Naon sareng kumaha carana cyclogenesis ngabeledug dibentuk

Hugo cyclogenesis ngabeledug di Spanyol

Salami sababaraha usum salju kami ngalaman badai anu telenges pisan anu nyababkeun karusakan serius di nagara urang. Météorologis ngumumkeun jenis badai ieu salaku cyclogenesis ngabeledug. Nanging, naha urang terang naon ari cyclogenesis? Naon gumantungna upami éta "ngabeledug"?

Dina tulisan ieu anjeun tiasa diajar sadayana ngeunaan cyclogenesis. Anjeun kedah tetep maca 🙂

Naon cyclogenesis ngabeledug?

Cyclogenesis ngabeledug

Pikeun ngartos konsép ieu, urang mimiti kedah terang naon ari siklon. Ieu mangrupikeun daérah tekanan rendah dimana angin muterkeun jarum jam di beulahan bumi kalér. Ampir kabéh squalls atanapi déprési ngalaman cyclogenesis sababaraha cara nalika formasi sareng pamekaranana. Dina kaayaan awalna, aranjeunna diwangun ku struktur gelombang anu duanana sistemna tiis, haneut sareng occluded. Nilai minimum tekanan atmosfir turun salami bagian kahijina dina siklus hirupna.

Pokokna cyclogenesis ngabeledug nyaéta formasi siklon gancang pisan sareng kuat. Nyaéta, turunna tekanan permukaan dina waktos anu singget. Ieu robah jadi bajingan anu telenges pisan dina sababaraha jam. Istilah umum anu digunakeun pikeun déprési anu gancang pisan ieu nyaéta "bom" meteorologi.

Dina cyclogenesis ngabeledug tekanan atmosfir turun sakitar 24 mb langkung atanapi kirang. Biasana kajadian di lintang antara 55 sareng 60 derajat. Ieu kusabab prosés cyclogenesis dipangaruhan ku rotasi Bumi. Éta lumangsung paling sering di sagara Atlantik sareng Pasipik.

Kumaha cara ngabentukna?

gambar satelit tina cyclogenesis ngabeledug

Katerangan pikeun ngawangun cyclogenesis saukuran sapertos kitu henteu gampang dijawab. Éta gumantung kana lintang. Pikeun bom tina haliber ieu dihasilkeun, badai anu berinteraksi positip sareng tingkat sanés anu langkung luhur kedah hirup babarengan dina waktos anu pas sareng singkronisasi. Aranjeunna kedahna aya dina jarak anu cekap sahingga di antara duanana aya pendalaman atanapi amplifikasi pikeun sistem déprési dina waktos anu singget.

Seueur jalma aranjeunna sering salah cyclogenesis ngabeledug pikeun topan atanapi topan. Aranjeunna henteu aya hubunganana sareng éta. Cyclogenesis ngan ukur aya di lintang lintang sareng henteu sapertos siklon tropis. Sanaos nami anu sampurna pikeun pilem, éta henteu badai anu sampurna sakumaha anu aranjeunna carioskeun.

Di Spanyol aranjeunna parantos kajantenan sababaraha kali sanaos jarang di lintang urang. Éta tiasa disebat badai jero pikeun pamahaman anjeun anu gancang, kumargi anginna kuat pisan sareng badai ampir badai. Badai di laut langkung serius tibatan dina badai biasa, janten biasana nyababkeun akibat bencana. Istilah ngabeledug ditambih sabab nunjukkeun yén éta jero pisan.

Tinjauan sareng prediksi

Gelombang disababkeun ku angin gedé

Aya sababaraha bédana antara badai anu ngalaman sababaraha prosés deepening sareng intensifikasi fenomena ieu. Ieu kusabab intensifikasi ieu bertahap sareng henteu gancang. Dina cyclogenesis ngabeledug, dinamika prosés anu ngabentukna gancang pisan sareng virulén. Sakitu deui, éta mangrupikeun hal anu luar biasa pikeun meteorologi sareng pangaruh na di permukaan.

