Bumi tiasa tip dina sumbu na

bumi tiasa tip dina sumbu na

Planét urang dibalikkeun 84 juta taun ka tukang nalika dinosaurus leumpang di bumi. Leuwih tepat, fenomena anu disebut shift kutub nyata lumangsung, sanggup ngarobah inclination hiji benda langit nu aya kaitannana ka sumbu sarta ngabalukarkeun "wobble". Aya sababaraha studi anu mastikeun éta bumi tiasa tip dina sumbu na sareng ieu tiasa nyababkeun masalah anu serius pikeun umat manusa sareng kahirupan sapertos anu urang terang.

Ku sabab kitu, urang badé ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyarioskeun ka anjeun kumaha Bumi tiasa ngahurungkeun sumbuna sareng naon akibatna.

Bumi tiasa tip dina sumbu na

Ulikan di bumi tiasa tip over dina sumbu na

Pergeseran kutub anu leres lumangsung nalika kutub kalér sareng kidul géografis Bumi bergeser sacara signifikan, nyababkeun kerak padet malik kana mantel luhur cair anu ngajaga inti. Sanes médan magnét atanapi kahirupan di Bumi henteu kapangaruhan, tapi batu lunta kacatet gangguan dina bentuk data paleomagnetic.

"Bayangkeun anjeun ningali Bumi ti luar angkasa," jelas Joe Kirschvink, ahli géologi di Tokyo Institute of Technology di Jepang, sareng salah sahiji panulis. "Hanyutan kutub anu leres masihan gambaran yén planét condong ka hiji sisi, nalika anu saleresna kajantenan nyaéta permukaan taringgul (mantel padet sareng kerak) ngagulung luhureun mantel cair sareng ngurilingan inti luar" .

"Seueur batu anu ngarékam orientasi médan magnét lokal nalika kabentuk, sami sareng kumaha kaset ngarékam musik," terang lembaga éta dina hiji pernyataan. Contona, kristal magnetite leutik nu ngabentuk magnetosom mantuan rupa baktéri oriented sorangan sarta align persis jeung kutub magnét. Salaku batu solidified, aranjeunna jadi trapped sarta ngabentuk "jarum kompas mikroskopis," nunjukkeun dimana kutub éta sarta kumaha éta gerak salila Cretaceous ahir.

Ogé, catetan médan magnét ieu ngamungkinkeun urang terang sabaraha jauh batuna ti tepi: di belahan bumi kalér, upami éta nangtung sampurna, éta hartosna aya di kutub, sedengkeun upami éta horizontal, éta nempatkeun éta di katulistiwa. Parobahan dina orientasi lapisan pakait jeung jaman sarua bakal nunjukkeun yén planét "wobbles" dina sumbu na.

Studi naha Bumi tiasa tip dina sumbuna

simpangan sumbu

Pikeun mendakan tanda-tanda fenomena ieu, panulis sanés, Profesor Ross Mitchell ti Institut Géologi sareng Géofisika di Beijing, China, ngémutan tempat anu sampurna anu dianalisis nalika anjeunna murid. Ieu Tasik Apiro, di pagunungan Apennine, di Italia sentral, dimana batu kapur kabentuk persis dina waktos aranjeunna museurkeun nalungtik: antara 1 jeung 65,5 juta taun ka tukang, tanggal perkiraan punah tina dinosaurus.

Didorong ku hipotésis ngumbara kutub anu leres, data anu dikumpulkeun dina batu kapur Italia nunjukkeun yén Bumi condong sakitar 12 derajat sateuacan koréksi sorangan. Saatos ngadengdekkeun, atawa "capsizing", planét urang robah arah sarta ahirna ngagambar busur ampir 25 °, nu pangarang ngartikeun salaku "offset pinuh" jeung "kosmis yo-yo" langgeng ngeunaan 5 juta taun.

Panaliti saméméhna nampik kamungkinan ngumbara kutub anu leres dina ahir jaman Cretaceous, tohan dina stabilitas sumbu Bumi salami 100 juta taun ka pengker, "tanpa ngumpulkeun data anu cukup tina catetan géologis," panulis makalah nyatet. "Éta salah sahiji alesan ulikan ieu sareng kabeungharan data paleomagnetik anu saé pisan nyegerkeun," geofisika Richard Gordon ti Universitas Rice di Houston nambihan dina koméntar.

Katerangan ilmiah

rotasi sumbu bumi

Bumi nyaéta lapisan lapisan kalayan inti jero logam padet, inti luar logam cair, sareng mantel padet sareng kerak anu ngadominasi permukaan tempat urang cicing. Éta kabéh spin kawas luhur, sakali sapoé. Sabab Inti luar bumi cair, mantel padet sareng kerak tiasa ngageser kana éta. Struktur rélatif padet, kayaning subducting lempeng samudra jeung gunung seuneuan badag kawas Hawaii urang, leuwih resep deukeut ka katulistiwa.

Sanajan kapindahan crustal ieu, médan magnét Bumi dihasilkeun ku arus dina convective logam cair Ni-Fe dina inti luar. Dina skala lila, gerakan mantel overlying jeung kerak teu mangaruhan inti Bumi, sabab eta lapisan batu overlying transparan jeung médan magnét Bumi. Sabalikna, pola konvéksi dina inti luar ieu kapaksa nari sabudeureun sumbu rotasi Bumi, hartina pola umum médan magnét Bumi bisa diprediksi, nyebarkeun kaluar dina cara nu sarua yén filings beusi baris nepi dina rod magnét saeutik.

Ku kituna data méré informasi alus teuing ngeunaan orientasi géografis kutub kalér jeung kidul, sarta Dengdekkeun méré jarak ti kutub (medan nangtung hartina anjeun dina kutub, widang horizontal hartina anjeun di katulistiwa). Seueur batu ngarékam arah médan magnét lokal nalika ngabentuk, sapertos kaset ngarékam musik. Contona, kristal leutik magnetite mineral dihasilkeun ku sababaraha baktéri sabenerna baris up kawas jarum kompas leutik sarta jadi trapped dina sédimén salaku batu solidifies. Magnétisme "fosil" ieu tiasa dianggo pikeun ngalacak dimana sumbu rotasi parantos pindah relatif ka kerak bumi.

"Bayangkeun nempo Bumi ti luar angkasa," ngécéskeun pangarang ulikan Joe Kirschwenk ti Tokyo Institute of Technology, dimana ELSI dumasar. "Hanyutan kutub anu leres sapertos Bumi condong ka hiji sisi, nalika anu leres-leres kajantenan nyaéta sakumna cangkang luar Bumi (mantel padet sareng kerak) puteran ngurilingan inti luar cair." A drift polar leres geus lumangsung, tapi Ahli géologi neruskeun debat naha rotasi badag tina mantel jeung kerak Bumi geus lumangsung di jaman baheula.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan naha Bumi tiasa ngaktipkeun sumbuna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.