Jaman Cenozoic: Sadayana Anu Anjeun Kedah Terang

sato cenozoic

Dinten ayeuna urang bade ngalalana ka jaman baheula. Tapi henteu dugi ka sababaraha taun ka pengker atanapi sababaraha abad ka pengker. Urang badé ngumbara 66 juta taun deui ka ayeuna. Sareng éta éta Cenozoic éta mangrupikeun jaman anu katilu tina jaman utama dina sajarah Bumi. Éta mangrupikeun interval anu paling dikenal ku bawana anu ngagaduhan konfigurasi anu dipiboga ku aranjeunna ayeuna. Kami émut éta téori drift buana sareng tektonik piring ngajelaskeun yén buana ngalih.

Naha anjeun hoyong terang sadaya ciri sareng kajadianana, boh géologis boh biologis, anu parantos lumangsung di Cenozoic? Dina tulisan ieu kami bakal nyaritakeun sadayana 🙂

Naon Cenozoic?

Waktos géologis

Géologi, flora sareng fauna dunya henteu stabil dina waktosna. Salami mangtaun-taun aranjeunna mekar ngalangkungan spésiés sareng parobihan dina kaayaan lingkungan. Batuna, di sisi anu sanésna, ngalih sareng buana, nyiptakeun sareng ngarusak ku lempeng tektonik.

Istilah Cenozoic asalna tina kecap Kainozoic. Éta dianggo ku géologis Inggris John phillips pikeun namina bagéan utama Phanerozoic Aeon.

Jaman Cenozoic parantos salah sahiji anu paling penting, kumargi éta ngagambarkeun waktos nalika dinosaurus ngaleungit. Ieu nandaan mimiti révolusi mamalia. Salaku tambahan, buana nampi konfigurasi anu dijaga ayeuna sareng flora sareng fauna mekar. Kaayaan lingkungan anu anyar anu ditepikeun ku planét urang, kapaksa ngarobih sadaya panorama anu dipikaterang dugi ka ayeuna.

Sasatoan aya di Cenozoic

Sasatoan aya di Cenozoic

Salila Cenozoic, Samudra Atlantik ngalegaan janten bentang gunung Atlantik. Sababaraha nagara sapertos India ngalaman guncangan tektonik ageung anu nyababkeun kana kabentukna Himalaya. Di sisi anu sanésna, piring Afrika ngalih ka arah Éropa pikeun ngawangun Pegunungan Alpen Swiss. Akhirna, di Amérika Kalér Pegunungan Rocky diwangun ku prosés anu sami.

Batuna anu aya di jaman ieu dikembangkeun di buana sareng dataran rendah, ngagaduhan tingkat karasa anu langkung luhur. Ieu kusabab tekanan anu tinggi disababkeun ku kuburan jero, diagenesis kimia, sareng suhu anu luhur. Di sisi séjén, éta batu sédimén anu ngadominasi jaman ieu. Langkung ti satengah tina sadaya minyak dunya éta sasari tina endapan batu sédimén.

Karakteristik dina jaman Cenozoic

Pupus dinosaurus

Kusabab jaman ieu asup kalayan punah dinosaurus, aya seueur parobihan anu kajantenan di tingkat planet. Anu mimiti nyaéta épolusi sareng perluasan mamalia. Ku teu gaduh salaku persaingan dinosaurus, aranjeunna tiasa mekar sareng beragam. Bursa genetik ngabantosan ningkatkeun dumasarkeun sareng adaptasi mamalia ka lingkungan anu béda.

Gemblengna, aya penyuluhan fauna di sakumna Bumi. Pelat tektonik angger gerak sareng dina jaman ieu Laut Atlantik ngalegaan. Kajadian anu paling aya hubunganana sareng anu penting ayeuna nyaéta:

  • Rentang gunung anu hébat saalam dunya didamel.
  • Hominid munggaran muncul.
  • Topi kutub dikembangkeun.
  • Spésiés manusa parantos nembongan.

