Cakrawala acara

liang hideung

Nalika nyarioskeun tentang foto mimiti liang hideung anu didamel, istilah anu dikenal salaku cakrawala kajadian. Éta bayangan terakhir sateuacan hideung anu jero anu tiasa ngelek sadayana lampu supados henteu ngantepkeun kaluar deui. Seueur jalma panasaran naon ieu hartosna.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng pentingna caket kajadian.

Naon cakrawala kajadian

hideung poto poto nyata

Éta kedah ditekenkeun ogé yén liang hideung sanggup ngajebak sagala masalah sareng ruang-waktos nyalira di jero. Henteu ngan ukur tiasa nangkep cahaya, tapi mangrupikeun pusat kalayan gravitasi sapertos anu tiasa nganyenyeri sagala anu parantos kami sebatkeun. Liang dina diri aranjeunna leres-leres hideung sareng henteu nganggo fitur naon. Dugi ka ayeuna aranjeunna ngan ukur tiasa teu aya di bumi kusabab pangaruh anu hébat anu disababkeun di sakurilingna. Éta ogé parantos dipikaterang ku énergi anu hébat anu aranjeunna hasilkeun.

Ieu alesan naha pertama kalina aya liang hideung dikontak parantos berkat panggunaan jaringan radioskop. Radioskop ieu tiasa ngukur radiasi tina luar angkasa. Éta henteu nunjuk urang ka jagad raya sapertos teleskop. Pikeun khusus ngadeteksi dua liang hideung, fluoroscope parantos dianggo. Salah sahijina nyaéta liang hideung supermasif di tengah galaksi urang. Anu sanésna mangrupikeun inti tina galaksi M87.

Atuh kana program komputer anu ayeuna, urang tiasa narjamahkeun data anu disayogikeun ku teleskop radio kana gambar. Kusabab ieu poto munggaran tina liang hideung didamel.

Titik henteu balik

cakrawala kajadian

Émut yén anjeun moal ningali naon-naon dina liang hideung. Urang ngan ukur tiasa ningali tilas énergi anu dileupaskeun ku gas anu muter dina lingkunganana. Saur bénsin éta super panas sareng ngaluarkeun seueur radiasi. Radiasi tiasa nembus awan debu di sakuriling sadaya liang hideung. Kalangkang anu tiasa ditingali masihan kami sababaraha inpormasi ngeunaan kumaha ruang-waktos ngagulung dina lingkungan caket liang hideung.

Pas saatos bagian ieu mangrupikeun cakrawala kajadian. Perlu dicatet deui yén anjeun moal ngarep-ngarep ningali lampu atanapi corétan anu tiasa ditunjuk. Sareng ieu cakrawala kajadian ieu mangrupikeun wates imajinasi. Upami urang tiasa meuntas cakrawala kajadian urang moal perhatoskeun aya parobihan nanaon. Ieu kusabab éta sanés permukaan alami, tapi langkung saé titik na teu aya deui. Titik ieu hartosna yén, ti dinya, ngan aya hiji kamungkinan: yén urang teras-terasan murag kana liang tanpa kamungkinan dibalikkeun.

Kakuatan gravitasi hébat anu liang hideung narik sagala rupa nu aya di jero aranjeunna. Sapertos jumlah jisim sareng kapadetan anu ngagaduhan tekanan anu gedé pisan.

Penjelasan tioritis ngeunaan cakrawala kajadian

liang hideung kajadian cakrawala

Kami badé masihan penjelasan anu langkung teoritis pikeun nyobian ngabayangkeun ciri-ciri sareng hakékat cakrawala kajadian. Perhatoskeun yén cakrawala kajadian tina liang hideung dihubungkeun sareng laju kabur obyék. Éta ngeunaan kagancangan yén jalma hipotetis bakal lebet kana liang hideung. Laju ieu éta kedahna ngungkulan tarikan gravitasi tina liang hideung. Langkung caket caket kana liang hideung, langkung seueur kagancangan aranjeunna kedah kabur tina gaya gravitasi anu gedé.

Cakrawala kajadian tiasa disebatkeun ambang sakitar liang hideung dimana laju kabur ngaleuwihan kagancangan cahaya. Dugi ka ayeuna urang teu acan mendakan naon-naon anu langkung gancangna tibatan kagancangan cahaya. Ieu katingali dina tiori khusus rélativitas of Einstein. Kusabab dina tiori teu aya anu tiasa ngarambat langkung gancang, éta ngandung hartos yén cakrawala kajadian tina liang hideung dina dasarna nyaéta titik anu teu aya sareng anu tiasa balik. Ngaranna ngarujuk kana teu mungkin nyaksi kajadian naon waé anu lumangsung dina wates éta, cakrawala saluareun anu teu tiasa ningali.

Hayu urang anggap yén aya hiji musafir hipotetis anu ngaleuwihan cakrawala kajadian. Ti dieu, tiori nyatakeun yén sakumna massa obyék éta geus runtuh jadi hamparanana padet anu teu aya watesna. Ieu ngandung harti yén lawon ruang sareng waktos sakumaha urang terang éta parantos lengkep. Sareng éta anu parantos melengkung kana gelar anu teu aya watesna. Di jero liang hideung ieu, ngalangkungan cakrawala kajadian, hukum fisika anu urang terang numutkeun tiori Einstein henteu aya.

Total papanggihan

Élmuwan parantos tiasa motret hal anu henteu dipikirkeun tiasa sareng teu aya. Dugi ka ayeuna, liang hideung panginten teu langkung ti éta tiori anu ngajelaskeun pola-pola anu tangtu di jagad raya. Nanging, berkat téknologi ayeuna, urang tiasa ngagaduhan poto munggaran tina liang hideung.

Mangrupikeun kanyataan yén pikeun dunya élmu éta hartosna sateuacanna hébat. Émut yén seueur buku téks anu aya hubunganana sareng jagad raya kedah ditulis deui. Seueur inpormasi anu ayeuna urang gaduhkeun perkawis jaman baheula, hartosna urang kedah teras-terasan diénggalan.

Lubang hideung dina galaksi urang dipikaterang sanggup nyerep naon waé anu aya payunna. Komo cahaya henteu tiasa uih deui tina cakrawala kajadian. Leres pisan sagala hal anu ngalangkungan ieu Cakrawala dina tungtungna cacad sakumaha kajadianana ku ruang-waktu. Éta panasaran aya tempat di jagad raya anu dipikaterang dimana hukum fisika sakumaha urang terang éta moal tiasa diterapkeun, sabab éta henteu aya.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan cakrawala kajadian sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.