Cacing

Ciri tina cacing

Nalika anjeun maca ngeunaan fisika kuantum sareng ngeunaan perjalanan dina waktos atanapi kana dimensi anu sanés, téori anu henteu aya tungtungna muncul ngaliwatan itungan matematika. Dina hal ieu, urang badé nyarioskeun perkawis ieu cacing. Pasti anjeun parantos nguping ayana dunya anu sanés atanapi Universitas paralel anu lumangsung dina kanyataan anu sami dimana urang ayana. Nya, lubang cacing nyaéta panto atanapi torowongan anu ngahubungkeun dua titik ieu dina rohangan sareng waktos sareng anu ngamungkinkeun urang angkat ti hiji Alam Semesta ka tempat séjén.

Sanaos ayana hal sapertos kieu henteu kantos kabuktosan, dina dunya matématika tiasa waé aranjeunna muncul. Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu kana katerangan wormholes sareng kumaha jalanna upami matématika leres.

Naon cacing?

Perjalanan waktos

Ngaran ieu sahingga dilebetkeun sateuacan ngagambarkeun panto antara dua Universitas paralel saolah-olah éta tungtung apel. Kukituna, kami nyaéta cacing anu ngalangkungan éta pikeun ngarambat waktos-waktos. Tiasa disebatkeun yén éta mangrupikeun lawon ruang-waktos anu ngamungkinkeun urang ngahijikeun dua titik anu langkung jauh ti anu séjén.

Dina tiori, angkat ti hiji Alam Semesta paralel ka anu sanés bakal langkung gancang tibatan ngalangkungan sakabéh Alam Semesta urang kalayan gancangna cahaya. Numutkeun tiori Einstein ngeunaan rélativitas umum, Liang ieu sanggup ngangkut urang kana dimensi séjén anu aya. Itungan matématika nunjukkeun kumaha urang tiasa mendakan portal sapertos kitu, tapi teu aya anu sapertos anu kantos ditingali atanapi kacapai.

Aranjeunna ngagaduhan lawang sareng jalan kaluar dina titik anu béda dina rohangan sareng waktos. Jalur antara dua jalan kaluarna nyaéta anu nyambungkeun cacing sareng éta aya di alam luar. Hyperspace ieu euweuh tapi diménsi gravitasi sareng waktos anu nyababkeun distorsi, Nyababkeun diménsi anyar ieu lahir.

Téori ieu asalna tina pendekatan anu didamel Einstein sareng Rosen nalika aranjeunna hoyong nalungtik naon anu kajantenan dina jero liang hideung. Ngaran séjén pikeun liang ieu nyaéta Sasak Einstein-Rosen.

Aya dua jinis cacing gumantung kana titik anu aranjeunna sambungkeun:

  • Intrauniverse: Ieu mangrupikeun liang anu nyambungkeun dua titik jauh tina Kosmos tapi éta kagolong kana Alam Semesta anu sami.
  • Interuniverse: Éta liang anu nyambungkeun dua Universitas anu béda. Ieu, panginten, anu paling penting sareng dihoyongkeun pikeun dipendakan.

Ngarambat dina waktosna

Lalampahan ngaliwatan cacing

Tangtosna, nalika nyarioskeun hal-hal sapertos kieu, kamungkinan perjalanan waktos sok ditaroskeun. Sareng pastina urang sadayana parantos hoyong ngumbara dina waktosna pikeun sababaraha alesan sapertos ngalereskeun kasalahan dina jaman baheula, ngamangpaatkeun waktos anu leungit atanapi ngan saukur hirup sareng ngalaman jaman anu sanés.

Nanging, kanyataan yén wormholes aya sareng aranjeunna tiasa dianggo ngumbara di luar angkasa sareng waktos mangrupikeun hal anu bénten pisan. Salah sahiji pemicu pikeun jalma pikeun yakin yén éta mungkin nyaéta novél "Kontak" ku Carl Sagan. Dina novel cenah éta diusulkeun pikeun ngalaksanakeun perjalanan ngalangkungan ruang sareng waktos nganggo cacing liang. Novel ieu fiksi ilmiah murni sareng, sanaos dicarioskeun sapertos anu sigana nyata, henteu leres.

