Cai dina mars

kutub kidul planét beureum

Salami sababaraha waktos, dipikaterang yén Mars aya cai di jerona. Anu henteu dipikaterang nyaéta sabaraha cai anu tiasa dipikagaduhna. Sakumaha urang terang, Mars mangrupikeun targét NASA sareng ayeuna ditalungtik sacara tuntas. Data anyar parantos diungkabkeun dina cai dina mars aya hubunganana sareng handapeun taneuh tiang kidul. Puluhan danau bawah tanah katingalina aya di daérah ieu.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sagala hal anu ayeuna dipikaterang ngeunaan cai di Mars.

Kutub Kidul sareng cai di Mars

planét garing

Sajauh ieu, urang terang yén permukaan bawah tanah Mars ngandung setoran és cai sareng karbon dioksida beku di tempat-tempat, disebat és garing. Sedimen ieu aya dina lapisan anu bénten-bénten, anu ngamungkinkeun urang pikeun langkung nyatet sajarah Mars. Salaku conto, ngamungkinkeun urang pikeun nangtoskeun kumaha daérah-daérah Mars langkung tiis dina jaman baheula pikeun ngamungkinkeun beku ieu.

Panilitian anyar ku NASA ngungkabkeun langkung seueur rinci ngeunaan deposit bawah tanah ieu. Aranjeunna henteu yakin naha tanda-tanda ieu cai cair, tapi katingalina jauh langkung lega tibatan anu aya dina dokumén aslina. Agénsi ngagunakeun instrumen MARSIS dina orbit Éropa Express Space Space's Mars Express. Kalayan instrumen radar ieu, panaliti tiasa ngirim gelombang ka permukaan Mars. Dumasar kana gelombang anu tiasa ditampi, aranjeunna tiasa nangtoskeun naon anu aya handapeun permukaan. Salaku conto, és gampang dibayangkeun ku gelombang radarsedengkeun komponén sapertos bumi éta sorangan gampang ditembus sareng boro ngeunteung.

Panilitian pang anyarna parantos ngungkabkeun puluhan titik réfléksi di kutub kidul. Daérah anu katutupan ku titik-titik ieu jauh langkung ageung tibatan anu dipikirkeun aslina. Tapi hal anu paling pikaresepeun nyaéta di seueur tempat cai beku éta jero kurang tina dua kilométer.

Naon ieu ngawartoskeun kami? Urang kedah ngalakukeun langkung seueur panilitian di daérah Mars. Pamanggihan ieu tiasa abdiInspirasi misi di tempat anu anyar di Kutub Kidul di Mars. Rover di Kutub Kidul Mars tiasa ngabantosan urang langkung paham kana kalakuan cai di daérah éta sareng kumaha manpaatna pikeun manusa di pikahareupeun.

Panilitian ngeunaan cai di Mars

rut bodas cai di Mars

Ayeuna, Mars mangrupikeun gurun anu beku. Tapi délta sareng bank garing nunjukkeun yén tiheula, cai ngalir di saluareun planét beureum ieu. Mangtaun-taun, ilmuwan nyobian terang dimana cai na aya di Mars, hoyong terang kumaha planét beureum janten gurun garing, sedengkeun tatangga na, Bumi, ngahémat sumber cai sareng janten surga biologis.

Ayeuna, ku ngenalkeun pengamatan planét ieu kana modél anyar, tim ahli géologis sareng ilmuwan atmosfir parantos ngahasilkeun gambar anyar jaman baheula Mars: seuseueurna cai anu aya dina planét ieu tiasa kajebak dina kerak Bumi.

Panilitian sateuacanna nunjukkeun yén nalika radiasi panonpoé narik cai di Mars tina atmosfir, kaseueuran cai di Mars kabur ka angkasa. Tapi panilitian anyar ieu nyimpulkeun yén cai di Mars parantos ngalaman kabocoran atmosfir sareng néwak géologis. Gumantung kana jumlah cai anu dimimitianana, modél anyar ngira-ngira éta antara 30% sareng 99% terintegrasi dina mineral tina kerak bumi, sedengkeun sésana kabur ka luar angkasa. Ieu mangrupikeun jembar sareng sigana bakal ngalibatkeun dua prosés, janten kanyataanna aya dina kisaran ieu.

Upami modél énggal akurat, sajarah nonoman di Bumi kedah ditulis deui. Dipercaya yén sadaya cai anu kajebak dina kerak Mars ayeuna hartosna yén dina umur ngora, aya langkung seueur cai di permukaan Mars tibatan perkiraan model samemehna, sareng yén jaman kuno panginten langkung nguntungkeun tibatan anu dipikaterang. Panginten sateuacanna tina kahirupan mikroba. Suasana ipis Mars nyegah ayana cai cair dina permukaan planét beureum. Tapi cai na tiasa tetep cair di jero taneuh.

Alur bodas

cai dina mars

Aya buktosna yén aya cai asin di Mars, sareng cairan ieu mangrupikeun alur linier anu aya dina lamping kawah nalika usum paling panas di Mars. Naon deui, cai cair handapeun permukaan nyayogikeun lingkungan anu langkung cocog pikeun kahirupan di planét ieu. Hasilna ngungkabkeun bukti uyah terhidrasi nepi ka opat lokasi anu béda. Ku alatan éta, lombang linier langsing, anu lébarna sakitar 5 méter sareng parantos diulik mangtaun-taun, disababkeun ku kagiatan cai asin.

Aliran linier anu misterius némbongan unggal usum panas Martian anu sigana ngalir ka handap lamping pertengahan lintang di beulahan bumi kidul. Nalika hawa tiis sumping, arus linier atanapi curuk ieu ngaleungit. Kanyataan yén data ayeuna mastikeun yén furrows ieu henteu dijaga sapanjang taun nunjukkeun yén cai cair ngalir ka handap bukit sareng lamping kusabab ningkatna suhu. Nalika usum tiis sumping aranjeunna ngaleungit.

Hatur nuhun kana data spéktrométri ti CRISM, tim élmuwan ti Georgia Institute of Technology (USA) parantos ngonfirmasi ayana uyah terhidrasi sapertos perchlorates sareng klorat, anu seueur pisan di planét ieu (dugi ka 10.000 kali langkung seueur tibatan Bumi). Émang kunaon turunkeun titik katirisan cai tina 0ºC dugi ka -70º C, Kaayaan anu dimungkinkeun pikeun mendakan cai cair.

Kaayaan pikeun kahirupan

Malah ku sagala hal anu kapendak, permukaan planét beureum ngagaduhan kaayaan lingkungan anu mumusuhan hirup. Utamana, kaayaan ieu diadegkeun ku jumlah radiasi ultraviolét anu asalna tina panonpoé. Nanging, data-data ieu ngeunaan kamungkinan ayana cai cair di bagian jero taneuh ngajantenkeun kabiasaan langkung pikaresepeun dina régolasi Martian, anu dimana usaha-usaha kedah konséntrasi dina milarian kahirupan kapayunna.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan cai di Mars sareng sagala hal anu dipikaterang ngeunaan éta.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.