Sacara meteorologis, perlu disebat cara sanés kumargi prosés pembentukanna sareng akibatna béda-béda. Éta dikategorikeun ku cara kieu pikeun waspada sareng narik perhatian kana gangguan siklik anu parah pisan sareng kalayan ciri khusus.

Kusabab kitu squall ngabeledug mangrupikeun bagian tina squalls anu jero pisan, tapi henteu tibalik. Kusabab fenomena ieu ngan ukur peryogi sababaraha jam, janten sesah pisan pikeun diprediksi. Teu aya prasyarat kanggo anu terang sateuacana kabentukna fenomena ieu.

Sacara umum, bentuk cyclogenesis ngabeledug di daérah laut anu henteu seueur data anu tiasa didapet. Henteu sadaya modél tiasa ngagambarkeun kaayaan ogé. Upami anjeun ngamimitian tina analisis awal anu lepat atanapi cacat, mustahil pikeun ngaduga fenomena ieu. Salajengna, modél numerik anu ngagaduhan résolusi spasial anu cekap kedah dianggo. Nyaéta, éta kedah kabuka pikeun damel dina skala ageung sareng sakaligus sacara régional sahingga fenomena skala leutik tiasa diréproduksi.

Modél operasi sanggup nyababkeun cyclogenesis sateuacana aranjeunna langka pisan. Sakali prosés ngabeledug dikembangkeun, ampir sadaya modél ngagambarkeun éta.

Sababaraha fenomena anu sami

Karuksakan disababkeun ku cyclogenesis ngabeledug

Aya fenomena meteorologi anu sami sareng cyclogenesis ngabeledug. Salah sahijina nyaéta kasus Gordon di 2006. Aya angin anu kuat pisan anu nyerang Galicia sareng Délta. Nanging, aranjeunna sanés cyclogenesis sakumaha panginten. Di atmosfir aya seueur kaayaan anu ngahasilkeun angin ribut sareng angin topan ku sababaraha cara: ti skala leutik (puting beliung) dugi ka skala ageung (badai sareng badai ngabeledug). Spéktrum lega atanapi rentang kaayaan ieu tiasa masihan angin anu ngarugikeun pisan.

Dina hal ieu, angin ieu topan Kategori 3 nalika aranjeunna paling jauh ti semenanjung. Nalika badai ngadeukeutan permukaan darat teras-terasan lemah. Éta ngan ukur janten siklon tropis. Nalika anjeunna lebet Galicia anjeunna katéwak ku payuneun badai ekstratropis. Hal éta ngajantenkeun ka belah kulon kalér semenanjung tanpa ngalaman prosés sapertos formasi cyclogenesis ngabeledug iraha waé.

Kajadian anu sanésna nyaéta nalika éta kajantenan Siklon tropis Délta di 2005. Angin anu kuat anu dibawa ku siklon ieu lemah sanaos daérahna ngalegaan. Nyaéta, sanaos aranjeunna kirang kakuatan, aranjeunna niup langkung seueur daérah. Teras, éta direbut ku gangguan extratropical anu ngaluncurkeun éta ngalangkungan Kapuloan Kanaria. Pangaruh lokal sareng orografi damel angin kuat pisan di sababaraha pulau. Henteu aya kasus anu ngalaman prosés ngabeledug. Kusabab kitu, ampir angin puyuh-gaya atanapi badai anu kuat pisan sering bingung sareng cyclogenesis ngabeledug.

Kuring miharep yén ku inpormasi ieu prosés sareng épék anu dilakukeun cyclogenesis parantos jelas pisan sareng kami ngabantosan ngabenerkeun anu ngabingungkeun. Naon waé patarosan anjeun ngeunaan éta, tong ragu tinggaleun dina koméntar. Kuring bakal ngajawab anjeun kalayan senang 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.