Cuaca di 2016 ngarecah sababaraha rékaman

Taufan Mateus

Gambar - NASA

Taun kamari mangrupikeun haneuteun saprak data mimiti direkam dina 1880. Kalayan suhu 1,1ºC langkung luhur tibatan dina mangsa pra-industri, umat manusa ayeuna nuju ka daérah anu teu dikenal, anu bakal nempatkeun kaayaan ayeuna dina résiko. cara hirup kecuali anjeun nyandak tindakan anu mendesak pikeun nyegah éta.

Hayu urang marios ka nyatakeun yén iklim rusak di 2016.

WMO nyebarkeun Salasa kamari, 21 Maret 2017 laporan taunan na tentang kaayaan iklim dunya, anu didasarkeun kana sababaraha data internasional anu parantos diala sacara mandiri ku pusat analisis iklim global. Janten, berkat ieu publikasi, urang bakal tiasa kéngingkeun ideu ngeunaan naon anu lumangsung di planét sacara gembleng, sareng sanés ngan ukur di daérah dimana urang cicing.

Parobihan iklim mangrupikeun kajadian global maka mangaruhan ka sadayana planét. Numutkeun kana laporan, henteu ngan ukur suhu rata-rata 1,1ºC di luhur période pra-industri, nyaéta 0,6ºC, tapi ogé suhu di permukaan sagara langkung luhur tibatan biasana.

Gambar - Twitter @WMO

Kalayan ningkatna tingkat karbon dioksida dina atmosfir, pangaruh kagiatan manusa kana iklim beuki jelassaur Sekretaris Jéndral WMO Petteri Taalas. Kusabab alat komputasi modéren ayeuna sayogi, sanggup ngumpulkeun sareng ngabandingkeun data, para ilmuwan tiasa nunjukkeun sakumaha tingkat manusa nyumbang kana parobihan iklim.

Janten, urang tiasa terang yén salami 16 taun terakhir unggal taun sahenteuna parantos 0,4ºC langkung haneut tibatan anu sateuacanna, nyandak periode 1961-1990 salaku rujukan. Salila fenomena tina El Nino ti 2015/2016, permukaan laut naék langkung tina normal, nalika és dina tiangna lebur. 

Kalayan suhu anu langkung haneut, kajadian cuaca anu ekstrem, sapertos halodo parah pisan di beulah kidul sareng wétan afrika sareng di amerika tengah. Ogé urang moal tiasa hilap Taufan Mateus, anu ngahontal kategori 5 dina skala Saffir-Simpson sareng nyababkeun maotna 1655 jalma, seuseueurna di Haiti. Di sisi séjén dunya, di Asia, hujan ageung sareng banjir mangaruhan wétan sareng kidul buana.

Sanaos 2016 parantos lami kalangkung, taun ayeuna, sanaos tanpa pangaruh El Niño, kajadian cuaca ekstrim bakal teras-terasan kajantenan.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.