Deuterium

struktur atom

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun ngeunaan isotop anu dianggo pikeun ngahasilkeun énergi nuklir. Nya perkawis deuterium. Mangrupikeun salah sahiji spésiés isotop hidrogén sareng diwakilan ku simbol D atanapi 2H. Éta parantos dipasihan nami umum hidrogén beurat kusabab jisimna dua kalieun proton. Isotop teu aya sanes ngan ukur spésiés anu asalna tina unsur kimia anu sami tapi ngagaduhan jumlah massa anu béda. Deuterium dianggo pikeun sagala rupa kaperluan.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, struktur, sipat sareng kagunaan deuterium.

Ciri utama

deuterium

Bédana antara deuterium sareng hidrogén disababkeun ku bédana jumlah neutron anu dipiboga. Kusabab kitu, deuterium dianggap isotop stabil sareng tiasa dipendakan dina sanyawa anu dibentuk ku hidrogén anu asalna alami total. Éta kedah diémutan yén, sanaos sipatna alami, éta kajantenan saimbang leutik. Dibikeun sipat-sipat éta sami sareng hidrogén biasa, tiasa ngagantikeunana sacara lengkep dina réaksi anu janten ilubiung na. Ku cara kieu, éta tiasa dirobih janten bahan anu sami.

Kusabab ieu sareng alesan anu sanés, deuterium ngagaduhan seueur aplikasi dina sababaraha bidang élmu anu béda. Éta parantos mangtaun-taun janten salah sahiji elemen anu paling penting pikeun panilitian sareng kamajuan téknologi sareng inpormasi.

Struktur utama isotop ieu diwangun ku inti anu ngagaduhan proton sareng neutron. Éta beurat atom sakitar 2,014 gram. Isotop ieu kapendak berkah Harold C. Urey, ahli kimia ti Amérika Serikat, sareng kolaboratorna Ferdinand Brickwedde sareng George Murphy, dina 1931. Persiapan pikeun mendakan deuterium dina kaayaan murni na parantos hasil dilaksanakeun pikeun anu munggaran pikeun 1933. Éta parantos aya dina taun 50an nalika fase padet anu nunjukkeun stabilitas hébat, katelah lithium deuteride, mimiti dianggo. Bahan ieu tiasa ngagantikeun deuterium sareng tritium dina réaksi kimia anu réa.

Kamajuan sains lumangsung nalika zat dipendakan anu tiasa ngagampangkeun réaksi kimia pikeun ngahasilkeun produk. Dina pengertian ieu, upami anjeun ngulik seueur isotop ieu pikeun tiasa niténan sababaraha hal. Telah dipikanyaho yén proporsi deuterium dina cai rada beda-beda gumantung kana daérah anu dicandak sampelna. Aya sababaraha studi spéktroskopi éta parantos nangtoskeun ayana isotop ieu dina planét sanés dina galaksi urang. Ieu tiasa penting pisan pikeun diajar komposisi awak langit anu sanés.

Struktur sareng asal tina deuterium

lampu deuterium

Urang bakal terang sababaraha kanyataan ngeunaan deuterium. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, bédana utama antara isotop hidrogén aya dina strukturna. Sareng nyaéta hidrogén, deuterium sareng tritium ngagaduhan jumlah proton sareng neutron anu béda, janten sipatna kimia béda-béda. Kuring ogé kedah émut yén deuterium anu aya dina jero awak bintang anu sanés dileungitkeun kalayan kagancangan langkung ageung tibatan asalna. Ieu salah sahiji alesan kunaon hésé pisan diajar ayana deuterium dina awak stellar.

Fénoména alam anu sanés dianggap ngabentuk sakedik deuterium, janten produksi na terus ngahasilkeun minat anu saé ayeuna. Tina persentase anu parantos kami sebatkeun sateuacanna ngeunaan ayana deuterium, éta henteu jumlahna 0.02%. Serangkaian panyilidikan ilmiah parantos ngungkabkeun yén seuseueurna atom anu parantos dibentuk tina deuterium sacara alami asalna tina ledakan anu nimbulkeun asal muasal alam semesta anu katelah Jelegér badag. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan utama kunaon deuterium panginten ayana di planét ageung sapertos Jupiter.

Cara anu paling umum pikeun kéngingkeun isotop ieu sacara alami nyaéta nalika aranjeunna digabungkeun sareng hidrogén. Nalika ieu kajantenan, éta bakal digabungkeun dina bentuk protium. Élmuwan resep terang hubungan anu dihasilkeun antara proporsi tina deuterium sareng hidrogén dina sababaraha bidang élmu. Hal ieu sacara lega diulik dina cabang sains sapertos astronomi atanapi klimatologi. Di cabang-cabang ieu ngagaduhan sababaraha utilitas praktis pikeun terang sareng ngartos jagad raya sareng suasana urang.

Pasipatan deuterium

isotop di jagad raya

Urang bakal terang naon sipat utama isotop ieu milik hidrogén. Hal kahiji anu kedah dilakukeun nyaéta terang naon isotop anu henteu aya ciri radioaktif. Ieu ngandung harti yén sifatna rada stabil. Éta tiasa dianggo pikeun ngagentos hidrogén dina sababaraha réaksi kimia. Ku gaduh stabilitas hébat alami, nunjukkeun paripolah anu béda pikeun hidrogén biasa. Ieu kajantenan dina sadaya réaksi anu ngagaduhan sifat biokimia. Perlu dipikahoyong sateuacan ngagentos, yén sanaos tiasa ngahontal ku tukeur hidrogén pikeun deuterium dina réaksi kimia, perlu dipikanyaho yén aranjeunna bakal ngagaduhan kabiasaan anu béda.

Nalika dua atom hidrogén dina cai diganti, sanyawa anu dikenal salaku cai beurat tiasa dicandak. Hidrogén anu aya di sagara sareng anu aya dina bentuk déuterium éta ngan ukur nyayogikeun proporsi 0,016% patalina sareng protium. Di jagad raya, isotop ieu boga kacenderungan ngahiji langkung gancang pikeun naék hélium. Upami urang ngagabungkeun deuterium sareng oksigén atom urang ningali éta janten spésiés toksik. Sanaos kitu, sareng sipat kimia atanapi mirip pisan sareng hidrogén.

Sipat séjén isotop ieu nyaéta nalika atom deuterium ngalaman prosés fusi nuklir dina suhu luhur, énergi ageung tiasa dileupaskeun. Éta mangrupikeun pangaluaran, anjeun parantos diajar pikeun tiasa nyisipkeun fusi nuklir planét urang. Sababaraha sipat fisik sapertos titik golak, panas vaporisasi, titik triple sareng kapadetan aranjeunna gaduh magnitude langkung ageung tibatan hidrogén.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan deuterium sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.