Periode naon waé jaman ieu nutupan?

És Jaman

Sakumaha ditétélakeun dina waktos géologis Unggal jaman diwangun ku sababaraha periode. Cenozoic dibagi kana dua période anu disebat Tertiary sareng Quaternary. Ieu dina gilirannana dibagi kana epochs béda.

Mangsa tersiér

Serikat buana sareng formasi gunung ayeuna

Serikat buana sareng formasi gunung ayeuna

Ieu mangrupikeun jaman munggaran anu bentuk kahirupan boh di permukaan boh di laut sami sareng anu ayeuna. Kusabab dinosaurus parantos ngaleungit, mamalia sareng manuk ngawasa planét ieu. Ieu kusabab aranjeunna henteu ngagaduhan jenis persaingan. Ayeuna parantos aya hérbivora, sato ruminant, marsupial, inséktivora komo paus.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, jaman ieu kahareupna dibagi kana sababaraha periode anu béda nyaéta:

  • Paléosén. Éta dicirikeun ku tiisna planét kalayan dibentukna tina tutup kutub. Pangea supercontinent tungtungna ngabagi sareng buana bentukna ayeuna. Seueur spésiés manuk mecenghul sareng kamekaran angiosperma. Salajengna, Greenland ngalih ti Amérika Kalér.
  • Éosen Dina waktos ieu bentang gunung hébat anu disebatkeun di luhur muncul. Mamalia ngembang pisan dugi ka janten sato anu paling penting. Kuda mimiti muncul sareng primata lahir. Sababaraha mamalia sapertos paus diluyukeun sareng lingkungan laut.
  • Oligosen. Ieu mangrupikeun waktos lempeng tektonik teras-terasan nabrak ngawangun Laut Tengah. Rentang gunung sapertos gunung Himalaya sareng Pegunungan Alpen diwangun.
  • Miosin. Sagala rentang gunung réngsé dibentuk sareng cap és Antartika kabentuk. Ieu nyababkeun iklim umum di Bumi janten langkung tiis. Seueur padang rumput anu asalna ti sakumna dunya sareng fauna na mekar.
  • Pliocene. Dina waktos ieu, mamalia ngahontal puncak na sumebar. Iklimna tiis sareng garing sareng hominid munggaran muncul. Spésiés sapertos Australopithecines jeung Homo habilis  jeung Homo erectus, karuhun ti Homo sapiens.

Mangsa kuartérér

Lingkungan kenozoik

Ieu période paling modéren anu urang terang. Dibagi kana dua jaman:

  • Pleistosen. Ogé kawanoh salaku jaman és saprak éta manjang leuwih saparapat tina sakabéh permukaan Bumi. Tempat-tempat anu teu pernah aya és na ditutupan. Dina akhir jaman ieu seueur mamalia anu parantos punah.
  • Holosen. Mangrupikeun waktos anu és ngaleungit ngahasilkeun permukaan bumi sareng ngalegaan rak buana. Iklimna langkung haneut ku seueur kembang sareng fauna. Manusa ngembangkeun sareng ngawitan moro sareng tani.

Iklim cenozoic

Manuk anu ngatur planét

Cenozoic dianggap periode waktos dimana planét tiis. Éta lumangsung rada lami. Saatos Australia leres-leres pisah sareng Antartika salami jaman Oligosen, iklim tiis teuing kusabab munculna Arus Circumpolar Antartika anu ngahasilkeun tiis pisan Samudra Antartika.

Nalika Miocene aya pemanasan kusabab ngaleupaskeun karbon dioksida. Saatos iklim tiis, mimiti umur és mimiti.

Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal diajar langkung seueur ngeunaan sajarah planét urang 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jorge cenahna

    Ukur ngagariskeun yén kuring resep halaman anjeun. Kuring parantos tiasa diajar seueur hal anu kuring henteu terang ...