Quasar: ciri sareng pasipatan

quasar sareng pentingna

Kami terang yén jagad raya ageung pisan sareng panginten aya seueur objék anu teu dikenal sapertos béntang anu ngarujuk kana awak langit. Aya ogé sababaraha jinis objék astronomi masing-masing anu tiasa dipendakan di langit. Diantara sadaya objék astronomi ieu mendakan quasar. Éta mangrupikeun objék astronomi anu dianggap ku élmuwan ahli salaku salah sahiji bintang anu paling bercahya anu aya di jagad raya. Nya perkawis Roger Birds mendakan rohangan anu jauh sareng tiasa ngaluarkeun tanaga anu ageung pisan ku radiasi anu sami pikeun ngahasilkeun bintang-bintang.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan quasar, ciri sareng pentingna.

Ciri utama

quasar di jagad raya

Kuasars nyaéta awak langit anu dijalankeun ku liang hideung supermasif (samilyar kali langkung ageung tibatan panonpoé urang). Aranjeunna hérang pisan ku aranjeunna ngagelarkeun galaksi kuno anu aya, sareng héranna kami ngan ukur mimiti ngartos satengah abad ka tukang.

Élmuwan yakin yén sinyal anu kuat ieu asalna tina inti galaksi, anu ngagaduhan langkung ti galaksi inangna. Nyatana, urang ngan ukur mendakan quasars dina galaksi anu aya liang hideung supermassive (bahkan henteu di galaksi black hole). Nalika bahan langit caket teuing, éta ngabentuk disk accretion anu manaskeun dugi ka jutaan derajat sareng ngaluarkeun seueur radiasi.

Lingkungan magnét sakitar liang hideung nyababkeun jet énergi kabentuk dina arah anu tibalik (sami sareng naon anu kajadian sareng énergi pulsar, anu ogé ngaluarkeun dua arah anu sabalikna), anu ngalangkungan angkasa salami jutaan taun. Sanaon cahaya henteu tiasa kabur tina liang hideung sareng lebu sareng gas murag kana éta, partikel-partikel sanésna gancang teuing dugi ka gancangna cahaya kusabab magnetisme ieu.

Ayeuna urang bakal fokus kana karakteristik quasar:

  • Éta tuang énergi anu dihasilkeun ku sapatemon anu telenges antara zat galaksi
  • Éta naék di tengah galaksi anu anyar teras janten awak langit anu caang pisan. Bahkan tiasa ngadeteksi milyaran taun cahaya.
  • Cahayaana disababkeun ku liang hideung anu ageung aya di tengah Jalan Bima.
  • Bahan gas di sakurilingna berhasil ngahontal suhu anu luhur pisan. Aya seueur gesekan sareng karusuhan di jerona.
  • Aranjeunna ngagaduhan tingkat radiasi anu luhur.
  • Aranjeunna jutaan kali langkung caang tibatan béntang.

Sajarah quasar

quasar

Urang kedah uih deui ka taun 1930an, nalika Karl Jansky (salah saurang panaratas astronomi radio modéren) mendakan yén gangguan statis dina saluran telepon di Atlantik sumping, kirang langkung, ti Milky Way. Dina taun 1950an, astronom parantos nganggo teleskop radio pikeun nyeken langit sareng ngagunakeun pamanggihanna pikeun ngabandingkeun sareng gambar langit.

Kusabab kitu, aranjeunna mendakan yén sababaraha sumber émisi anu langkung alit henteu ngagaduhan sumber émisi anu sami dina rentang cahaya anu katingali. Kalayan kecap séjén, aranjeunna mendakan sumber émisi radio dina sinyal radio, tapi aranjeunna henteu mendakan hiji bintang atanapi naon waé anu katingalina ngaluarkeun tanaga ieu dina gambar langit. Astronom nyebut objék ieu "sumber kakuatan nirkabel pikeun tempat wisata" atanapi "quasars." Saatos mangtaun-taun panilitian (sareng bahkan mungkin pikeun netelakeun kamungkinan yén aranjeunna mangrupikeun jenis émisi tina peradaban alien), jalma-jalma mendakan yén éta saéstuna partikel anu digancangan caket laju cahaya.

Mangrupikeun sumber énergi anu tanggel waler pikeun nyinaran sajumlah ageung cahaya, éta liang hideung anu masif pisan sareng tungku tina gas anu hérang.

Pasipatan Quasar

naon quasars

Quasar ngagaduhan pergeseran warna beureum anu signifikan sareng aranjeunna jauh tina taneuh. Sanaos aranjeunna katingali samentawis nalika ditingali ngalangkungan teleskop, aranjeunna jauh pisan, ngajantenkeun aranjeunna objék paling bercahaya di jagad raya. Éta tiasa ngarobih luminositasna dina sababaraha waktos. Sababaraha diantarana ogé tiasa ngarobih kacaangan dina sababaraha bulan, minggu, dinten atanapi jam. Lebar kuasar anu robih dina skala waktu sababaraha minggu moal tiasa ngaleuwihan sababaraha minggu cahaya.

Kuasar ogé ngagaduhan seueur ciri anu sami sareng galaksi aktif. Radiasi sanés radiasi termal sareng parantos dititénan ngalangkungan jet sareng lobus (sapertos galaksi radio). Kuarsa tiasa dititénan di seueur daérah spéktrum éléktromagnétik, sapertos frékuénsi radio, infra red, lampu anu tiasa ditingali, ultraviolét, sinar-X komo sinar gamma. Kaseueuranana paling caang dina pigura référénsi warna ultraviolét caket garis émisi hidrogen hidrogen 1216Å Lyman-alpha, tapi kusabab pergeseran beureumna, titik cahaya anu dititénan dina infrared caket ngahontal 9000Å.

Pentingna mendakan sareng diajar quasar nyaéta para ilmuwan tiasa nganggona pikeun mendakan inpormasi penting ngeunaan kumaha nyiptakeun liang hideung anu munggaran kalayan galaksi na.

Dimana tempatna?

Kaseueuran kuarsa anu kami mendakan mangrupikeun milyaran taun cahaya ti kami. Kusabab sanajan éta ngumbara dina laju cahaya, radiasi ieu peryogi lami pikeun nyebarkeun. Ngulik objék ieu saleresna sami sareng ngagunakeun mesin waktos, janten urang tiasa ningali benda langit rébuan taun ka pengker, sapertos nalika cahaya kabur ti dinya. Jutaan taun. Tina langkung ti 2.000 quasars anu dipikaterang, seuseueurna aya dina tahap awal galaksi maranéhna. Bima Sakti tiasa dirayakeun di jaman mimiti sareng jempé ti saprak éta.

Quasars ngaluarkeun dugi samilyar volt énergi, ngungkulan sadaya cahaya anu dikumpulkeun ku sadaya bintang dina Bima Sakti. Éta objék paling caang di jagad raya jeung kakuatanana bercahya nyaéta 10 dugi 100.000 kali ti Bima Sakti. Éta sanés hiji-hijina objék anu ngagaduhan ciri ieu, malahan éta mangrupikeun bagian tina sakumpulan awak langit anu disebut inti galaksi aktif, anu ogé kalebet galaksi Seifert sareng awak langit.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan quasar sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.