Anticyclone: ​​ciri sareng jinisna

anticyclone

Dina météorologi sareng klimatologi aya sababaraha fénoména anu disababkeun ku béda-béda tekanan babarengan sareng rotasi Bumi. Salah sahijina nyaéta anticyclone. Éta mangrupikeun daérah tekanan anu luhur tekanan atmosfir langkung luhur dina hiji daérah dibanding di daérah sakitarna. Anticyclone penting pisan pikeun ramalan cuaca sareng cuaca.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun naon waé anu anjeun kedah terang ngeunaan naon éta antiklon, ciri-cirina sareng kumaha cara ngawangunna.

Fénoméologis meteorologi bumi

badai kadatangan

Seueur parobihan sareng gerakan di atmosfir planét urang ditangtukeun ku gerakan bumi sareng ciri anu henteu teratur dina permukaan bumi. Atmosfir bumi gerak terus-terusan kusabab turun naekna hawa panas ngalir ti tropis ka kutub teras deui ka katulistiwa ti kutub kana hawa tiis. Suasana anu caket kana permukaan bumi disebut troposfera, anu ngandung hawa anu urang hirupkeun sareng tempat dimana fenomena meteorologi anu nangtukeun iklim bumi lumangsung.

Aliran hawa anu hébat, hawa anu turun naek di sagara dunya, éta tiasa ngalaman parobihan fisik dina lintasanana sareng faktor lingkungan anu aya di sakuriling na. Salaku conto, parobihan ieu tiasa dina suhu atanapi kalembaban, sareng gumantung kana ciri hawa, éta bakal jelas langkung atanapi kirang sareng bakal tetep langkung atanapi kirang dina daérah anu sami.

Putaran bumi nyababkeun hawa anu ngalir ngalangkungan troposfér ngabengkokkeun, nyaéta, massa hawa nampi kakuatan anu nyimpang jalur na. Gaya ieu, anu biasa dikenal salaku pangaruh Coriolis, hartosna yén kolom udara anu naék di beulahan bumi kalér bakal ngontrak arah jarum jam (jarum jam), sedengkeun kolom hawa di beulahan bumi beulah kalér kidul bakal kumalayang dina arah anu berlawanan (jarum jam).

Épék ieu henteu ngan ukur ngahasilkeun gerakan anu penting pisan dina hawa, éta ogé ngahasilkeun gerakan anu penting pisan dina awak cai. Épék ieu ningkat nalika caket kana katulistiwa, sabab luas bumi langkung ageung sareng éta ogé daérah anu paling jauh ti tengah bumi.

Naon ari antisélon

anticyclone jeung squall

Anticyclone mangrupikeun daérah tekanan tinggi (di luhur 1013 Pa) dimana tekanan atmosfir langkung luhur tibatan tekanan hawa sakurilingna sareng naék tina periphery arah tengahna. Biasana tiasa dikaitkeun sareng cuaca anu stabil, langit anu cerah, sareng sinar matahari.

Kolom anticyclone langkung stabil tibatan hawa di sakurilingna. Dina gilirannana, hawa anu murag ka handap nyiptakeun fenomena anu disebut tilelep, anu hartosna éta nyegah pembentukan présipitasi. Tangtosna, kedah diperhatoskeun yén cara turunna hawa bakal bénten-bénten gumantung kana hémisfér tempat ayana.

Aliran udara anticyclonic ieu langkung gampang dikembangkeun nalika usum panas, anu salajengna ngagegeringkeun usum halodo. Beda sareng siklon, anu langkung gampang diprediksi, éta sering ngagaduhan bentuk sareng tingkah polah anu henteu teratur. Sacara gurat badag, antiséton tiasa dibagi kana opat kelompok atanapi katégori.

Jinis antislon

panas di Spanyol

Aya sababaraha jinis antislon gumantung kana ciri na. Hayu urang tingali naon éta:

  • Atlas Subtropis
  • Continental Polar Atlases
  • Atlas antara séri siklon
  • Atlas dihasilkeun ku serangan udara kutub

Anu kahiji nyaéta atlas subtropis, hasilna mangrupikeun anticyclone ageung sareng langsing, ayana di zona subtropis, umumna statis atanapi gerak lambat pisan. Dina grup ieu, éta pantes disebatkeun anticyclone tina Azores, anu tétéla janten anticyclone dinamis anu penting pisan, anu ngatur iklim daérah sareng badai anu bakal kajantenan nalika usum tiris.

Anu kadua nyaéta antislon anu disebut Continental Polar Atlas, anu ngawangun sareng ngalih di buana anu caket ka kalér dina usum salju dugi ka aranjeunna ngahontal cai haneut sareng nyerep ku antislonlon subtropis.

Kelompok katilu tina anticyclones mangrupikeun atlas antara séri siklon, ukuranana leutik sareng, sapertos namina nunjukkeun, muncul diantara siklon. Grup anticyclone terakhir mangrupikeun atlas anu diciptakeun ku jalanna hawa kutub, sapertos namina nunjukkeun, hawa tiis nyerep panas tina cai anu langkung haneut sareng robih janten anticyclone subtropis sababaraha dinten saatosna.

Beda antara antislon sareng badai

Éta pisan umum ngabingungkeun hiji antislon sareng badai kumargi badai disebut ogé siklon. Nanging, aranjeunna sabalikna. Pikeun ningali bédana utama antara dua fenomena meteorologis ieu, hayu urang tingali naon definisi badai.

Badai mangrupikeun hawa anu rada béda-béda anu condong naék. Éta mangrupikeun daérah anu tekanan atmosfir langkung handap dibanding daerah sekitarna. Gerakan ka luhur hawa langkung milih pembentukan awan sareng, maka ogé resep produksi présipitasi. Intina, angin ngahiliwir dihakan ku hawa tiis, sareng durasi na gumantung kana jumlah hawa tiis anu dibabawa. Jinis-jinis massa hawa ieu henteu stabil pisan sareng bentuk sareng gerak gancang.

Di beulahan bumi kalér, badai muterkeun jarum jam. Cuaca anu nyababkeun massa hawa ieu henteu stabil, mendung, hujan, atanapi badai, sareng kadang-kadang salju dina usum salju. Aya sababaraha jinis badai:

  • Termal: nalika suhu langkung luhur tibatan suhu kamar, hawa naék. Kusabab panas teuing, évaporasi telenges bakal kajadian teras kondensasi bakal kajadian. Kusabab jenis badai ieu, hujan ageung pisan parantos kajantenan.
  • Dinamika: Éta dihasilkeun ku massa hawa anu naék kana puncak troposfir. Gerakan ieu disababkeun ku tekanan yén massa hawa tiis gaduh sareng ngalir.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon ari antiklon sareng naon ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.