Déndrologi

dendrologi

Élmu nyoba diajar sagala rupa anu kajadian di planét urang boh di jaman ayeuna sareng jaman baheula sareng pikeun ngaduga masa depan. Salah sahiji cabang élmu anu nalungtik tangkal nyaéta Déndrologi. Éta cabang anu nalungtik tatangkalan sareng tatangkalanana, ngahasilkeun cincin.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Dendrology, ciri sareng pentingna.

Naon Dendrology

diajar tatangkalan

Urang nyarioskeun istilah "Dendron" sareng "Logos", asal Yunani, hartosna tangkal sareng kajian masing-masing. Istilah ieu diciptakeun taun 1668 ku Ulisse Aldrovandi (pendiri natualis Italia ti Taman Botani Bologna) kalayan terbitan Dendrology. Salaku tangkal naék éta ngahasilkeun cincin anyar. Cingir ieu dianggo pikeun ngaidéntifikasi taun-taun tumuh, umur, orientasi, jst. Kusabab kitu, upami urang diajar tangkal na hurung leres, urang tiasa terang leres naon anu kajantenan di jaman baheula.

Hatur nuhun kana Dendrology, prosés géologis tiasa ditalungtik ngalangkungan cincin tangkal. Géologi lahan anu robih ku antukna nyababkeun agén géologis éksternal. Cai sareng angin, hujan, jst. Éta mangrupikeun agén géologis anu béda anu meta ku modél bentang. Unsur géologis sapertos batu sareng formasiana dirobah ku sababaraha waktos. Hatur nuhun kana cingirna tatangkalan sareng panalitian na, tiasa terang naon anu kajantenan di tukang. Diajar prosés géologis ngalangkungan cingcin tangkal mangrupikeun cabang Dendrology anu katelah Dendrogeomorphology.

Mangrupikeun sumber data anu cukup penting pikeun studi téritorial, perkotaan, infrastruktur atanapi manajemén alam. Urang kedah terang yén pikeun sagala jinis kalakuan manusa ieu kedah terang rupa bumi dimana ayana urang sareng épolusi na. Nyaéta, pikeun kamajuan di tempat-tempat perkotaan atanapi prasarana, panginten pikaresepeun pikeun terang épolusi tempat dimana éta badé didamel. Hal anu sami kajadian sareng flora sareng spésiés fauna aya di tempat anu sami ieu. Sét sadaya panilitian anu diperyogikeun pikeun tiasa ngalaksanakeun pangwangunan numutkeun tindakan hukum katelah salaku penilaian dampak lingkungan. Dendrology ngagaduhan tempat anu cukup dina studi dampak lingkungan ieu.

Dendrologi dilarapkeun dina iklim

cingcin pertumbuhan

Kami terang yén inpormasi ngeunaan parobihan géologi daérah diala henteu ngan ukur tina cincin pembentukan tangkal, tapi ogé dina iklim. Sanaos ampir sadayana urang terang yén ku ngitung cingcin tangkal urang tiasa terang yuswa na, saleresna éta henteu leres-leres leres. Unggal tangkal ngagaduhan jinis pertumbuhan anu béda tibatan sésana sareng gumantung kana masing-masing spésiés. Henteu sadaya tangkal ngawangun cincin anu sami pisan tumuh dina cara anu sami. Kusabab kitu, pembentukan cincin ieu ogé tiasa masihan kami inpormasi ngeunaan iklim anu aya dina waktos tangkal khusus parantos ngembangkeun.

Cingcin poék ngabentuk nalika usum usum. Éta mangrupikeun kai anu langkung padet sareng langkung kompak anu ngabantosan tangkal pikeun membela diri tina suhu anu handap. Tutuwuhan kedah salamet dina kaayaan lingkungan anu keras dina usum salju sareng usum panas. Ieu biasana dua musim dina sataun anu kaayaan lingkunganna langkung ekstrim sareng, maka, éta kedah nyiptakeun mékanisme adaptasi pertahanan.

Salah sahijina nyaéta kai anu langkung kandel anu dibayangkeun dina cincin anu langkung hideung. Ku cara kieu, cincin anu langkung enteng dihasilkeun dina usum panas ku kai anu kirang kompak sareng cincin anu langkung poék kalayan kai anu langkung kompak. Cingcin anu jelas langkung lega, sabab tangkalna raoseun sareng gizi anu saé. Ku cara kieu, éta ngagaduhan kagiatan pepelakan langkung luhur tibatan Ngidinan anjeun pikeun ngalegaan cincin langkung lami.

Dina sababaraha kasempetan urang tiasa mendakan cincin anu jelas anu sempit pisan. Ieu tiasa janten tanda usum garing sajarah. Kusabab teu gaduh cai, tangkal na moal tiasa tumuh. Ku cara kieu, urang tingali yén cincin pertumbuhanna rada sempit tapi masih jelas. Ieu henteu ngungkabkeun sababaraha jinis inpormasi. Di hiji sisi, kanyataan yén cincinna jelas henteu ngungkabkeun yén aya suhu luhur anu teras-terasan. Di sisi anu sanésna, urang ningali yén ku henteu tumuh sareng sempit upami dibandingkeun sareng cincin anu bening anu sanésna, éta nunjukkeun yén tangkalna henteu resep gizi.

Biasana ayana cingir anu langkung sempit atanapi langkung lega nunjukkeun jumlah gizi anu aya dina sedeng. Upami urang ngagaduhan tangkal kalayan cincin anu poék lega pisan, éta bakal ngagambarkeun usum tiis anu panjang sareng parna. Di sisi anu sanésna, cincin anu jelas ogé dianalisis pikeun lébarna. Ku cara kieu, urang tiasa terang naha usum panas parantos langkung atanapi kirang panjang sareng upami aranjeunna ngalaman suhu luhur atanapi handap.

Parobihan iklim sareng cincin tangkal

Parobihan iklim henteu ngan ukur diulik ku paningkatan gas rumah kaca sareng parobihan suhu dina tingkat global. Éta ogé tiasa diulik ngalangkungan bioindicators katelah cincin tangkal. Dendrology tanggel waler pikeun diajar tangkal fosil anu ogé nyayogikeun inpormasi ngeunaan iklim jaman baheula. Dina widang ieu kami terang yén éta katelah dendroclimatology.

Urang kedah émut yén ulikan ngeunaan parobihan iklim penting pisan pikeun manajemén sumberdaya alam boh ayeuna sareng pikahareupeun. Kami moal tiasa ngarencanakeun kagiatan ékonomi naon di pikahareupeun dumasar kana kajian jaman ayeuna. Peryogi kauninga béda-béda turun naekna iklim anu aya di sapanjang sejarah planet ieu. Fluktuasi ieu tiasa dipikaterang lumayan berkat Dendrology. Cingcin tangkal tiasa ngagambarkeun seueur inpormasi sanés ngan ukur ngeunaan suhu sareng tumuhna tangkal, tapi ogé ngeunaan épolusi suhu sareng kaayaan lingkungan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Dendrology, pentingna sareng inpormasi anu tiasa ditepikeun ka kami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.