Naha Laut Mati tiasa disalametkeun tina leungit?

salinitas luhur laut mati

Kusabab pemanasan global sareng naékna suhu global, Laut Mati parantos ngalaman parobihan anu drastis dina puluhan taun terakhir. Di 1983 spa dibuka di pantai Laut Mati dimana tamu tiasa jalan kaluar ti gedong sareng ngahontal cai. Kiwari gambarna béda. Pikeun tiasa angkat ti spa ka cai, Aranjeunna kedah masang karéta anu nyandak hiji dua kilométer jalur ka danau.

Naha Laut Mati tiasa disalametkeun tina pangaruh dahsyat tina perubahan iklim?

Laut anu maot

halodo di laut paéh

Laut Mati mangrupikeun tempat anu paling jero dina permukaan bumi (henteu sagara) - 430 méter handapeun permukaan laut - tapi volume cai na terus turun. Diwatesan ku Yordania di beulah wétan sareng Israél sareng Tepi Kulon belah kulon, laut saleresna danau. Tingkat cai sok turun naek. Sajarah nyarios yén éta malah langkung jero ngeunaan 10.000 taun ka pengker. Tapi ayeuna, suhu global naék, nalika usum garing sareng cai turun dina tingkat anu parah.

Laut Mati ngagaduhan kaanekaragaman hayati anu ngadukung sareng parantos ngalaman pangaruh tina mundur cai (anu turunna sakitar saméter sataun). Ahli lingkungan sareng élmuwan prihatin yén danau tiasa ngaleungit lengkep upami teu aya anu dilakukeun kanggo nyegah ieu teras-terasan. Sanaos bakteri ngan ukur tiasa salamet tina tingkat uyah di Laut Mati, danau ngadukung satwa di lingkunganana.

Flora sareng fauna anu ngadukung situ

laut paéh kurang cai na

Dianggap mangrupikeun kaajaiban alam, danau ngagaduhan nami kusabab kanyataan yén ngan baktéri sareng sababaraha jamur mikroba anu tiasa nyicingan éta, kusabab cai na éta ampir sapuluh kali langkung asin tibatan laut normal. Nanging, seueur pepelakan sareng sasatoan, kalebet mamalia sapertos domba gunung sareng macan tutul, gumantung kana oase, anu ngurilingan situ.

Panilitian sareng lingkungan hirup ngingetkeun yén nalika permukaan laut terus turun, daérah sareng kaayaan anu beuki garing bakal mangaruhan kana massa manuk hijrah, anu liren di dinya unggal taun pikeun nguntungkeun tina iklim anu sedeng.

Saha anu tanggung jawab bencana ieu?

parobihan iklim sareng tindakan manusa ngancurkeun laut anu maot

Kami ningali perhatosan kualitas sareng kuantitas cai Laut Mati, tapi saha anu nyababkeun ieu sadayana? Para ahli negeskeun yén parobihan iklim ngagaduhan peranan anu penting, kumargi ku naékna suhu global, tingkat épaporasi naék sareng usum halodo manjangan. Nanging, parobihan iklim sanés panyabab utama ieu. Éta kagiatan manusa.

Ku henteu ngagaduhan data anu jelas teuing ngeunaan kumaha parobihan iklim mangaruhan tingkat évaporasi sareng rézim hujan, jelas yén variabel éta Paling kapangaruhan ku turunna tingkat laut nyaéta konsumsi cai nginum di Israél, Yordania sareng Suriah.

Yordania anu kantos perkasa nyaéta walungan utama anu nyayogikeun daérah ieu sareng Laut Mati ogé. Asalna éta mangrupikeun salah sahiji jalur cai hébat di dunya, sareng penting pikeun wates di Wétan Tengah. Nanging, bendungan ageung, saluran pipa sareng stasiun pompa anu diwangun pikeun ngalihkeun cai minum parantos ngirangan walungan janten solokan di tempat-tempat. Tina 1,3 juta méter kubik Yordania ngangkut ka Laut Mati, ngan 5% ngahontal danau.

Masalah cai di Wétan Tengah

kamungkinan mindahkeun tina Laut Beureum ka Laut Mati

Hususna di Yordania, salah sahiji daérah anu paling garing di planét, aksés ka cai bersih mangrupikeun salah sahiji sabab utama konflik. Laut Mati mayar kakurangan cai di daérah éta. Salaku tambahan, masarakat anu cicing di danau ogé ngaraosan pangaruh ékonomi Laut Mati. Seueur perusahaan di daérah éta gumantung langsung ka dinya, pikeun kabeungharanana dina mineral, sareng pikeun kautamaan terapi anu legendaris.

Industri ogé ngaluarkeun mineral tina danau sareng beuki hésé pikeun ngalakukeun bisnis. Solusi pikeun masalah hébat ieu nyaéta ngawangun saluran anu ngangkut cai ti Laut Beureum ka Laut Mati, ku cara ieu turunna tingkat na tiasa dieureunkeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.