Detasemen blok Larsen C di Antartika caket

blok Larsen C badé kaluar

Sakumaha didadarkeun di tulisan séjén, stabilitas Antartika penting pisan pikeun iklim planét. Kalayan pemanasan global, suhu rata-rata dina sadaya planét ningkat, ku akibat akibat leburna kutub kutub, boh tina Kutub Kalér sareng buana beku.

Ngan sababaraha dinten ka pengker, blok és ageung di Antartika retak kusabab naékna suhu. Blokna sakitar 5.000 kilométer pasagi di daérah sareng linggih dina rak és Larsen C. Tingkat parahna detasmen blok ieu nyaéta, kusabab ukuranana, éta tiasa ngarobih peta beulahan bumi kidul salamina.

Detasmen blok di Larsen C

Lokasi Larsen C

Dina raraga nyebatkeun kaseriusan masalah éta, urang mimiti ningali dua skala persépsi tina acara ieu: skala manusa sareng géologis. Kanggo perhentian anu munggaran, detasemen sareng pergeseran ieu mimiti ngusir Antartika nuju karusakan dina gerak lambat. Nanging, dina skala géologis, ieu kajantenan dina sakedik panon.

Pikeun langkung ti 30 taun parantos diingetan yén beulah kulon Antartika parantos mimiti lebur. Salain tina naékna suhu global anu diakibatkeun ku perubahan iklim, kaseueuran liang dina lapisan ozon ogé aya di Antartika. Faktor-faktor ieu nyababkeun Antartika lebur ku luncat sareng wates.

Blok gigantic anu disebut Larsen C nyaéta ngaleupaskeun sareng misahkeun tina sésa és rak sareng ieu tiasa janten anu sateuacanna tina runtuhna buana beku. Upami blok Larsen C kedah leres-leres dipisahkeun, sajumlah ageung kota basisir di panjuru dunya bakal banjir. Tepi blok Larsen C lebur kalayan gancang, saolah-olah témbok kastil keusik. Di jerona aya tapak tatu anu nyababkeun retakan ageung dugi ka 400 méter pasagi.

Salah sahiji indikator pemanasan daérah Antartika nyaéta cai di Laut Amundsen. Dina puluhan taun ka pengker parantos dipanaskeun langkung ti 0,5 ° C, sareng ieu nyababkeun kanaékan tingkat és anu lebur sareng patah. Antara taun 2015 sareng 2016, blok és ageung sakitar 360 kilométer pasagi bubar, ngalih ti basisir laut. Ramalan pikeun kanaékan suhu, dina hal ieu pikeun Laut Wenddell padeukeut sareng Larsen C, rata-rata 5 ° C. Ieu alesan naha seueur és rak anu langkung lengkep ngalebur.

Upami ieu teras-terasan, blok Larscen C bakalan janten gunung es pangageungna dina sajarah. Éta bakal ngagaduhan permukaan anu sami sareng Komunitas Otonom Cantabria.

Proyék Midas

Proyék Midas ngulik Antartika

Proyék Midas parantos dikembangkeun ku tim panilitian gabungan ti Universitas Swansea sareng Aberystwyth. Proyék ieu parantos diajar sareng nyimpulkeun yén kusabab pangaruh anu dihasilkeun ku retakan di blok, pamisahan gunung es diarepkeun bakal lumangsung gancang-gancang. Nalika aranjeunna nyarios ujug-ujug, aranjeunna nyarios yén éta masalah sababaraha minggu, kumargi retakan parantos nyandak péngkolan 90 ° sareng ieu biasana ngakibatkeun narekahan.

Pentingna narekahan

Upami Larsen C lebur, permukaan laut bakal naék 3 méter

Pentingna narekahan blok es Larsen C nyaéta és anu badé bérés dibereskeun dina sababaraha pulo. Nanging, sesa rak és perenahna aya dina baskom anu jero sakitar 5.000 km sareng ieu ngajantenkeun rentan kana naékna suhu laut. Janten upami blok es Larsen C lebur sareng murag tiasa nyepetkeun lebur sesa rak sareng dina laju aranjeunna ngalakukeun éta, Éta bakal naékkeun permukaan laut tilu méter, ngabahekeun sakumna kota di panjuru dunya.

Bumi ngingetkeun urang ngeunaan akibat tina pemanasan global sareng detasmen blok Larsen C ngan ukur peringatan leutik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.