biru bulan

bulan biru

Bulan biru es hiji kajadian astronomi anu katelah ayana dua bulan purnama salami bulan anu sami. Naha ieu kajantenan, iraha sareng kumaha seringna hal anu diulik pisan dina élmu. Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon ari bulan biru sareng kunaon éta lumangsung, ogé sababaraha rasiah deui.

Naha anjeun panasaran terang naon ari bulan biru? Terus maca sabab kami nyaritakeun sagalana.

Naon bulan biru

bulan biru ngalangkungan laut

Bulan biru atanapi bulan biru dina basa Inggris, éta mangrupikeun kajadian anu lumangsung dina sababaraha taun di jalma anu ngagaduhan langkung ti hiji purnama per bulan. Sanaos disebat biru, henteu hartosna yén bulan purnama kadua ieu anu urang titénan leres-leres biru. Teu aya hubunganana sareng éta. Éta nami anu disebat bulan purnama kadua bulan anu sering lumangsung.

Salila taun ieu 2018 urang parantos gaduh dua bulan biru. Éta mangrupikeun kajadian anu jarang kajadian. Dina bulan Januari urang gaduh dua bulan purnama sapanjang bulan anu sami sapertos dina Maret. Bulan kadua bulan ieu nyaéta anu dianggap bulan biru.

Kanyataan ieu kusabab kanyataan yén bulan purnama lumangsung sakitar unggal 29,5 dinten. Ieu anu dianggap salaku bulan bulan atanapi siklus lunar, dimana sadaya bagéan anjeun tahap. Upami bulan purnama lumangsung dina awal bulan, éta tiasa janten cukup lami pikeun aya detik dina akhir. Pikeun lumangsungna ieu urang kedah neraskeun diajar pola biodinamika fase sareng siklus satelit urang.

Bulan di Maret 2018

bulan biru di langit

Kami badé nganalisis naha bulan biru lumangsung dina bulan Maret 2018. Kusabab Pébruari ngan ukur 28 dinten, éta cukup pondok sareng sésana bulan. Kusabab kitu, upami bulan purnama lumangsung dina awal bulan, éta masihan cekap waktos sahingga ngan dina akhir anjeun tiasa ningali anu sanésna. Purnama kahiji lumangsung dina 2 Maret sareng anu kadua dina 31 Maret, mung dinten terakhir sasih. Bulan kadua ieu anu urang sebut bulan biru.

Henteu ku sabab kitu, éta ngagaduhan warna biru atanapi anu sapertos kitu. Nalika kajadian ieu lumangsung, dina sésana taun 13 bulan purnama didaptarkeun tibatan 12. Hal anu sami kajadian sareng musim taun, dimana sababaraha diantarana tiasa gaduh 4 tibatan 3.

Bulan biru musiman ieu disebut bulan biru musiman. Pikeun patani, ayana fenomena ieu penting pisan pikeun aranjeunna nyatet dina kalénderna. Pikeun aranjeunna anu hoyong terang iraha urang bakal ningali bulan biru musiman anu sanésna, éta bakal tanggal 18 Méi 2019.

Saha namina upami henteu biru

dua bulan purnama dina sabulan

Ngaran anu nunjukkeun warna anu teu ngagaduhan satelit, tiasa nyababkeun tipu daya atanapi kasalahan. Éta parantos diramalkeun ku sababna waktos naha nami ieu disababkeun upami henteu ngagaduhan warna biru. Téori anu paling lega anu tiasa ngajelaskeun ayana nami ieu nyaéta anu nyebatkeun éta asalna tina basa Inggris abad pertengahan. Éta deui dimana éta disebatna belewe, anu hartosna "ngahianat." Engké anjeunna ditelepon biru, anu hartosna biru. Tiasa waé nami ieu asalna tina bulan anu pikasieuneun anu mutuskeun némbongan salami sasih anu henteu saluyu sareng payunna.

Sanaos éta téori anu paling kawéntar, aya sababaraha anu séjén anu nandaan sababaraha bédana. Sareng anjeunna mikir yén sateuacan aya konsepsi yén bulan kadua tuah na, janten, Éta pakait sareng warna biru anu ngagambarkeun kasedihan.

Naon asalna, anu anjeun kedah terang nyaéta, saleresna, purnama kadua anu anjeun gaduh dina bulan anu sami henteu ngagaduhan warna biru.

Fase bulan dina beulahan bumi

siklus bulan

Éta kajantenan kadang-kadang urang tiasa mendakan bulan biru, tapi éta henteu ngarujuk kana kajadian anu parantos urang tingali. Dina sababaraha kaayaan urang tiasa ningali bulan kalayan warna biru sareng mangrupikeun fenomena anu langka pisan.

Anu ngajantenkeun warna ieu nyaéta ayana lebu atanapi haseup lebu dina lapisan luhur atmosfir. Partikel ieu nyababkeun lampu beureum paburencay sakedik sareng lampu biru menonjol. Nanging, bulan henteu kedah pinuh janten warna éta. Fénoména ieu teu aya hubunganana sareng kanyataan yén aya dua bulan purnama salami bulan anu sami.

Fénoména ieu parantos lumangsung berkat sababaraha bituna gunungapi anu jumlahna ageung lebu vulkanik tanggel waler pikeun nyebarkeun lampu beureum ti atmosfir supados katingali langkung biru. Salami taun ieu, kecuali gunung seuneuan ageung, urang moal ningali bulan biru. Seuneu leuweung ageung ogé tiasa ngamungkinkeun urang ningali warna anu saé ieu dina satelit urang, nunjukkeun jumlah haseup sareng lebu.

Sakumaha sering urang gaduh bulan biru?

sabaraha sering aya bulan biru

Éta hal anu seueur hoyong terang. Sakitar unggal tilu taun anjeun tiasa ningali dua bulan purnama dina bulan anu sami. Ieu gampang dicarioskeun ku ngitung salaku siklus lunar lengkep 29,5 dinten. Upami anjeun ngitung bulan ka bulan, anjeun bakal mendakan bulan éta anu tiasa janten tuan rumah dua bulan purnama. Jarang pisan dina taun anu sami aya dua bulan biru sakaligus sapertos taun ayeuna.

Supados langkung terang kumaha kajadian ieu, langkung saé terang kumaha Kalénder bulan urang kalayan hormat ka situs. Sakumaha urang terang, kalénder surya mangrupikeun salah sahiji anu tiasa dianggo dumasar kana waktos anu diperlukeun planet urang ngurilingan Matahari. Nyaéta, sataun anu dibagi kana 12 bulan sareng 365 dinten sakitar. Nanging, siklus bulan dugi ka 29,5 dinten.

Ku alatan éta, siklus metonic nyaéta salah sahiji anu pakait bari nyandak kalénder lunar pikeun nyingkronkeun lengkep sareng siklus surya. Ieu kumaha aranjeunna diulang sareng tingkah paripolahna sapuk.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun langkung terang ngeunaan bulan biru.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.