Diagram Hertzsprung-Russell

diagram hertzsprung-russell

Salah sahiji skéma anu paling dikenal pikeun ngagolongkeun unsur dina dunya élmu nyaéta tabel périodik. Upami urang analisa sacara lega sareng ku cara saderhana urang tingali éta Diagram Hertzsprung-Russell éta sapertos tabel périodik, tapi tina bentangna. Kalayan diagram ieu urang tiasa milarian sakumpulan bintang sareng ningali dimana éta diklasifikasikeun numutkeun ciri na. Hatur nuhun kana hal ieu, dimungkinkeun pikeun ngamajukeun sacara signifikan panineungan sareng klasifikasi tina sababaraha kelompok bintang anu aya.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri sareng pentingna diagram Hertzsprung-Russell.

Fitur sareng operasi

Diagram sareng ciri Hertzsprung-russell

Kami badé nyobian ngartos kumaha diagram Hertzsprung-Russell tiasa dianggo sareng naon diwangunna. Dua sumbu dina grafik ngukur hal anu béda-béda. Sumbu horizontal ngukur dua skala anu tiasa diringkeskeun janten hiji. Nalika urang angkat ka handapeun, hayu urang skala suhu permukaan lintang dina darajat Kelvin tina suhu pangluhurna kana suhu panghandapna.

Di luhur urang ningali anu béda. Aya sababaraha bagian anu masing-masing dicirian surat: O, B, A, F, G, K, M. Ieu mangrupikeun jinis spéktral. Éta hartosna éta warna bintang. Sapertos spéktrum éléktromagnétik, éta dibasajankeun warna biru nepi ka warna beureum. Duanana skala nunjukkeun sami sareng satuju sareng anu sanésna kusabab jinis spéktral ditangtukeun ku suhu permukaan bentang. Nalika suhu naékkeun, warna na ogé robih. Éta ti mimiti beureum dugi ka kebiruan, sateuacan ngalangkungan nada jeruk sareng bodas. Dina jenis diagram ieu anjeun tiasa sacara gampang ngabandingkeun suhu naon anu ngagaduhan warna anu sami sareng bintang.

Di sisi anu sanésna, dina sumbu nangtung tina diagram Hertzsprung-Russell urang tingali yén éta ngukur konsép anu sami. Éta dikedalkeun dina timbangan anu béda sapertos luminositas. Di beulah kénca luminosity diukur nyandak panonpoé salaku rujukan. Ku cara kieu, idéntifikasi anu lumayan intuitif tina cahaya tina sésa-sésa béntang dipermudah sareng panonpoé dijantenkeun rujukan. Gampang ditingali naha hiji bintang langkung atanapi kirang bercahaya tibatan panonpoé kumargi urang gampang upami dina visualisasi. Skala anu leres ngagaduhan cara anu sakedik akurat pikeun ngukur hérang tibatan anu sanés. Éta tiasa diukur ku gedena mutlak. Nalika urang ningali ka leuweung béntang hiji bajing langkung seueur tibatan anu sanés. Jelas, dina sababaraha kasempetan sering kajantenan ieu kusabab béntang-lintang patepang dina jarak anu béda sareng henteu kusabab hiji langkung caang tibatan anu sanés.

Bentang ngagenclang

cahaya bulan

Nalika urang ngantunkeun langit, urang ningali yén sababaraha bintang langkung caang, tapi éta ngan ukur kajadian tina sudut pandang urang. Ieu disebut saageung jelasna, sanaos aya bédana leutik: ukuranana jelas hiji lintang didamel ku ngalereskeun nilai anu gaduh cahaya sapertos di luar suasana urang, sanes di jero. Ku cara kieu, gedena anu jelas henteu bakal ngagambarkeun cahaya anu nyata anu dipibanda ku bintang. Kusabab kitu, skala sapertos dina diagram Hertzsprung-Russell henteu tiasa dianggo.

Supados tiasa ngukur luminositas hiji sumur bintang, gedena mutlak kedah dianggo. Éta bakal janten gedena anu jelas yén hiji bintang bakal aya 10 parsec jauhna. Béntang sadayana bakal aya dina jarak anu sami, sareng ku sabab kitu gedena anu jelas tina hiji bintang bakal dirobah jadi cahaya na anu saleresna.

Hal anu mimiti dititénan nalika ningali grafik nyaéta garis diagonal ageung anu ngalir ti kénca luhur ka katuhu handap. Éta dipikaterang salaku sekuen utami sareng éta dimana bagian ageung tina bentang, kalebet panonpoé, patepung. Sadaya bintang ngahasilkeun énergi ku cara ngagabungkeun hidrogén pikeun ngahasilkeun hélium dina jero na. Ieu mangrupikeun faktor umum anu dipiboga ku sadayana sareng naon anu ngabédakeun cahaya aranjeunna nyaéta naon anu janten bagian tina sekuen utami nyaéta jisim na. Maksudna, beuki massa hiji béntang, prosés fusi langkung gancang bakal nyababkeun lumangsung, janten bakal langkung seueur cahaya sareng suhu permukaan.

Kusabab kitu, ieu nuturkeun yén béntang anu ngagaduhan massa langkung ageung aya di belah kénca sareng di luhur sahingga ngagaduhan langkung suhu sareng langkung moncorong. Ieu diantarana buta biru. Kami ogé ngagaduhan bintang-bintang kalayan massa handap anu aya di belah katuhu sareng di handap, janten aranjeunna gaduh kirang suhu sareng cahaya sareng dwarf beureum.

Bentang raksasa sareng supergiantasi diagram Hertzsprung-Russell

rupa-rupa warna béntang

Upami urang ngalih tina sekuen utami urang tiasa ningali séktor sanés dina diagram. Di luhurna nyaéta raksasa sareng supergénan. Sanaos aranjeunna gaduh suhu anu sami sareng seueur bintang séri utama sanésna, aranjeunna gaduh cahaya anu langkung luhur. Ieu kusabab ukuranana. Bentang raksasa ieu dicirikeun ku ngaduruk cadangan hidrogénna pikeun waktos anu lami, janten aranjeunna kedah mimitian nganggo bahan bakar anu béda sapertos hélium pikeun fungsina. Éta teras nalika luminositas ngirangan kumargi suluhna teu pati kuat.

Ieu nasib anu nyepeng sajumlah ageung béntang anu aya dina sekuen utami. Éta gumantung kana jisim anu dipibanda, aranjeunna tiasa gigantic atanapi super-gigantic.

Handap sekuen utami urang gaduh dwarfs bodas. Tujuan akhir tina kaseueuran bintang anu urang tingali di langit nyaéta janten kurcaci bodas. Dina fase ieu, béntangna nganut ukuran anu alit pisan sareng kapadetan anu gedé pisan. Salaku waktos ngalirkeun, dwarfs bodas mindahkeun salajengna jeung salajengna ka katuhu jeung ka handap diagram. Ieu sabab terus-terusan kaleungitan cahaya sareng suhu.

Ieu dasarna mangrupikeun jinis utama bintang anu muncul dina grafik ieu. Aya sababaraha panilitian ayeuna anu nyobaan nyorot sareng difokuskeun sababaraha ekstrem grafik pikeun terang sadayana langkung jero.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan diagram Hertzsprung-Russell sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.