Karakteristik panonpoé

panonpoé jeung béntang

Bintang anu mangrupikeun pusat tina tata surya sareng anu paling caket sareng bumi nyaéta matahari. Hatur nuhun kana panonpoé, énergi dina bentuk cahaya sareng panas disayogikeun ka planét urang. Ieu béntang anu asalna tina kaayaan iklim anu béda, arus laut sareng musim dina sataun. Nyaéta, éta berkat panonpoé yén kaayaan utami anu diperyogikeun pikeun ayana kahirupan dirumuskeun. The ciri panonpoé aranjeunna unik sareng rada pikaresepeun pikeun dilakukeun.

Kituna, urang bakal bakalan tulisan ieu pikeun nyaritakeun naon ciri panonpoé, pentingna sareng sababaraha rasa panasaran.

sumber

tata surya

Urang kedah émut yén matahari mangrupikeun obyék langit anu paling penting pikeun salamet sadaya mahluk hirup. Bahan-bahan anu dibentukna diperkirakeun mimiti agrutinasi kusabab aksi gravitasi. Gaya gravitasi anu ngahasilkeun éta zat éta akumulasi sareng suhu ogé ningkat. Éta ngahontal titik dimana suhu éta kritis sareng nilai sakitar sajuta derajat Celsius. Dina waktos ayeuna dimana, kusabab suhu anu tinggi sareng aksi gravitasi sasarengan zat, réaksi nuklir dimimitian, nyaéta anu naékna béntang stabil anu urang terang ayeuna. Tiasa janten pusat tina réaksi nuklir ieu nyaéta réaktor.

Dina istilah umum, urang tiasa nganggap matahari salaku bintang anu cukup khas sanaos ngagaduhan massa, radius sareng pasipatan sanés anu aya diluareun anu dianggap rata-rata béntang. Mungkin ciri-ciri ieu anu ngajantenkeun hiji-hijina sistem planét sareng bintang anu ngadukung kahirupan.

Manusa parantos kataji ku panonpoé sareng parantos nyiptakeun sababaraha cara pikeun nalungtik sanaos henteu tiasa ningali langsung. Pangamatan panonpoé dilakukeun nganggo teleskop anu parantos lami aya di bumi. Ayeuna, ku kamajuan téknologi, panonpoé ogé tiasa diulik berkat panggunaan satelit buatan. Kalayan spéktroskopi ngamungkinkeun urang terang komposisi panonpoé. Cara séjén pikeun diajar bintang ieu nyaéta meteorit. Sareng ieu mangrupikeun sumber inpormasi kumargi aranjeunna ngajaga komposisi aslina tina awan protostellar.

Karakteristik panonpoé

ciri panonpoé

Sababaraha ciri matahari anu ngajantenkeun béntang anu unik sapertos kieu:

  • Bentukna praktis buleud. Béda sareng béntang anu sanés, bentuk panonpoé ngan rata rata di kutub na. Flattening ieu disababkeun ku rotasi. Tina taneuh éta tiasa ditingali salaku disk anu bunder sampurna.
  • Unsur panglobana na nyaéta hidrogén jeung hélium.
  • Upami diukur tina taneuh, ukuran sudut panonpoé kira-kira satengah darajat.
  • Total radius sakitar 700.000 kilométer sareng parantos diperkirakeun tina ukuran sudut na. Diaméterna total sakitar 109 kali langkung ageung tibatan bumi. Masih, panonpoé dianggap béntang leutik.
  • Parantos netepkeun yén jarak antara matahari sareng bumi dianggap salaku unit astronomi.
  • Jisim panonpoe tiasa diukur tina percepatan anu dicandak bumi nalika langkung caket kana bumi.
  • Perlu dipikanyaho yén panonpoé ngalaman siklus atanapi période kagiatan anu hébat sareng aya hubunganana sareng magnet. Mangrupikeun tempat matahari, flare atanapi flare sareng letusan massa koronal muncul.
  • Kapadetan panonpoe jauh langkung handap dibanding bumi. Ieu kusabab béntang ieu mangrupikeun éntitas gas.
  • Salah sahiji ciri matahari anu paling populér nyaéta cahaya na. Éta diartikeun salaku jumlah énergi anu sanggup mancarkeun per unit waktos. Kakuatan panonpoé sami sareng langkung ti sapuluh kana kakuatan 23 kilowatt. Pikeun babandingan, bohlam lampu pijar dipikanyaho radiasi kirang ti 0.1 kilowatt.
  • Suhu permukaan panonpoé anu épéktip kira-kira 6.000 derajat. Suhu rata-rata, sanaos inti sareng makuta na daérah langkung panas.

