Hawa garing

Kami terang yén aya seueur jinis iklim di planet ieu, gumantung kana ciri anu béda-béda di masing-masing na. Dinten ieu kami badé nyarioskeun perkawis anjeunna cuaca garing. Mangrupikeun jinis iklim anu nampilkeun curah hujan rata-rata taunan sareng kirang tina épaporasi sareng transpirasi anu kajantenan dina waktos anu sami. Nyaéta, jumlah cai anu dilebetkeun kana ékosistem kirang tina anu leungit. Salajengna, kumargi hawa na garing pisan, aya sababaraha awan sareng polah panonpoe kuat pisan.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, variabel sareng pentingna iklim garing.

Ciri utama

pepelakan garing

Dina iklim garing, usum panas panas pisan sareng jarang hujan. Di sisi anu sanésna, dina mangsa usum salju suhu na tiasa langkung tiis atanapi haneut, tapi wengi-wengi sok tiis. Éta dicirikeun utamina ku gaduh bénten ageung suhu antara siang sareng wengi. Hawa garing dihasilkeun akibat tina sirkulasi hawa global. Numutkeun pola sirkulasi pikeun urang urang terang yén hawa sareng langkung haneut condong naék dina atmosfir sareng didorong ku sinar matahari. Salami prosés pemanasan, hawa kaleungitan bagian tina uap cai na.

Nalika hawa panas naék éta patepung dina lapisan anu langkung tiis dina luhurna. Éta teras nalika turun ka handap ratusan kilométer ti khatulistiwa sareng janten panas deui nalika turun. Nalika hawa turun tina jangkungna langkung ageung, éta bakal kaleungitan uap cai beuki seueur dugi ka dieu anu masihan hawa anu lengkep garing. Dina masihan alesan naha iklim garing didominasi ku hawa anu kirang asor.

Aya faktor sanés anu ogé kolaborasi dina ngahasilkeun daérah anu iklim garing. Salaku conto, gunung pangluhurna tanggel waler pikeun ngahalangan angin anu sarat ku Uap ti laut ieu. Ku gaduh jangkungna luhur, gunung maksa hawa naék. Nalika hawa naék, éta janten tiis sareng nyababkeun hujan dina lamping na. Salah sahiji awan parantos ngaleupaskeun sadaya cai, hawa sésana bakal ditingalkeun kalembaban anu handap pisan. Ieu nguatkeun kagaringan gurun sareng steppes.

Hal anu paling normal nyaéta saatos banjaran gunung anu luhur, aya walungan rupa bumi anu lega, iklim anu didominasi garing.

Variabel météorologi tina iklim garing

cuaca garing

Hayu urang tingali naon variabel météorologi anu unggul dina cuaca garing:

  • Hujan handap: Kami terang yén ciri utama anu iklim garing tiasa ditonjolkeun nyaéta hujan anu handap sareng jarang. Di daérah gersang atanapi semi-gurun aya nilai hujan ngan sakitar 35 séntiméter per taun. Di sababaraha gurun pasir aya mangtaun-taun dimana henteu nampi setitik hujan. Di sisi anu sanésna, stépa nampi hujan langkung sakedik tapi henteu ngagaduhan nilai langkung luhur tibatan 50 séntiméter per taun. Jumlah hujan anu turun di tempat-tempat ieu ngan ukur ngajagaan jukut sareng rungkun anu sumebar. Teu aya pepelakan jinis-tangkal anu tiasa ditangguhkeun. Tutuwuhan anu dominan nyaéta jujukutan sareng rungkun.
  • Ekstensi ageung: Karakteristik anu séjén tina iklim garing nyaéta daérah-daérah dimana ayana biasana nempatan wilayah anu lega. Daérah anu gersang sareng semi gersang di dunya ngawangun sakitar 26% tina permukaan bumi. Kieu carana urang terang yén iklim garing ngagaduhan tempat anu lega pisan. Di lingkungan ieu, pepelakan sareng sasatoan parantos adaptasi pikeun tiasa hirup kalayan hujan anu handap pisan, angin garing sareng suhu anu luhur sapanjang taun.
  • Ngaronjat évaporasi: Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, iklim garing menonjol kusabab gaduh jumlah présipitasi anu langkung handap tibatan ngejat sareng transpires ku tindakan pepelakan. Di daérah anu langkung garing di Wétan Tengah aya rata-rata taunan 20 séntiméter hujan, sedengkeun tingkat taunan évaporasi sareng transpirasi langkung ti 200 cm. Évaporasi ekstrim ieu nyumbang kana taneuh garing sareng kandel di mana vegetasi langka.
  • Suhu ekstrem: variasi hawa anu lega lumangsung sacara musiman sareng unggal dinten. Kusabab sinar panonpoé langkung langsung di daérah ieu, fluktuasi suhu antara siang sareng wengi ekstrem. Kami terang yén padang pasir ngagaduhan usum panas anu panas, sedengkeun wengi tiis sareng usum tiis hampang. Di sisi anu sanésna, gurun anu tiis ngagaduhan usum tiis anu tiasa janten tiis pisan, kalayan suhu bahkan turun di handapeun beku.