Hal anu pangpayunna nyaéta para ilmuwan anu paling nempatkeun kana hal éta negeskeun yén lilana cacing pondok pisan. Ieu ngandung harti yén lamun urang ngumbara di antara jalanna ngalangkungan hyperspace éta, urang bakal kajiret ku jerona, kumargi jalan kaluarna bakal ditutup geuwat. Aya ogé omongan jalma anu hasil kaluar di ujung anu sanés, moal tiasa uih deui. Ieu kajantenan kusabab cacing lolong henteu teras-terasan didamel di tempat anu sami atanapi dina waktos anu sami, sareng kamungkinan mendakan anu mulih ka titik anu sami ti mana éta mulih pisan, lemah pisan.

Paradoxes ruang sareng waktos

Cacing

Numutkeun tiori relativitas umum, perjalanan waktos tiasa dilakukeun tapi ku sababaraha kaayaan. Anu kahiji nyaéta urang ngan ukur tiasa ngumbara ka hareup sareng henteu ka tukang. Ieu ngagaduhan logika anu tiasa nyababkeun paradoks tangtu ruang sareng waktos. Bayangkeun sakedap yén anjeun ngarambat ka jaman baheula dina waktos sateuacan kalahiran anjeun. Rupa-rupa kanyataan anu tiasa anjeun provokasi aranjeunna tiasa ngarobih jalan sajarah sareng nyababkeun anjeun henteu kantos lahir. Maka, upami anjeun henteu lahir, anjeun moal tiasa ngumbara ka tukang sareng anjeun moal pernah aya.

Ku kanyataan saderhana ngaleungit, sajarah moal ngajalankeun jalanna. Anjeun kedah mikir yén, sanaos urang sanés sadayana jalma anu kawéntar atanapi urang tiasa ngalakukeun hal-hal penting anu hébat dina sajarah dina skala anu ageung (sapertos présidén pamaréntahan), kami ogé nyumbangkeun gandum keusik urang pikeun sajarah. Urang ngalakukeun hal-hal, urang ngangsonan kajadian, urang mindahkeun jalma sareng urang ngawangun hubungan sareng jalma sanés anu, upami aranjeunna ngaleungit, aranjeunna moal pernah aya sareng kami bakal nyiptakeun paradoks temporal.

Kusabab kitu, upami urang ngumbara ka hareup, jalanna kajadian moal robih, sabab éta mangrupikeun hal anu henteu acan kajantenan sareng ngan ukur gumantung kana naon anu urang lakukeun dina "ayeuna". Téori-téori ieu ogé ngakibatkeun bentuk Universitas sareng dimensi sanés anu langkung rumit tibatan éta muncul, sabab kami netepkeun langkung seueur garis waktos.

Maot ditumbuk

Lebet cacing sareng kaluar

Hiji kanyataan anu tiasa diliwatan ku urang nalika ngalalana dina waktos-waktos ngalangkungan wormholes nyaéta urang tiasa ditumpes pati. Liang ieu aranjeunna leres-leres alit (sakitar 10 ^ -33 cm) sareng teu stabil pisan. Éta tarikan gravitasi anu jumlahna ageung disababkeun ku dua tungtung torowongan bakal nyababkeun éta rusak sateuacan saha waé tiasa nganggo pinuh.

Sanaos ieu, upami urang nyobian nyebrang tina hiji ekstrim ka anu séjén, urang bakal ditumbuk sareng dijantenkeun lebu kumargi gravitasi dina titik ieu ngahontal tingkat anu ekstrim. Kusabab dina tiori itungan matématika dimungkinkeun, éta kahareupna tiasa nyiptakeun téknologi anu tahan tingkat gravitasi sapertos kitu sareng perjalanan kalayan gancang sateuacan liangna ngaleungit.

Kuring miharep inpormasi ieu parantos panasaran sareng ngahibur anjeun.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Edwin cenahna

    Naon anu bakal kajadian upami liang didamel di Mars anu angkat ka alam semesta anu sanés