Bumi langka

bumi langka

Lamun urang nempo unsur tabel periodik, loba di antarana tetep sarta disebut bumi langka. Éta aya di handapeun tabel periodik, sareng tanpa aranjeunna kahirupan urang moal sami sareng anu urang terang. Hatur nuhun kana bumi jarang ieu tiasa ngahasilkeun kalolobaan alat téknologi tinggi sapertos telepon sélulér, komputer, jsb.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan jarang earths, ciri jeung pentingna maranéhanana.

Ciri utama

deposit di Jepang

Salaku urang disebutkeun, logam ieu teu jadi langka sakumaha ngaranna nyarankeun, tapi aranjeunna hésé milik. Sareng aranjeunna biasana henteu ngumpulkeun dina mineral. Upami urang ngagabungkeun logam langka ieu sareng tungtutan aplikasi téknologi tinggi, aya sagala jinis komplikasi ékonomi sareng politik anu ngajantenkeun bumi jarang pisan pikaresepeun.

Ieu runtuyan unsur kimia nu kapanggih dina kerak bumi sareng penting pisan pikeun seueur téknologi anu urang gaduh ayeuna. Salaku conto, bumi jarang dianggo dina seueur éléktronika konsumen, komputer sareng jaringan, komunikasi, énergi bersih, kasehatan, mitigasi lingkungan, pertahanan, transportasi canggih, sareng seueur deui.

Aranjeunna kasohor pisan pikeun sipat magnét, luminescent sareng éléktrokimia. Ieu mangrupikeun atribut unik, sareng sadaya elemen ieu ngabantosan seueur téknik pikeun henteu ngan ukur fungsina éfisién, tapi ogé ngahémat beurat. Urang ogé tiasa ngirangan émisi sareng konsumsi énergi. Jalan dieu, urang anjog di téhnologi ayeuna kalawan efisiensi gede, kinerja, speed, durability jeung stabilitas termal. Produk anu ngandung téknologi bumi jarang ngabantosan pertumbuhan ékonomi global bari ngajaga standar hirup anu luhur bahkan nyalametkeun nyawa.

Sipat tanah jarang

taneuh jarang dina kimia

Hayu urang tingali bumi jarang sareng pasipatanana, urang terang yén aranjeunna henteu jarang pisan dina hal kaayaanana dina kerak bumi. Tapi, sipat unikna kusabab struktur atomna. Aranjeunna gaduh konfigurasi éléktronik anu ngabédakeunana tina unsur-unsur sanés dina tabel periodik. Nalika sadaya bumi jarang ngabagi sababaraha pasipatan anu penting, anu sanésna langkung spésifik pikeun unsur khusus. Éta kapanggih babarengan jeung mineral jeung batuan sarta hese dipisahkeun ti silih alatan kamiripan kimiawi maranéhanana. Ieu disebut kohérénsi kimiawi.

Rare earths parantos kasohor pisan ku sipat kimiana, anu dikurilingan ku seueur kagunaan praktis. Aranjeunna husus pikeun elemen husus, jadi tantangan keur sanggup misahkeun aranjeunna kudu nungkulan.

Salian struktur atom, aya rupa-rupa jenis taneuh jarang dumasar kana sipat kimiana. Ukuran ogé ciri anu ngabédakeun. Ukuran atom lantanida ngurangan kalawan ngaronjatna nomer atom. Hal ieu nyababkeun taneuh jarang torek misah ti jarang earths heavier. Sarta duanana dihasilkeun ku mineral béda.

Contona, upami urang nyebut lutetium, urang manggihan yén éta bisa leuwih gampang ngaganti elemen séjén dina mineral dimana situs sadia relatif leutik. Sanyawa bumi jarang biasana ironis sareng stabil pisan. Diantara oksida, urang mendakan sababaraha anu paling stabil. Kalolobaan lantanida boga kaayaan trivalent.

