Curug hujan

aya seueur jinis présipitasi

Awan diwangun ku sajumlah ageung tetesan cai alit sareng kristal és alit anu asalna tina parobihan kaayaan tina uap cai kana cair sareng padet dina massa hawa. Jisim hawa naék sareng tiis dugi janten jenuh sareng janten tetesan cai. Nalika awan dieusian ku tetesan cai sareng kaayaan lingkungan pikaresep, aranjeunna endapan sakumaha és, salju atanapi hujan es.

Naha anjeun hoyong terang sadayana ngeunaan présipitasi?

Kumaha présipitasi dibentuk?

awan diwangun ku massa hawa anu naék

Nalika hawa dina permukaan janten panas, naék na luhurna. Troposfir suharna turun kalayan luhurna, nyaéta, langkung luhur urang angkat, langkung tiis na, janten nalika massa hawa naék, éta ngalir kana hawa anu langkung tiis sareng janten jenuh. Nalika jenuh, éta ngempel kana tetesan cai atanapi kristal és leutik (gumantung kana hawa hawa di sakurilingna) sareng ngurilingan partikel leutik kalayan diaméterna kirang ti dua mikron disebut inti kondensasi hygroscopic.

Nalika cai turun ngempel kana inti kondensasi sareng massa hawa dina permukaan henteu lirén naék, awan pangembangan nangtung dibentuk, kumargi jumlah hawa anu jenuh sareng kondensasi sapertos anu tungtungna nambahan jangkungna. Jenis awan ieu anu diwangun ku henteu stabilitas atmosfir éta disebut Cumulus humilis éta, nalika aranjeunna berkembang sacara vertikal sareng ngahontal kandel anu cukup (cekap ngamungkinkeun boro-boro radiasi panonpoé nembus), disebat  Cumulonimbus.

Supados uap aya dina jisim hawa anu dugi kana jenuh tiasa dikondensasi kana tetesan, dua kaayaan kedah dipenuhan: anu kahiji nyaéta massa hawa parantos tiis pisanAnu kadua nyaéta aya inti kondensasi hygroscopic dina hawa anu tiasa ngabentuk titik-titik cai.

Sakali awan parantos kabentuk, naon sababna aranjeunna nimbulkeun hujan, hujan es atanapi salju, nyaéta kana sababaraha jinis présipitasi? Titik leutik anu ngawangun awan sareng anu ditunda di jerona berkat ayana updrafts, bakal mimiti tumuh kalayan ngaluarkeun droplet anu sanés anu aranjeunna mendakan saat usum gugur. Dua kakuatan meta dasar dina unggal titik: alatan nyeret yén arus hawa ka luhur ngaluarkeunana, sareng beurat serelekna sorangan.

Nalika titisan cekap cekap pikeun méréskeun gaya tarik, éta bakalan naék kana taneuh. Beuki lila tetes cai dina awan, beuki gedé janten, sabab nambihan kana titisan anu sanés sareng inti kondensasi anu sanés. Salaku tambahan, aranjeunna ogé gumantung kana waktos tetesna nyéépkeun naék dina méga sareng langkung ageung jumlah cai anu ngagaduhan awan.

Jenis présipitasi

Jinis présipitasi dipasihkeun numutkeun bentuk sareng ukuran tetes cai anu endapan nalika kaayaan anu pas dipasihkeun. Éta meureun, girimis, hujan, hujan es, salju, hujan salju, hujan, jsb

Girimis

dina girimis cimata cai leutik pisan

Drizzle mangrupikeun émisi alit anu titisanna cai leutik pisan sareng ragrag merata. Biasana, titisan ieu henteu kabaseuhan teuing ku taneuh sareng gumantung kana faktor sanésna sapertos kecepatan angin sareng kalembaban relatif.

Pancuran hujan

pancuran diwangun ku awan kumulonimbus

Pancuran nyaéta tetes gedé anu biasana murag tina ku cara telenges sareng kanggo waktos anu pondok. Pancuran biasana aya di tempat-tempat tekanan atmosfir turun sareng pusat tekanan rendah anu disebut badai. Pancuranana aya hubunganana sareng awan-awan jinisna Cumulonimbus anu bentukna gancang teuing, janten tetesan cai janten ageung.

Hujan salju sareng salju salju

pikeun salju janten kedah -40 derajat

Presipitasi ogé tiasa dina bentuk padet. Pikeun ieu, dina awan kristal és kedah ngabentuk di luhur awan parantos suhu anu handap pisan -40 ° C. Kristal ieu tiasa tumuh dina ngaluarkeun tetesan cai dina suhu anu handap pisan anu ngabekukan aranjeunna (mangrupikeun awal pembentukan hujan es) atanapi ku ngagabung kana kristal anu sanés pikeun ngawangun kepingan salju. Nalika aranjeunna ngahontal ukuran anu cocog sareng kusabab aksi gravitasi, aranjeunna tiasa ngantunkeun méga ngahasilkeun présipitasi padet dina permukaan, upami kaayaan lingkungan anu pas.

Kadang-kadang kepingan salju atanapi hujan es anu kaluar tina méga, upami aranjeunna mendakan lapisan hawa haneut dina ragragna, ngalembereh sateuacan dugi ka taneuh, akhirna ngarah kana curah hujan dina bentuk cair.

