Difaksi cahaya

gangguan

Dunya fisika sareng fotografi dipangaruhan ku fénoména cahaya anu katelah difraksi cahaya. Aya seueur lénsa kaméra anu propésional anu dirancang pikeun nyayogikeun katémbakan anu saé pisan. Nanging, sanaos kualitasna saé pisan, aranjeunna moal kabur tina fenomena cahaya ieu.

Dina tulisan ieu kami badé ngawartosan naon anu difraksi cahaya sareng naon ciri sareng pentingna.

Naon difraksi cahaya

fenomena difraksi lampu

Nalika gelombang cahaya ngalangkungan lawang alit sareng sakitar halangan atanapi pasisian anu seukeut, naon anu disebat difraksi cahaya dihasilkeun. Upami obyék opak sareng tempatna antara sumber cahaya sareng layar, batesan antara daérah anu teduh sareng disorot dina layar moal dihartikeun. Éta tiasa ditingali salaku bagian tina daérah anu shaded sareng cahayana mangrupikeun lampu anu sajumlah leutik cahaya anu dialihkan ka daérah anu bayangan.

Tiasa diucapkan difraksi cahaya mangrupikeun fenomena anu lumangsung nalika ombak anu ngawangun lampu nembus liang anu sempit. Nalika ieu kajantenan, gelombang cahaya laun ngabentuk sareng henteu gaduh sinar sateuacanna. Iraha waé urang nyarioskeun titik cahaya urang kedah terang naon sinarna cahaya. Pancaran cahaya ieu henteu langkung ti "aliran" dimana lampu nembus hawa. Dina hal ieu, nalika nembus liang, gelombang cahaya muka sapertos lampu mobil nalika tengah wengi kusabab liang nyaéta salah sahiji anu nimpah salaku émisi lampu anyar.

Diffraction light digunakeun dina kaméra pikeun maksa cahaya ngaliwatan liang anu leutik pisan. Ieu dianggo pikeun milih jumlah lampu anu bakal kami anggo pikeun moto.

Ciri utama

difraksi lampu

Difaksi cahaya nyababkeun henteu konséntrasi kana titik anu tepat. Fénoména ieu nyababkeun aranjeunna bubaran, ngawangun naon anu dikenal salaku Piringan Airy. Disk ieu teu lain ngan ukur ngagambarkeun tina deformasi sinar cahaya sareng ombak anu diproyeksikeun dina pesawat. Dina kasus fotografi, pesawat mangrupikeun sénsor kaméra.

The Airy disk mangrupikeun naon anu dipilari ku fotografi pikeun ngawangun kasaimbangan. Anjeun nyobian néwak gambar kalayan jero lapangan sahingga sadayana tiasa némbongan kalayan fokus. Hatur nuhun kana fenomena difraksi cahaya, bukaan kaméra tiasa ditutup kanggo pokus langkung éfisién kana hal-hal dina poto. Aya titik dimana nutup diafragma nyaéta nalika aya leungitna umum tina seukeut. Kusabab kitu, penting pikeun terang kumaha fenomena difraksi cahaya tiasa dianggo upami urang hoyong ngaoptimalkeun poto-poto.

Fénoména ieu ogé digunakeun dina iklan pikeun tiasa ngahasilkeun visualisasi anu narik perhatian kana mata taranjang. Istilah difraksi asalna tina basa Latin diffractus, anu hartosna parantos rusak. Éta kajantenan utamina kusabab jéngkol tiasa ngurilingan halangan dina nyebarkeunana, ngalih tina kabiasaan sinar rectilinear. Perhatoskeun yén pangaruh utama difraksi cahaya rutin leutik.

Fénoména lieur tiasa ditingali ku panon taranjang ku gaduh sumber cahaya maksakeun dua jari dina jarak sapuluh séntiméter tina hiji panon, ngajantenkeun rohangan anu alit pisan antara ramo. Éta di dieu dimana urang tiasa ningali séri garis poék sareng anu sanésna. Garis anu tiasa ditingali utamina disababkeun ku anu dikenal salaku gangguan konstruktif sareng merusak cahaya. Interferensi ieu ngalirkeun sakitar ramo anu nyababkeun pangaruh ieu.

Difraksi cahaya sareng prinsip Huygens

difraksi fisik

Alesan naon anu lumangsung nepi ka gangguan henteu lengkep atra. Ilmuwan Christian Huygens nawiskeun panjelasan pikeun fenomena ieu. Katerangan dumasar kana radiasi éléktromagnétik sareng dinamika nalika pamilihannana deui ka magnét luhur daun sumber anu dipancarkeun sareng dikembangkeun nalika ngumbara. Ékspansi na dilakukeun dina garis lempeng saolah-olah éta nutupan permukaan ngantosan anu teras-terasan ngembang. Sakabéh area ékspansi cahaya ningkat dina proporsi kana kuadrat jarak radiasi anu ngumbara.

Kami nganggap yén énergi éléktromagnétik tiasa nyebarkeun tina sumber titik dina gelombang pesawat. Dina hal ieu, urang henteu ngan ukur nerapkeun hukum kuadrat tibalik kana sumber kakuatan tapi ogé kedah dilarapkeun kana titik naon waé dina sling datar. Maka, tiasa disebatkeun ombak dianggap éta aranjeunna didamel teras-terasan tina unggal titik dina pesawat sareng disebarkeun ka sadayana. Upami urang ngirangan daérah dimana urang ngantepkeun lampu pareum, daérah anu ngalirna sinar lampu bakal dikirangan.

Prinsip Huygens ieu diterbitkeun langkung ti 300 taun ka pengker sareng mékanisme anyar diusulkeun pikeun terang panyebaran cahaya sapertos anu urang terang ayeuna. Dina waktos ieu dianggap yén cahaya ngumbara salaku ombak dina sajumlah perkara fiktif anu disebut éter sareng dianggap yén éta ngeusi sakumna rohangan. Unggal partikel éter anu ngageter katingali salaku asal usul gelombang anyar. Gelombang buleud anu kagabung kana diffraction cahaya awal asalna tina sumber titik sareng sawaréh dikurung ku layar S.

Gerakan gelombang cahaya dihartikeun ku kagancangan dina kerucut diwatesan ku muka layar. Bukaan layar katelah permukaan anu ngalangkungan cahaya tiasa kabur. Prinsip ieu dipaké pikeun nyatujuan hukum refleksi réfraksi gelombang pesawat. Prinsip Huygens relevan pikeun géométri optik sareng sah pikeun panjang gelombang anu leutik pisan. Di sisi anu sanésna, urang moal tiasa nganggo pikeun ngajelaskeun sadaya fénoména anu aya gelombang cahaya. Salaku conto, éta henteu ngajelaskeun defleksi ombak tina panyebaran sinar rectilinear sinar nalika aranjeunna nembus ujung hiji obyék atanapi ngalangkungan lawang leutik.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan difraksi cahaya.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.