Klasifikasi sareng struktur panonpoé

struktur panonpoé

Sakali urang parantos ningali ciri-ciri panonpoé, urang bakal ningali kumaha éta diklasifikasikeun dina astronomi. Éta dianggap béntang dwarf konéng. Bentang ieu aya dina katégori anu ngagaduhan massa antara 0.8-1.2 kali massa Matahari. Béntang ngagaduhan ciri spéktral tinangtu numutkeun cahaya, massa, sareng suhu na.

Pikeun ngagampangkeun kajian sareng pangetahuan ngeunaan ciri-ciri panonpoé, strukturna dibagi kana 6 lapisan. Disebarkeun di daérah anu dibédakeun saé pisan sareng dimimitian ti pedalaman. Éta kabagi dina:

Inti surya

Ukuranana sakitar 1/5 radius panonpoe. Éta di dieu dimana sadaya énergi anu mancur berkat suhu tinggi dihasilkeun. Di dieu suhu lima belas juta derajat Celsius kahontal. Ogé tekanan tinggi sapertos ngadamel éta di daérah anu sami sareng réaktor fusi nuklir. Gaya gravitasi bertindak salaku panstabil réaktor anu réaksi lumangsung antara inti hidrogén anu janten inti hélium. Éta katelah fusi nuklir.

Sababaraha unsur langkung beurat ogé dihasilkeun, sapertos karbon sareng oksigén. Sadaya réaksi ieu ngaleupaskeun énergi anu ngumbara di pedalaman matahari pikeun nyebarkeun sapanjang tata surya. Diperkirakeun yén unggal detik panonpoé ngarobah lima juta ton massa kana énergi murni.

Zona radioaktif

Énergi anu asalna tina inti ngalir ka luar kana mékanisme radiasi. Di daérah ieu sadaya masalah anu aya dina kaayaan plasma. Suhu di dieu henteu saluhur inti, tapi éta ngahontal sakitar lima juta kelvin. Énergi dirobih janten fotona anu dikirimkeun sareng diserap sababaraha kali ku partikel anu ngawangun plasma.

Zona konvektif

Zona ieu mangrupikeun bagian anu fotona tina zona radiatif dugi sareng suhu na sakitar 2 juta kelvin. Angkutan tina énergi janten ku konveksi kumargi didieu perkawis ieu henteu terionisasi. Angkutan énergi anu dikuatkeun ku konveksi dihasilkeun ku gerakan édisi gas dina suhu anu bénten.

Fotografer

Éta mangrupikeun bagian tina permukaan semu anu jelas sareng anu biasana urang tingali. Panonpoé henteu sapinuhna padet tapi didamel tina plasma. Anjeun tiasa ningali fotosfir ngalangkungan teleskop salami éta ngagaduhan saringan supados henteu mangaruhan panon urang.

Kromosfir

Éta mangrupikeun bagian paling luar tina fotosfer sareng sami sareng suasanana. Cahaya di dieu langkung beureum sareng kandelna variabel sareng suhu anu kisaran antara 5 sareng 15 rebu derajat.

Corona

Mangrupikeun lapisan anu bentukna henteu teratur sareng ngalegaan dina sababaraha radiasi surya. Éta katingali ku mata taranjang sareng suhu na sakitar 2 juta kelvin. Masih jelas naha suhu lapisan ieu luhur pisan, tapi éta aya hubunganana sareng medan magnét anu kuat anu ngahasilkeun matahari.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan ciri panonpoé.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.