Klasifikasi bumi langka

taneuh jarang dina tabel periodik

Hayu urang tingali naon klasifikasi béda ku nu elemen ieu dibagi. Anu kahiji nyaéta lanthanoid anu digolongkeun kana taneuh jarang cahaya. Hayu urang tingali naon aranjeunna:

  • lanthanum
  • cerium
  • praseodymium
  • neodymium
  • prometius
  • samarium

Di sisi anu sanésna urang gaduh bumi langka anu beurat sapertos kieu:

  • europium
  • gadolinium
  • terbium
  • disprosium
  • holmium
  • erbium
  • thulium
  • ytterbium
  • lutetium

Hijina item dina sakabéh daptar éta henteu kapanggih sacara alami nyaéta promethium. Urang terang yen sakabeh isotop of promethium mangrupakeun radioaktif, ku kituna ngan bisa kabentuk dina réaktor nuklir. Éta henteu tiasa dipendakan sacara alami di Bumi.

Lanthanides sareng pentingna

Tangtosna, anjeun terang ngeunaan lantanida nalika anjeun diajar tabel périodik anu ngajantenkeun anjeun panasaran. Ieu mangrupikeun unsur anu umum pisan dina kerak bumi sareng sering hese nimba. Henteu ngan éta hésé nimba, tapi ogé dipaké dina jumlah badag. Aranjeunna biasana ngagurilap, biasana pérak. Sakali kakeunaan oksigén, aranjeunna gaduh seueur warna pérak ieu. Éta dicirikeun ku réaktivitas anu luhur, sareng sanaos henteu ngabeledug, aranjeunna gancang ngarusak, anu ngajantenkeun aranjeunna rentan ka kontaminasi ku unsur-unsur sanés.

Urang terang yén henteu sadayana lantanida ngarusak dina laju anu sami. Contona, lutetium jeung gadolinium bisa kakeunaan hawa pikeun période lila tanpa staining. Di sisi anu sanésna, urang gaduh lantanida sanés sapertos lantanum, neodymium sareng europium, anu réaktif pisan sareng kedah disimpen dina minyak mineral pikeun nyegah fogging.

Sadaya anggota séri lantanida gaduh tékstur anu lemes pisan. Seueur di antarana tiasa gampang dipotong ku péso sareng henteu ngabutuhkeun alat anu beurat pikeun pengobatan. Unsur-unsur anu dianggap bumi jarang henteu dianggap kusabab hese milarianana. Éta ngan saukur dianggap bumi jarang sabab hese nimba dina bentuk murni dina jumlah anu cekap pikeun nyugemakeun sagala sareng sadaya kabutuhan industri. Éta gunana lamun kuantitas anu diperyogikeun pikeun ngahasilkeun produk téknis teu tiasa didapet.

Lahan ieu ngagaduhan bahaya nyata dina pasar janten produk anu dominan. Urang terang yén Cina ngagaduhan cadangan bumi jarang panggedéna sareng ngagunakeunana. Aranjeunna réa pisan relatif ka kerak bumi, tapi dina konsentrasi bisa didéteksi atawa kirang umum ti lolobana mineral lianna.

Hal ieu ngajadikeun ékstraksi Anjeun leuwih berharga. paménta global pikeun jarang earths diperkirakeun naek berkat dipaké dina mobil, éléktronika konsumén, lampu hemat energi jeung converters katalitik.

Éta unsur konci sabab unik tur irreplaceable sarta loba dipaké dina industri héjo (kandaraan listrik, hibrida, turbin, jsb) pikeun ngembangkeun elemen kayaning komputer, televisi, laser kalawan sababaraha aplikasi.

Sanajan kitu, konsentrasi produksi di Cina, nu ngagambarkeun leuwih ti 90% tina total dunya, ngajadikeun elemen ieu utamana sénsitip kana lingkungan geopolitik sarta bisa ngakibatkeun suplai kawates bahan vital pikeun ékonomi Éropa.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bumi langka sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.