lampu suku

lampu suku

Sababaraha kali langit kaget urang ku pintonan éndah. Dina sababaraha kasempetan kami parantos lirén pikeun ngabayangkeun Panonpoé Tilelep anu saé kusabab palet warna langit. Aya fenomena météorologi katelah lampu suku nu disebut ogé flushed na nu ogé dipikawanoh pikeun jadi matak. Ieu langit seuneu, pinuh ku kelir jeung nuansa beureum, oranyeu, pink komo wungu. Panangkepan Surga rada panasaran sabab sakapeung anjeun tiasa milarianana tapi anjeun mendakanana.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan candilazo, naha eta disebut na naon ciri na.

Naon lampu

Panonpoé Tilelep éndah

Sabalikna naon anu diserep ku budaya pop, sanés méga poék anu "datang", tapi palette sinar panonpoé dina poténsi pinuh na. Tapi ... naha anjeun henteu ningali aranjeunna tengah wengi? Faktor naon anu bakal ngajantenkeun fenomena ieu bersinar? Hayu urang tingali faktor-faktor anu paling mangaruhan kamekaran sareng inténsitasna: paburencayna sinar panonpoé sareng sudut kajadianana di bumi, jinis awan di langit sareng jumlah partikel atanapi Uap di atmosfir.

Cahya panonpoé diwangun ku sakabéh kelir nu kagolong kana "spéktrum katempo," jeung kelir urang tingali dina katumbiri mangrupakeun conto alus. Kitu ogé, kabéh kelir ieu sumebar leuwih atawa kurang intensely, nu utamana gumantung kana sudut incidence tina sinar panonpoé di atmosfir urang, sakumaha ditémbongkeun di handap:

  • iraha sinar panonpoé anu jejeg atmosfir, beuki luhur panonpoe aya di cakrawala (zenith surya beurang), inténsitas gede jeung panjang gelombang pondok cahaya biru (kirang ti 500 nm) bakal sumebar ka atmosfir. Atmosfir leuwih suksés, ngabahekeun langit (biru) jeung awan (bodas atawa kulawu) kalawan warna éta.
  • Nalika sinar panonpoé nunjuk ka atmosfir dina cara "leuwih paralel", naon anu lumangsung nalika magrib atanapi subuh, lampu biru bakal paburencay engké tur leungit sapanjang jalan. Dina hal ieu, lampu beureum bakal leuwih panjang, eta ngadominasi panjang gelombang (> 600 nm), iluminating awan "ti handap".

Awan

Panonpoé Tilelep Valencia

Tanpa awan moal aya senter, sakumaha anu urang tingali sacara intuitif dina tungtung bagian sateuacana. Urang peryogi kanvas pikeun proyéksi lampu beureum supados urang tiasa ningali cahaya ti langit. Biasana dina météorologi urang ngobrol ngeunaan tipena béda awan nurutkeun jangkungna maranéhanana di langit: low, sedeng jeung luhur.

Muhun, uninga fenomena ieu, urang gumantung kana ayana dua panungtungan: sedeng (pondasi leuwih gede ti 2000 méter) jeung luhur (pondasi gede ti 5000 atawa 6000 méter). Dina hal ieu, méga lemah moal nulungan urang sabab sawaréh atawa sakabéhna bakal ngahalangan sinar panonpoé urang. Urang kedah ngantepkeun cahaya nembus awan di handapna sareng nyaangan ti handapna. Sok sanajan puncak awan cumulonimbus ageung hurung.

Perlu dicatet yén sababaraha nuansa fenomena ieu tiasa ngarobih kaayaan tampilan fenomena ieu:

  • Kalembaban anu luhur nyerep bagian tina radiasi panonpoé, nu leuwih lemes. Ieu biasana kajadian nalika nganggo senter saatos hujan, khususna dina usum hujan.
  • Partikel polutan bakal nyieun "ignition" leuwih sengit. Saatos kagiatan antropologis anu ngotoran pisan, hal-hal anu langkung sering kajantenan soré.

Bisa diprediksi?

candilazo antara awan

Anjeun kedah kaleungitan langkung ti sakali, ningali Panonpoé Tilelep atanapi Panonpoé Panonpoé dipoto, sadaya méga ieu dicaangan ku warna beureum sareng oranyeu, sanés? Kaméra tiasa ngarobih poto lanskap naon waé janten karya seni anu nyata.

Tapi, sabaraha kali anjeun kaget ku lampu kilat dina mobil, di bumi atanapi di tempat damel? Pasti sababaraha kali. Sabaraha kali anjeun kaluar sareng tim anjeun pikeun moto matahari terbit atanapi surup di tempat anu indah sareng méga anu anjeun pikir bakal terang janten kulawu? Tangtu aya loba batur.

Ku alatan éta, patarosan anu unggal fotografer bentang naroskeun dina sababaraha waktos hirupna nyaéta: Naha anjeun tiasa ngaduga senter? Kumaha urang tiasa terang 100% yén panonpoe atanapi surup bakal nunjukkeun warna? Muhun jawaban basajan pikeun patarosan ieu éta teu, teu bisa diprediksi, sahenteuna teu persis.

Tapi enya, aya seueur faktor anu tiasa nyababkeun fenomena ieu. Sakali anjeun ngartos faktor-faktor ieu, anjeun tiasa nyobian ngaduga sunrises sareng sunsets anu hebat sareng néwak aranjeunna nganggo kaméra di lokasi karesep anjeun sateuacan kajadian.

Dina henteuna awan, dina kaayaan normal, inténsitas beureum jeung oranyeu di Panonpoé Tilelep leuwih gede ti salila outings. Ieu kusabab aya langkung partikel hawa dina soré, sabab guligah guligah dina beurang paling caket kana taneuh. yén peuting, leuwih bahan lolos ka atmosfir nu scatters cahaya.

Letusan vulkanik ngabeledug ngaluarkeun loba pisan partikel kana stratosfir nu gancang sumebar ka sakuliah darat, ngabalukarkeun sunsets jeung sunrises spektakuler, dina sababaraha kasus salila sababaraha bulan. lampu ieu reflected dina kelir langit digambarkeun dina sababaraha lukisan ti sagala rupa jaman, ngadegkeun sambungan metot antara lukisan jeung cuaca.

Langit beureum lain alatan ayana partikel asal vulkanik di atmosfir, tapi alatan paburencayna cahaya soré nalika méga ngahalangan. Dina loba kasus, kanyataan yén awan ieu biasana pakait jeung hareup ngabuktikeun paribasa urang disebutkeun tadi ( "Candilazo di Panonpoé Tilelep, cai di sunrise").

Ahli météorologi Inggris Alan Watts ngoméntaran: "Langit isuk-isuk mangrupikeun ramalan cuaca anu langkung saé tibatan nalika magrib. Langit di cakrawala wétan kudu cerah sarta méga kudu luhur. Ieu lumangsung nalika fronts panas atawa obstructions pindah ka wétan. Situasi, jadi ramalan keur cuaca parna. Studi anu dilakukeun di London dina 1920s némbongkeun yén subuh flushed dituturkeun ku hujan dina 24 jam salajengna 70 persén waktu, sarta yén hiji magrib flushed dituturkeun ku cuaca garing sagampil mindeng.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan candilazo sarta ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.