Naon bagan iklim sareng kumaha cara diinterpretasi?

Climograph

Upami anjeun sering ningali ramalan cuaca anjeun panginten parantos nguping kecap na klimagram. Mangrupikeun alat anu seueur dianggo dina meteorologi pikeun ngagambarkeun dua variabel anu paling sering dianggo: curah hujan sareng suhu. Klimogram henteu langkung henteu tibatan grafik dimana dua variabel ieu diwakilan sareng nilaina ditetepkeun.

Naha anjeun hoyong terang kumaha bagan iklim jalan sareng diajar kumaha naksirna? Dina tulisan ieu kami ngajelaskeun sadayana ka anjeun sadayana 🙂

Karakteristik bagan iklim

Tingkat gersang

Dina terminologi ilmiah langkung leres upami nyebat jinis grafik ieu sakumaha diagram ombrothermal. Ieu kusabab "ombro" hartosna hujan sareng suhu termal. Nanging, pikeun masarakat sacara umum disebut klimogram. Variabel anu paling penting pikeun ngagambarkeun iklim nyaéta curah hujan sareng suhu. Maka, diagram ieu janten penting pisan dina meteorologi.

Data anu katingali dina diagram dikumpulkeun di stasiun cuaca. Nilai rata-rata diwakilan unggal bulan pikeun terang trend sareng data na penting. Pikeun ngarékam tren sareng tingkah laku iklim, data na aranjeunna kedah didaptarkeun sahenteuna 15 taun. Upami henteu éta sanés data iklim, tapi data meteorologi.

Curah hujan nyatakeun total hujan anu dikumpulkeun dina bulan-bulan dibagi ku sababaraha taun. Ku cara kieu anjeun tiasa terang curah hujan taunan rata-rata tempat. Kusabab henteu hujan salawasna dina cara anu sami atanapi dina période anu sami, rata-rata didamel. Aya data anu henteu tiasa dianggo pikeun ngawangun umum. Ieu disababkeun ku taun-taun anu garing teuing atanapi, sabalikna, hujan pisan. Taun-taun henteu biasa ieu kedah ditaliti nyalira.

Upami nembongan taun hujan pisan sareng taun-taun garing anu sanés sering atanapi siklik, maka kalebet kana iklim daérah. Répréséntasi suhu béda-béda saeutik ngeunaan présipitasi. Upami ngan ukur aya hiji kurva, suhu rata-rata pikeun tiap bulan dirawat. Ieu ditambih sareng dibagi ku sababaraha taun. Upami aya tilu kurva, anu luhur mangrupikeun rata-rata suhu maksimum, anu tengahna rata-rata total sareng anu handapna rata-rata minimum.

Parabot anu dianggo

Data klimogram

Kaseueuran bagan iklim dianggo indéks gersang Gaussen. Indéks ieu ngémutan yén aya tingkat gersang anu tangtu nalika rata-rata suhu langkung ageung tibatan dua kali rata-rata curah hujan.

Ku cara kieu, klimogram ngagaduhan struktur ieu:

Mimiti, sumbu abscissa dimana sasih sataun disetél. Maka éta ngagaduhan sumbu ordinat di beulah katuhu dimana skala suhu disimpen. Tungtungna, sumbu ordinat sanésna di kénca, dimana skala présipitasi disimpen sareng anu dua kali suhuna.

Ku cara kieu, dimungkinkeun pikeun niténan langsung upami aya gersang nalika kurva présipitasi aya handapeun suhu. Nilai klimogram aranjeunna kedah janten pinunjul pikeun terang nilai ukuran. Nyaéta, anjeun kedah masihan data sanés sapertos stasiun cuaca, jumlah hujan anu diukur sareng suhu rata-rata taunan.

Kumaha bagan cuaca dina akhirna tiasa bénten-bénten gumantung kana nilaina. Anu paling khas nyaéta anu ngagambarkeun curah hujan ku cara bar sareng suhu ku garis beureum. Ieu anu paling saderhana. Nanging, aya sababaraha anu langkung rumit. Éta ngeunaan ngagambarkeun hujan sareng hawa sareng garis biru sareng beureum masing-masing. Detil sapertos ngiuhan sareng ngawarnaan ogé ditambihan. Éta warnana konéng kanggo waktos anu paling garing. Garis biru atanapi hideung disimpen dina usum hujan kirang tina 1000mm. Di sisi anu sanésna, dina warna biru anu kuat bulan-bulan dimana hujan langkung ti 1000mm warnana.

Ditambahkeun inpormasi

Data presipitasi sareng suhu

Urang tiasa nambihan seueur inpormasi kana bagan iklim upami urang hoyong. Salaku conto, nambihan langkung seueur inpormasi tiasa ngabantosan urang terang kaayaan iklim anu kedah diatasi ku pepelakan. Ieu janten seueur gunana nalika nyumbang kana tatanén.

Klimogram paling lengkep disebut Diagram Walter-Lieth. Éta dicirikeun ku ngagaduhan suhu sareng curah hujan diwakilan kalayan garis. Éta ogé ngagaduhan palang handapeun bulan anu nunjukkeun sabaraha seringna ibun.

