KTT Iklim Bonn 2017 réngsé (COP23)

Kop23

KTT Iklim dua puluh tilu (COP23) ieu parantos réngsé, sareng éta dilakukeun ku persetujuan dokumén anu dimimitian pikeun netepkeun aturan Pasatujuan Paris ngalawan perubahan iklim. Perjanjian ieu ngagaduhan ampir 200 nagara anu negeskeun komitmenna dina Bonn dina merangan parobihan iklim sanaos Amérika Serikat angkat.

Pasatujuan ieu penting pisan pikeun ngeureunkeun parobihan iklim sareng ayeuna langkung ti heula, kumargi, saatos Amérika Serikat angkat, salah sahiji nagara anu paling kotor di dunya, usaha anu langkung ageung kedah dilakukeun henteu ngahontal paningkatan 2 ° C suhu rata-rata planét. Aturan naon anu parantos ditetepkeun dina Pasatujuan Paris ieu?

COP23 bérés

rapat di puncak iklim

Perdana Menteri Fiji, Frank Bainimarama, anu nyepeng kalungguhan COP23, nganggap yén téks anu disahkeun dina gempungan, nyauran "The Bull Moment of Implementation" tina Pasatujuan Paris, ngajantenkeun kecap "banténg" anu urang Fiqim salam, "mangrupikeun léngkah maju pikeun maju dina pakta anu kahontal dina 2015."

Sanaos sababaraha rundingan parantos kahontal sareng pasatujuan ieu nuju dibentuk, masih seueur padamel anu kedah dilakukeun. Komisaris Éropa pikeun Aksi Iklim, Miguel Arias Canete, parantos terang yén sataun rapat pikeun diplomasi iklim ngantosan urang. Masih aya seueur aspek anu kedah dilereskeun sareng diperhatoskeun pikeun pangwangunan ékonomi berkelanjutan dina merangan parobihan iklim.

Karakteristik dokumén

Konférénsi dina ngarobah KLP COP23

Dokumén ieu ngandung révisi pikeun seueur nasional réduksi gas rumah kaca sareng pembiayaan yén nagara-nagara paling beunghar bakal dipasihkeun pikeun anu aya dina pangwangunan tiasa adaptasi sareng perubahan iklim.

Sual pembiayaan, khususna, parantos nyangsang panerapan perjanjian dugi ka subuh, nalika nagara-nagara berkembang diwajibkeun jalma beunghar ngalaporkeun dua taun sateuacanna sabaraha artos anu bakal aranjeunna nyumbang sareng dina istilah naon, kalayan tujuan yén aranjeunna tiasa terang naon dana anu dipibanda.

Sakumaha parantos disebatkeun sateuacanna, Amérika Serikat parantos kaluar tina Pasatujuan Paris, sanaos kaluar ieu Éta moal kawujud dugi ka taun 2020. Nanging, pengumuman penarikan nagara ieu parantos ngahasilkeun iklim henteu percaya umum di nagara-nagara berkembang anu neken sésana nagara-nagara paling beunghar tetep komitmen pikeun ngamankeun pembiayaan.

Urang émut yén ayeuna kamekaran ékonomi sami sareng polusi. Nyaéta, PDB hiji nagara caket hubunganana sareng emisi gas rumah kaca, janten nagara-nagara berkembang, upami aranjeunna hoyong lirén ngaluarkeun gas, aranjeunna bakal peryogi pembiayaan dina raraga terus tumuh sacara ékonomis.

Pembiayaan sareng dialog Talanoa

grafik tabrakan lingkungan

Nagara berkembang kahontal Dana Adaptasi Protokol Kyoto tetep dina Pasatujuan Paris. Salaku tambahan, aya kawajiban anu nunjukkeun yén nagara-nagara paling beunghar kedah nampilkeun laporan anu transparan sareng detil ngeunaan sabaraha artos anu bakal aranjeunna nyumbang dugi ka taun 2020, nyaéta nalika pakta Paris dioperasikeun, anu pikeun pertama kalina ngagaduhan kawajiban pikeun sadayana.

Pondokna, nagara berkembang hoyong mastikeun yén jalma-jalma anu paling tanggel waler pikeun parobihan iklim minuhan komitmenna dina fase kadua Protokol Kyoto, dugi ka 2020, pikeun aranjeunna ngamimitian ngadamel nyalira ti tanggal éta sareng ngalangkungan Perjanjian Paris.

Dina COP23 ieu, anu disebut Dialog Talanoa parantos dirarancang. Ieu diwangun ku akuntabilitas dina gempungan salajengna di mana nagara-nagara kedah ngajelaskeun kumaha aranjeunna bakal ningkatkeun ambisi sareng komitmen réduksi émisi ayeuna pikeun ngahontal udagan anu disatujuan tina pangurangan suhu global.

Dialog Talanoa henteu ngan ukur kalebet pamaréntahan, agén masarakat sipil (perusahaan, serikat kerja, lingkungan, ilmuwan, sareng sajabana) ogé bakal aya, sareng nagara-nagara beunghar kedah masihan rekening naon anu bakal aranjeunna laksanakeun sateuacan taun 2020 pikeun merangan parobihan iklim.

Tungtungna, éta émut yén pangaruh tina parobihan iklim henteu sami pikeun sadayana, tapi teu aya anu luput ti aranjeunna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.