Wangun presipitasi sareng jinis awan

badai ngarusak

Jinis curah hujan dasarna gumantung kana kaayaan lingkungan tempat awan ngabentuk sareng jinis awan anu ngawangun. Dina hal ieu, curug anu paling umum nyaéta jinis frontal, orographic sareng konvektif atanapi badai.

Présipitasi payun Éta mangrupikeun méga anu pakait sareng payuneunana, panas sareng tiis. Pameuntasan antara payuneun haneut sareng payuneun tiis ngabentuk awan anu masihan présipitasi jinis frontal. Hareupeun tiis ngabentuk nalika massa hawa tiis nyurung sareng ngagéser massa anu langkung haneut ka luhur. Dina naékna, éta janten tiis sareng naékna pembentukan awan. Dina kasus hareupeun haneut, massa hawa haneut ngaluncatan hiji anu langkung tiis tibatan éta.

Nalika pembentukan payuneun tiis lumangsung, biasana jinis awan anu ngabentuk nyaéta a Cumulonimbus atanapi Altocumulus. Awan ieu condong ngagaduhan pangembangan nangtung anu langkung ageung sareng, ku sabab kitu, pemicu présipitasi polumeu langkung sengit sareng langkung luhur. Ogé, ukuran titisanana langkung ageung tibatan anu dibentuk dina payuneun haneut.

Awan anu kabentuk dina payuneun haneut ngagaduhan bentuk anu langkung stratif sareng biasana Nimbostratus, Stratus, Stratocumulus. Normalna, curah hujan anu lumangsung dina ka hareup ieu aranjeunna lemes, tipe girimis.

Dina hal présipitasi tina badai, disebut ogé 'sistem konvektif', awan gaduh seueur pangembangan nangtung (Cumulonimbus) ngarah bakal ngahasilkeun hujan sengit sareng pondok, sering torrential.

Kumaha présipitasi diukur

ngukur hujan ukuran curah hujan

Pikeun ngukur jumlah hujan atanapi salju anu turun di daérah anu tangtu sareng dina interval waktos anu ditangtoskeun, aya tolok ukur hujan. Éta mangrupikeun salah sahiji gelas bentuk corong jero anu ngirimkeun cai anu dikumpulkeun kana wadah lulusan dimana jumlah hujan anu turun akumulasi.

Gumantung kana tempat dimana ukuran hujan ditempatkeun, panginten aya faktor éksternal anu ngarobih pangukuran presipitasi anu leres. Kasalahan ieu tiasa sapertos kieu:

  • Kurangna data: Séri ieu tiasa réngsé ku korélasi sareng stasiun caket sanés anu ngagaduhan kaayaan topografi anu sami sareng aya dina zona homogen klimatologis.
  • Kasalahan teu dihaja: error acak, data khusus nunjukkeun kasalahan tapi henteu ngulang nyalira (sababaraha cai turun nalika ngukur, kasalahan percetakan, jst.). Éta hésé dideteksi sanaos kasalahan anu terasing moal mangaruhan studi umum kalayan nilai-nilai dina jangka panjang.
  • Kasalahan sistematis: aranjeunna mangaruhan sadaya data stasion salami interval waktos anu tangtu sareng teras dina arah anu sami (contona, lokasi goréng tina stasion, panggunaan usik anu teu pantes, parobihan lokasi stasiun, parobihan panitén, kaayaan goréng tina aparat).

Pikeun nyingkahan henteu ngeclakkeun hujan nalika neunggeul ujung luar tolok hujan, éta diwangun ku ujung beveled. Éta ogé dicét bodas pikeun ngirangan nyerep radiasi surya sareng nyingkahan sabisa-bisa ngejat. Ku ngajantenkeun saluran anu ngalirna cai kana wadahna sempit sareng jero, jumlah cai anu ngejat dikirangan, sahingga total ukuran présipitasi caket sareng anu saleresna.

Di daérah pegunungan, dimana umum présipitasi aya dina bentuk padet (salju) atanapi pikeun suhu turun di handapeun titik katirisan cai, sababaraha jinis produk (biasana kalsium klorida anhidrat) biasana kalebet dina setoran anu fungsina pikeun ngirangan nilai suhu dina cai anu bakal nguatkeun.

Éta kedah diperhatoskeun yén posisi pangukur hujan tiasa mangaruhan pangukuran na. Salaku conto, upami urang nempatkeun éta caket gedong atanapi caket tatangkalan.

Volume hujan anu dikumpulkeun diukur dina liter per méter pasagi (l / m2) atanapi naon anu sami, dina milimeter (mm.). Ukuran ieu ngagambarkeun jangkungna, dina milimeter,

anu bakal ngahontal lapisan cai anu nutupan permukaan horizontal hiji méter pasagi.

Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal tiasa langkung terang perkawis hujan, jinis hujan sareng langkung ngartos lalaki cuaca.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Mairene cenahna

    Tulisan anu saé pisan, éta seueur ngalayanan kuring. Kuring resep yén inpormasi lengkep pikeun tiasa nyebatkeun leres. Salam.