Inpormasi tambahan anu ngagaduhan diagram ieu anu teu dipiboga ku batur nyaéta:

  • nT = jumlah taun niténan suhu.
  • nP = jumlah taun niténan hujan.
  • Ta = suhu maksimum mutlak.
  • T '= hartosna tina suhu maksimum mutlak taunan.
  • Tc = hartosna suhu maksimum poean dina bulan anu paling haneut.
  • T = hartosna tina suhu maksimum.
  • Osc = osilasi termal. (Osc = Tc - tf)
  • t = hartosna tina suhu minimum.
  • tf = hartosna suhu minimum sadidinten bulan anu paling tiis.
  • t '= hartosna tina suhu minimum mutlak taunan.
  • ta = suhu minimum mutlak.
  • tm = hartosna suhu. (tm = T + t / 2 atanapi tm = T '+ t' / 2)
  • P = hartosna hujan taunan.
  • h = hartosna jam taunan sinar matahari.
  • Hs = tiris aman.
  • Hp = kamungkinan ibun.
  • d = poé bébas ibun.
  • Daérah hideung ngandung hartos yén aya seueur cai.
  • Daérah anu titik-titik hartosna aya defisit cai.

Dina grafik Thornthwaite karakteristik iklim digambarkeun salaku fungsi tina kasaimbangan uap cai.

Koméntar ngeunaan bagan iklim

Présipitasi

Nalika urang ningali bagan iklim di hiji daérah, mairan éta sareng nafsirkeun éta saderhana. Hal kahiji anu urang kedah tingali nyaéta kurva présipitasi. Éta tempat kami nunjukkeun total curah hujan sareng distribusiana sapanjang taun sareng bulan. Salaku tambahan, urang tiasa milarian terang kumaha tingkat maksimum sareng minimumna.

Ayeuna urang giliran ningali kana kurva suhu. Éta anu nyaritakeun ka urang suhu rata-rata, osilasi termal taunan sareng distribusi sapanjang taun. Urang tiasa nganalisis bulan anu paling panas sareng paling tiis sareng ngabandingkeun suhu sareng taun-taun sanés. Ku niténan trend urang tiasa terang iklim hiji daérah.

Climograph Mediterania

Iklim Tengah

Iklim Mediterania urang gaduh rata-rata nilai hujan sareng suhu taunan. Nilai-nilai ieu diwakilan dina klimograf pikeun kéngingkeun ideu pikeun data unggal taun. Hal ieu utamina dicirikeun ku gaduh nilai hujan anu handap sacara umum sapanjang taun. Paningkatan curah hujan tiasa dititénan dina usum sareng usum semi, sareng dua maksimum dina bulan Nopémber sareng Maret.

Sedengkeun pikeun hawa, aranjeunna rada hampang. Dina usum salju entong turun di handap 10 ° C sareng dina usum panas aranjeunna sakitar 30 ° C.

Grafik iklim khatulistiwa

Grafik iklim khatulistiwa

Di sisi anu sanésna, upami urang analisa iklim zona katulistiwa, urang mendakan data anu béda. Nilai presipitasi luhur sapanjang taun, sapertos suhu na. Anjeun tiasa niténan curah hujan maksimum langkung ti 300mm sareng suhu dijaga stabil sapanjang taun sakitar 25 ° C.

Iklim tropis

Iklim tropis

Dina hal ieu urang mendakan iklim hujan anu loba, kalayan maksimal anu ngahontal dina bulan Juni sareng Juli. Puncak hujan ieu disababkeun ku hujan karakteristik iklim ieu: monsoons. Monsoons lumangsung nalika usum panas, nyésakeun hujan tingkat luhur.

Sedengkeun pikeun suhuna, éta tetep stabil sapanjang taun sakitar 25 ° C.

Climograph Buana

Climograph Buana

Urang tiasa nganalisis kasus anu bénten sareng anu sateuacana. Dina jenis iklim ieu suhu langkung handap dibanding anu sateuacanna. Dina usum salju aranjeunna di handapeun enol sareng dina usum panas aranjeunna henteu ngahontal 30 ° C. Di sisi anu sanésna, hujan aya dina rézim anu normal.

Grafik iklim samudera

Grafik iklim samudera

Di dieu urang mendakan nilai curah hujan anu cukup handap sareng suhu anu variabel. Salila usum panas aranjeunna haneut. Nanging, aranjeunna lungsur langsar dina usum salju. Umumna mah iklim anu cukup garing.

Klaragram klimagram

Iklim kutub

Jenis iklim sapertos kieu beda pisan sareng sésana. Aya sababaraha tingkat présipitasi sareng kaseueuranana aya dina bentuk salju sareng és. Suhu handap pisan sapanjang taun, saageung éta aranjeunna tetep dina waktos anu panjang di handapeun nol derajat.

Dina iklim ieu, curah hujan nyayogikeun seueur inpormasi ngeunaan "sajarah" tempat éta. Nalika salju turun, éta akumulasi, ngawangun lapisan és. Salami rébuan taun akumulasi, inti és tiasa didapet anu nunjukkeun urang sajarah tempat dina mangtaun-taun ieu. Akumulasi salju ageung disababkeun ku suhu anu henteu ngantep éta ngalembereh.

Kumaha carana ngadamel bagan iklim

Dina video ieu anjeun tiasa diajar step by step kumaha ngadamel diagram iklim anjeun nyalira di hiji daérah:

Kuring miharep yén kalayan sadaya inpormasi ieu anjeun tiasa nganalisis ogé iklim tina sagala daérah dunya. Anjeun ngan ukur kedah lirén pikeun ngabandingkeun tingkat présipitasi sareng suhu pikeun terang, sacara umum, iklim hiji daérah. Sakali urang terang nilai-nilai ieu, urang tiasa ngagali batur sapertos angin sareng tekanan atmosfir.

Sareng anjeun, naha anjeun kantos ningali grafik iklim?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.