Abyssal polos

Nalika urang nyarioskeun dasar laut sareng struktur umum sagara, urang nyarios ngeunaan dataran abyssal. Jalma sering lieur istilah ieu ku Platform buana, tapi ngagaduhan sababaraha bénten. Dataran jurang mangrupakeun naon anu urang sebut bagian tina buana anu murag kana sagara sareng ngawangun permukaan kalayan trend anu rata. Biasana ngagaduhan jero antara 2.000 sareng 6.000 méter handapeun permukaan laut.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, pentingna, flora sareng fauna di dataran jurang.

Ciri utama

Mangrupikeun bagian tina permukaan buana anu gampang pisan pikeun ngaidentipikasi kumargi profil na ampir lengkep horizontal. Aya bénten morfologis anu hébat sareng medan akuatik anu ngurilingan na. Biasana aya curuk curuk sapertos lamping buana sateuacan dugi ka dataran jurang. Sakali kami ngalangkungan morfologi ieu, urang ogé mendakan ragrag tiba-tiba anyar. Curug ieu parit sagara sareng jurang jurang.

Aya ilmuwan anu ngira-ngira yén sadayana lamping lemah lembut di sagara aranjeunna tiasa ngawangun 40% dasar laut. Hatur nuhun kana rupa bumi anu rata sareng jero ieu, urang tiasa mendakan setoran sédimén panggedéna di sakumna planét. Karakteristik utami tiasa disebatkeun yén rupa bumi na ampir lengkep datar. Aranjeunna gaduh kacenderungan leutik tapi sacara praktis teu bisa ditingali kusabab éksténsif anu lega dimana éta berkembang.

Sapanjang dataran abyssal, jumlah sédimén anu béda-béda disimpen anu disababkeun ku prosés alami di luar buana. Prosés ieu utamina disababkeun ku agén géologis faktor éksternal nyalira anu nyababkeun sédimén disimpen dina laut. Sedimen ngumbara ngalangkungan arus sareng netep dina jero anu bénten-bénten, nutupan sela. Hatur nuhun kana ieu, dataran kabentuk éta aranjeunna ngadaptarkeun 800 méter tina bahan sédimén.

Cahaya panonpoe biasana henteu dugi ka jero ieu maka suhu na handap pisan. Aya daérah anu suhuna ampir dugi ka titik katirisan. Kalayan kaayaan lingkungan anu ekstrim sapertos flora sareng fauna khusus. Éta kasalahan upami mikir yén kahirupan henteu berkembang di daérah ieu. Sadaya mahluk hirup tungtungna adaptasi sareng kaayaan lingkungan anu aya.

Lokasi sareng unsur dataran jurang

Kaseueuran dataran ieu konsentrasi di Sagara Atlantik. Aya sababaraha dataran di Samudra Hindia tapi kirang ti daérahna. Unsur utama anu ngagaduhan dataran jurang nyaéta kieu:

  • Bukit vulkanik: ieu unsur-unsur anu parantos dibentuk berkat akumulasi matéri. Bahan ieu asalna tina letusan vulkanik handapeun laut. Bahan na akumulasi saatos kajadian bitu anu bénten-bénten sareng nyiptakeun jambatan alit kalayan sisina anu ditetepkeun sareng tembok sisi.
  • Pulo vulkanik: Mangrupikeun salah sahiji bentuk lega yén dataran ieu aya sareng aranjeunna bukit vulkanik anu, kusabab kagiatanana anu tetep sareng seueur, parantos muncul dina permukaan. Kadang-kadang aranjeunna bahkan naek sababaraha ratus méter dpl.
  • Liang hawa hidroterma: Ieu mangrupikeun daérah anu ngagaduhan formasi anéh anu cai panasna pisan némbongan. Sanaos lingkungan anu caket tina liang ieu sakitar 2 derajat, caket kana beku, cai anu suhu antara 60 sareng 500 derajat tiasa kaluar tina liang ieu. Kedah diémutan yén di jerona ieu dimana dataran abyssal aya tekanan anu ageung sareng cai sanggup ngajaga kaayaan cairna sanaos suhu na tinggi. Ieu katelah cairan supercritical. Kombinasi antara tekanan sareng konsentrasi salinitas hartosna yén cai tiasa ngarobih sipat fisikna sareng teras-terasan dina kisaran cair sareng gas.
  • Saringan tiis: Sanaos sanés mangrupikeun unsur fisik sapertos kitu, mangrupikeun fenomena anu ngan ukur lumangsung di dataran ieu. Mangrupikeun sajenis laguna dimana seueur hidrokarbon, hidrogén sulfida sareng metana pekat. Gas-gas ieu ngambang di bojong. Anjeun tiasa nyarios yén éta saolah-olah setitik minyak dina sagelas cai éta skala ageung. Kana waktosna konsentrasi ieu diurutan sareng didegradasi dugi ka ngaleungit.
  • Guyot: éta mangrupikeun formasi sanés anu asalna tina vulkanik. Éta mangrupikeun struktur anu taringgul sareng bentuk tubular sareng kadang-kadang tiasa muncul ka permukaan. Nanging, puncakna ampir rata, anu nunjukkeun yén éta tiasa dikikis ku kalakuan angin.

Flora sareng fauna di dataran jurang

Abyssal polos

Nalika dataran ieu dipanggihan aranjeunna panginten tiasa janten lahan lega anu teu aya kahirupan. Saperti sareng gurun di buana, sami ogé pikeun dataran ieu di sagara jero. Nalika ngalaman komplikasi anu hébat nalika ngadatangan dataran ieu panginten aya henteu duanana kahirupan flora sareng fauna. Nanging, seueur panilitian parantos mendakan biodiversiti hébat spésiés anu berinteraksi boh di tempat-tempat ieu sareng dina struktur sakitarna.

Kusabab di jerona ieu cahaya panonpoe henteu ngahontal teu aya jinis spésiés tutuwuhan anu sanggup fotosintésis. Dimana kahirupan tiasa konséntrasi nyaéta dina liang hawa hidrotermal anu dimana prosés konvérsi panas lumangsung. Chemosynthesis ogé aya di dieu, anu mangrupikeun prosés anu dianggo ku spésiés tutuwuhan pikeun janten bagian tina ranté dahareun dasar laut.

Sedengkeun pikeun fauna, upami éta langkung beunghar sareng langkung beragam. Aya sakitar 17000-20000 spésiés, sanaos meureun aya deui. Aya invertebrata sapertos crustacea, dituduh, kéong, baktéri, protzoa sareng lauk kalayan penampilan anu rada hantu sareng anéh. Spésiés ieu kirang diulik kusabab kasusah ngahontal dasar laut.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, ieu mangrupikeun tempat anu henteu acan dipikaterang ku manusa tapi pinuh ku rahasia sareng panasaran. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan dataran jurang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.