Naon pak és na?

És laut

La pék Mangrupikeun lambar és ngambang anu kabentuk di daérah laut kutub. Kahirupan biruang kutub gumantung kana formasi awal permukaan tiris ieu, kusabab ngalangkungan éta aranjeunna tiasa jalan-jalan sareng, janten moro. Tapi urang bakal nyarios ngeunaan éta engké.

Ayeuna urang bade fokus kana naon pak és, kumaha cara ngawangunna, sareng naon bedana antara anu dibentuk di Antartika sareng anu dibentuk di Arktik.

Kumaha és és dibentuk?

Pék

Cai beku tina permukaan, kusabab anu di handapeunna langkung haneut sabab kasusah naékkeun suharna nalika sinar matahari anu lemah pisan ngahontalna, langkung-langkung tibatan éta parantos dugi kana permukaan Kutub. Janten, mimiti nguatkeun nalika titik lebur / solidifikasi anu ngiringan kaasinan turun, anu katelah katurunan cryoscopic.

Engké, aranjeunna kabentuk kristal lenticular alit tina cai murni, anu pendak sareng akhir ngawangun dasar laut anu beku sadayana, kalayan kandel sakitar 1 méter upami diperbarui unggal taun, sanaos tiasa dugi ka 20m dina sababaraha titik upami tetep dina waktosna.

Kumaha béda Antartika ti Arktik?

És Antartika ngambang

Lapisan és Antartika sareng Arktik, sanaos tiasa mirip pisan intina, saleresna benten pisan:

  • Antartika: salami bulan kidul Désémber, éta ampir ilang ngaleungit. Dina usum salju, éta ngabentuk deui, dugi ka ngaliput sacara praktis di sadaya buana. Pikeun masihan anjeun ideu kumaha parobihanna dina musim anu béda, anjeun kedah terang yén dina bulan Séptember, dina tengah usum tiis atanapi Polar Night sakumaha anu disebatna, ngahontal 18,8 juta km2, sedengkeun dina Maret, dina usum haneut o Poé Kutub, diréduksi jadi 2,6 juta km2. Janten mangrupikeun permukaan tiris samentawis.
  • Arktik: di sisi séjén dunya, taneuh beku sok sapertos kieu, beku. Bagéan anu caket ka buana sakurilingna ngalembereh unggal taun, sakedap anu aranjeunna ngamangpaatkeun pikeun napigasi Samudra Arktik. Sanaos kitu, éta ogé ngalaman parobihan sapanjang taun: dina Maret ngahontal 15 juta km2, sareng dina bulan Séptémber ngahontal 6,5 juta km2.

Dupi anjeun tiasa ngajajah aranjeunna?

És floe di Pulo Jawa

Salami sababaraha abad parantos aya seueur jalmi, sapertos Sir John Franklin (1786-1847), perwira angkatan laut sareng penjelajah Arktik, anu hoyong milarian anu disebat Kaler Perhatosan (Northwest Passage dina basa Inggris), nyaéta nami anu jalur laut anu wawatesan sareng Amérika Kalér dipikaterang ti belah kalér, nyebrang Samudra Arktik sareng ngahubungkeun Selat Davis sareng Selat Bering, nyaéta Samudra Atlantik sareng Samudera Pasipik , tapi dugi ka ayeuna teu kahontal. Kuring ngulang, dugi ka ayeuna.

Kanyataanna nyaéta aya anu nganggap yén kusabab pemanasan global lambaran és Arktik tiasa dikirangan cekap pikeun tiasa napigasi ngalangkungan éta. Nyatana, aranjeunna leres, langkung-langkung Tanggal 21 Agustus 2007 Bagian Kaler dibuka pikeun patalimarga maritim nalika usum panas, sareng tanpa kedah nganggo icebreakers. Ieu mangrupikeun kahiji kalina ti saprak rékaman dimimitian di 1972 yén léngkah ieu diberesihan. Dina sababaraha waktos anu langkung anyar, tanpa ngaléngkah deui, dina 2016, kami parantos ngawartosan éta kapal pesiar anu ngagaduhan langkung ti 1.600 jalma dina kapal, kalebet sarébu panumpang, disababkeun angkat ti Alaska dina 16 Agustus, sareng dugi ka New York tanggal 20 Séptémber.

Tangtosna, manusa parantos ngagaduhan kabutuh sareng ilusi pikeun ningali dunya, tapi ieu tiasa nyababkeun konflik antara penduduk daérah ieu (henteu ngan ukur jalma, tapi ogé sato anu datang pikeun ngotéktak).

Naon pangaruh és ép dina iklim global?

Sagara Arktik

És laut beku boga konsekuensi henteu ngan ukur di daérah dimana bentukna, tapi ogé dina iklim di seluruh planét. Éta ngagaduhan dua pangaruh utami:

  • Ngajaga sagara, sabab éta salaku insulator anu nyegah laut tina katirisan. Janten, sebaran panas di planét diatur.
  • És bodasna nyaéta ngeunteung pisan, nyumbang kana albedo planét, anu mangrupikeun proporsi radiasi matahari anu balik ka angkasa.

Naon sato anu nguntungkeun tina és és?

Biruang Kutub

nu biruang kutub aranjeunna sato anu urang paling kenal. Éta mamalia panggedéna di Arktik, sareng aranjeunna kedah moro supados salamet. Pikeun ngalakukeun ieu, aranjeunna gumantung kana pak és, sanaos és ésna beuki ngirangan: antara 1979 sareng 2011, éta parantos turun 14% per dasawarsa. Ieu maksa aranjeunna langkung ngojay, ngabahayakeun kahirupan anu anom sareng nyalira.

Aya sato anu sanés, sapertos anjing lautéta krustasea (krill), lauk anu ngabentuk ranté katuangan anu, kecuali lamun dilakukeun tindakan anu épéktip pikeun ngabendung pemanasan global, akibat na tiasa ngaganggu kasaimbangan ékosistem anu lemes ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   lucia martis cenahna

    tulisan anu saé parantos ngabantosan kuring pisan pikeun padamelan anu kuring kedah lakukeun

    1.    Monica sanchez cenahna

      Abdi resep éta ngabantosan anjeun, Lucia 🙂.

  2.   Sergio Hernandez cenahna

    Sifat alam anu sampurna luar biasa sareng kumaha manusa parantos ngurus ngahinakeun poo ku oco yén kasaimbangan saé pisan tulisanana sareng sadaya inpormasi ieu ngabantosan kuring pikeun terang langkung seueur ngeunaan poko sato ieu sareng kumaha planét parantos langkung sadar kana hal éta. ti 8 milyar jalma pikeun ngeureunkeun ieu sateuacan éta ngan ukur lamentations.