Flora sareng pepelakan dina iklim garing

pepelakan iklim garing

Sakumaha urang parantos nyarios, aya pepelakan sareng sasatoan anu kedah adaptasi sareng kaayaan anu langkung ekstrim ieu pikeun salamet. Urang bakal nganalisis flora sareng vegetasi mana anu dominan dina iklim garing. Sababaraha spésiés anu paling seueur di tempat ieu mangrupikeun spésiés anu badé disebatkeun:

  • Kaktus Nopal: mangrupikeun pepelakan anu diwangun ku sababaraha bantalan bunder anu tumuh dina batang kandel sareng buleud. Sadaya bantalan ditutupan ku cucuk, anu bakal janten daun na. Lambar ieu dibentuk ku cara ieu pikeun ngirangan luas permukaan sareng ngirangan tingkat kesang. Salaku tambahan, éta ngabantosan pikeun nangtayungan pepelakan ngalawan sato hérbivora anu tuang di dinya. Éta kedah tiasa ngahémat jumlah cai anu maksimum anu tiasa di pedalaman na tanpa kaleungitan ku kesang, nalika ngalaksanakeun prosés fotosintésis.
  • Kaktus Saguaro: éta mangrupikeun kaktus anu kulitna lemes sareng lilin sareng ngagaduhan jenis tulang rusuk anu manjang ti luhur ka handap sapanjang sapanjang pepelakan. Cabangna na nangtung sareng batangna tiasa jangkung sareng tumuh dina kaayaan anu saé. Tulang tonggongna panjangna 5 cm sareng ayana dina unggal tulang rusuk nangtung.
  • Awan gurun: aranjeunna pepelakan anu kaluar tina akar na didorong ku angin. Aranjeunna biasana tumuh gancang pisan dugi ka tiasa janten pepelakan anu kembangna cucuk. Tulang tonggong tiasa ngirangan daérah anu kaleungitan cai. Aranjeunna dipikaterang ku nami estepicursoras, aranjeunna anu biasa ditingali dina pilem barat sapertos tumbleweed. Hatur nuhun kana bantalan ieu aranjeunna tiasa nyebarkeun bibit na kana taneuh.

fauna

Fauna ieu parantos nyiptakeun sababaraha adaptasi sapanjang evolusi pikeun tiasa salamet dina lingkungan ieu. Hayu urang tingali mana spésiés utami sareng ciri na:

  • Rattlesnake: Aya seueur spésiés raheut sareng pola suku na sami tapi sareng warna na béda. Éta ngagaduhan sirah segitiga sareng bel dina tungtung buntut. Aranjeunna gaduh kamampuan kamuflase anu saé sareng pola makan na karnivora.
  • Iblis telenges: éta kadal sapertos ukuran tangan. Éta ngagaduhan tulang tonggong bentukna kerucut sareng bongkokan anu tiasa ngajaga diri.
  • Coyote: buluna nyaéta coklat sareng dicampur sareng rambut coklat, kulawu atanapi hideung. Aranjeunna tuang utamina dina kelenci sareng rodénsia sanés.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan iklim garing sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.