Cavendish

Henry Cavendish

Dina dunya sains aya seueur jalmi anu parantos nganalisis kontribusi anu cukup menarik anu ngajantenkeun dunya ieu maju. Dinten ieu urang badé nyarioskeun Henry Cavendish, saurang fisikawan Inggris sareng kimiawan anu pangpayunna ngabédakeun ayana karbon dioksida sareng hidrogén dina hawa. Anjeunna diangkat janten Sasama ti Royal Society di 1760 sareng diajar di Universitas Cambridge.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun anjeun sadayana biografi sareng garapan Henry Cavendish.

Henry Cavendish Biografi

Cavendish sareng papanggihan na

Élmuwan ieu diaku pikeun medarkeun karya anu dikenal ku nami Ékspérimén dina hawa. Dina padamelan ieu anjeunna nyatakeun yén hawa diwangun ku campuran oksigén sareng nitrogén dina babandingan 1: 4. Éta ogé nandakeun buktina yén cai sanés unsur tapi sanyawa. Dugi ka waktos éta, panginten cai mangrupikeun hiji unsur anu diwangun hungkul cai. Nanging, éta Cavendish anu nyarios yén cai diwangun ku hidrogén sareng oksigén. Anjeunna hasil nunjukkeun ieu ngalangkungan salah sahiji ékspérimén na dimana anjeunna sanggup nyintésis asam nitrat sareng cai.

Karya-karyana kawéntar pisan dina bidang listrik ku ngenalkeun konsép poténsial, ngukur kapasitansi sareng tiasa ngantisipasi hukum Ohm. Anjeunna mangrupikeun salah sahiji élmuwan pangheulana anu tiasa nangtoskeun kapadetan sareng massa planet urang ku kasaimbangan torsi.

Hiji-hijina rujukan anu dijantenkeun Isaac Asimov ngeunaan Henry Cavendish nyaéta ieu: «Anjeunna mangrupikeun jenius opulén sareng neurotik anu cicing sareng maot dina kasunyian ampir lengkep. Tapi anjeunna ngalakukeun sababaraha percobaan anu paling narik dina sajarah sains. ' Perhatoskeun yén frasa Asimov ngajantenkeun anjeun langkung terang ngeunaan kahirupan Cavendish. Anjeunna mangrupikeun mahluk ékséntris anu nyéépkeun salamina hirupna bakalan ampir éksklusif pikeun nalungtik élmu. Sareng sigana tiori na alam semesta nyaéta yén éta diwangun ku seueur obyék anu tiasa ditimbang, didaptarkeun sareng dijual. Dina waktos éta kuring parantos ngagaduhan sababaraha pamanggih ngeunaan dunya élmu umumna.

Pangukuran sareng padamelan

beuratna bumi

Cavendish ngagaduhan aprésiasi anu hébat pikeun pangukuran sabab anjeunna hoyong salawasna gaduh data anu akurat pisan. Anjeunna nyobian ngadeukeutan sadaya perhitungan kana nilai anu pasti pikeun terang sacara jero ciri obyék éta. Kusabab éta henteu ngagaduhan améteran sareng teu ngagaduhan anu tiasa masihan jumlah listrik anu medar ngalangkungan kawat, éta ogé dianggo sacara subyektif tapi ngadamel méja anu lengkep. Maksudna, Cavendish nampi guncangan sareng aranjeunna bakal ngadamel panangan dina awakna nyalira salami ékspérimén pikeun terang sareng perhatoskeun sabaraha intensitasna dina kabel.

