat pisan. Seueur jalma anu sajaman sareng generasi élmuwan anu nuturkeun anjeunna ngayakeun anjeunna dina hal anu luhur pikeun prestasina anu luhur.

Sakapeung, daripada émut pikeun pamanggihanna nyalira, anjeunna tiasa langkung émut pikeun janten jalma anu ngahasut Isaac Newton pikeun nerbitkeun Prinsip. Karya ieu anu dianggap seueur salaku tugu panggedéna pikeun kahontalna manusa dina élmu.

Newton parantos ngagaduhan nami anu dipikaterang dina dunya sains berkat papanggihan anu sateuacanna. Nanging, anjeunna henteu pernah tiasa ngahontal reputasi akhir na anu tahan mangabad-abad upami anjeunna henteu nyebarkeun téori gravitasi universal. Halley bakal diaku salaku jalma anu ngagaduhan visi pikeun kapayunna sareng anu ngajantenkeun mungkin.

Dina warisan na urang tiasa ngalebetkeun:

  • Nami Halley urang Komet Halley ti mana anjeunna prediksi bakal mulang.
  • Kawah Halley di Mars.
  • Kawah Halley dina bulan.
  • Stasion Panalitian Halley, Antartika.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, élmuwan ieu parantos seueur nyumbang kana élmu tina sababaraha aspek. Kuring miharep yén ku biografi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Edmund Halley.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.