Karya munggaran élmuwan ieu diurus ku arsén. Sadaya ilmuwan anu parantos terang Cavendish nyatakeun yén kacintana kana élmu sains murni. Anjeunna henteu pernah hariwang naha pamanggihan na diterbitkeun salah sahiji, naha éta dikredit atanapi henteu, atanapi anu sanés ngan ukur nyugemakeun kapanasaranana. Ieu kumaha anjeun leres-leres diajar sareng kamajuan dina panyilidikan. Salaku hasil tina cinta murni ieu ka élmu, seueur prestasi na anu henteu dikenal mangtaun-taun sareng dipanggihan sababaraha taun saatos pupusna. Nanging, sateuacan prestasina janten anonim, kuringSaac Asimov ngawartoskeun ka sadaya rakana di Royal Society ngeunaan garapan élmuwan ieu.

Dina 1766 anjeunna tanggel waler pikeun komunikasi pamanggihan anu munggaran sapertos padamelan anu parantos dilakukeun ku gas anu mudah terbakar anu dicandak tina réaksi logam sareng asam. Gas ieu sateuacanna dipanggihan ku Boyle sareng Hales, tapi éta Cavendish anu ditugaskeun janten anu pangpayunna diajar pasipatan na. Éta parantos 20 taun ka pengker yén Lavoisier nyebat hidrogén gas ieu.

Henry mangrupikeun élmuwan anu munggaran anu mendakan yén jilid khusus gas anu béda kedah ditimbang kanggo nangtoskeun kapadetanna. Ieu kumaha anjeunna mendakan éta hidrogén mangrupikeun gas khusus cahaya anu ngan ukur 1/14 kapadetan hawa. Kusabab enteng sareng gampang ngabakar, anjeunna yakin yén anjeunna parantos ngasingkeun phlogiston.

Percobaan Henry Cavendish

percobaan cavendish

Kedah diémutan yén, dina jaman éta, éta langkung modis pikeun ngalakukeun percobaan anu béda sareng hawa. Hal ieu nyababkeun yén dina taun 1785 éta ngadamel percikan listrik ngalangkungan hawa sareng éta bakal ngawangun campuran antara nitrogén sareng oksigén pikeun ngabubarkeun oksida anu muncul dina cai. Atuh ku ékspérim ieu, anjeunna tiasa mendakan komposisi asam nitrat. Anjeunna nambihan langkung seueur nitrogén kalayan tujuan pikeun ngonsumsi sadaya oksigén anu aya sakaligus. Anjeunna tiasa mastikeun yén ieu moal mungkin. Sareng éta anu teras-terasan anjeunna ngagaduhan bagian alit tina bénsin anu teu dikombinasikeun, naon waé anu anjeunna lakukeun.

Teras anjeunna tiasa mendakan yén hawa sareng gaduh sakedik gas anu kedah leueur sareng tahan supados henteu ngaréaksikeun sesa gas. Anjeunna ogé mendakan bénsin anu urang kenal ayeuna salaku argon. Dinten ieu kami terang yén suasanana ngandung 1% argon anu mangrupikeun gas iners sareng henteu ngaréaksi nanaon. Kami terang yén éta mangrupikeun gas mulia. Ékspérimén Cavendish ieu teu dipaliré mangabad-abad dugi ka Ramsay berhasil nuturkeunana undak-usuk sareng ngulang deui.

Percobaan Cavendish anu paling spektakuler kalebet dunya anu luar biasa anu anjeunna biasa lakukeun anu ayeuna dikenal salaku percobaan Cavendish. Kalayan percobaan ieu anjeunna tiasa terang naon kapadetan Bumi sareng, Kusabab volume planét dipikanyaho, naon anu anjeunna lakukeun nyaéta "beuratna" Bumi.

Anjeunna ngagaduhan seueur publikasi sapanjang sajarah sareng ningkatkeun laju nalika anjeunna ngagabung sareng Royal Society sareng ilmuwan sanés anu ngadukung ékspérimén na. Sakumaha anjeun tiasa tingali, ieu élmuwan anu ngagaduhan cinta murni pikeun élmu sareng ngan ukur rasa panasaran na anu ngadorong anjeunna pikeun terus nalungtik sareng mendakan hal-hal anyar.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Henry Cavendish sareng sagala garapanana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.