Brinicle atanapi ramo pati, siklon laut

brinicle

Upami anjeun kantos gaduh kasempetan kanggo ngumbara ka tempat anu tiis sapertos buana Antartika, sareng upami anjeun wani lebet ka perairan, ati-ati pisan. Anjeun sigana tiasa mendakan siklon laut, anu dipikaterang ku nami brinicle, atanapi panangan pati.

Mangrupikeun tampilan alam anu spektakuler, panginten anu paling matak heran tina sadaya kajadian anu aya di sagara. Naha anjeun hoyong terang kumaha cara ngawangunna?

Ramo pati

Di planét Bumi, sadayana teu acan kapendak, sareng nyatana, dugi ka 1960 katelah yén brinicle leres-leres aya, sareng di 2011 éta mimiti difilmkan dina waktos-waktos. Tapi naon éta? Tah, fenomena anu panasaran ieu saleresna mangrupikeun ésalaktit és anu ngabentuk di perairan Antartika kumargi bénten suhu di permukaan (anu sakitar -20ºC) sareng di jerona (ti - 2 ° C). Maka aliran cai asin, anu suhuna sababaraha derajat handapeun nol, kontak sareng cai laut, anu langkung haneut, sahingga ésalaktit és kabentuk.

Mimitina ngingetkeun pisan kana tabung és kerung anu tumuh ka handap. Di jerona, aya cai anu tiris pisan sareng éta ngagaduhan konsentrasi uyah anu luhur, anu akumulasi dina saluran. Dina fase ieu mangrupikeun formasi anu rapuh, kumargi témbokna ipis sareng perlu "tuang" uyah pikeun terus tumuh. Nanging, pikeun ieu kajantenan, saratna kedah sapertos kieu:

  • Cai di sakuliling tabung kedah sakedik kirang uyah tibatan anu aya di jero na.
  • Cai éta moal tiasa jero teuing.
  • Cai di daérah éta kedah dijaga kalem.

endah

Upami kondisina leres, anjeun tiasa dugi ka handap sareng jalan jauh ka handap. Samentawis éta, éta bakal ngantunkeun halaman wéb és anu bakal ngalakukeun naon anu paling dilakukeun: ngabekukan sagala hal anu aya di jalanna, naha aya béntang atanapi landak laut, lauk, keuyeup ... naon waé. Upami teu kitu, kantun bakal luntur.

Salaku tambahan, "panangan" tiis pisan sareng padet pisan nalika maju henteu kaleungitan stabilitas, janten ngajaga bentukna sareng ningkat dina ukuran nalika lebet laut, sabab ngagaduhan lapisan insulasi anu diwangun ku jet tiis cai asin ngalir ka handap. Lapisan ieu nyegah tina pemanasan, janten bakal terus turun sareng nyiptakeun langkung és. Ieu kusabab uyah ngabalukarkeun titik beku turun ... langkung. Janten, brinicle janten langkung kuat, langkung heran upami tiasa.

Sareng éta uyah, bari brinicle teras beku, kaluar tina formasi anu nyarios, sahingga cai sakurilingna janten langkung asin. Tiasa dicarioskeun, sareng urang moal salah kaprah, yén fenomena ieu "tuangeun" uyah, maka teras-terasan siklusna bakal diteraskeun deui ... dugi ka aya parobihan anu signifikan dina suhu atanapi jero sagara.

Antartika

Ukuran brinicle nyaéta terbatas. Éta bakal gumantung kana cai anu ngurilingan na, jero cai, ogé tumuhna és anu ngagaduhan hiji atanapi anu sanésna. Bisi kumaha waé, éta matak pikasieuneun.

Formasi ieu direkam pikeun pertama kalina di 2011, di Pulo Razorback, Antartika, ku Kathryn Jeffs sareng kaméra Hugh Miller sareng Doug Anderson pikeun BBC. Suhu lautna sakitar -2ºC, tapi aranjeunna wani teuleum nganggo baju anu pas, sareng kawani na pasti diganjar ku kakuatan. catetan salah sahiji fénoména alam anu paling luar biasa ditingali di Bumi, khususna di laut beku ti hiji tempat anu ngajentul sapertos Antartika.

Janten, di handapeun permukaan anu katutup és dimana biruang kutub, singa laut, pinguin sareng sato sanésna ngalaksanakeun rutinitas sadidinten pikeun milarian tuang, jet cai anu aya hubunganana sareng laut anu, upami éta tiis pisan, éta cukup panas pikeun disebut siklon laut, langkung dikenal ku nami brinicle atanapi ramo pati.

Buana Antartika

Urang masih kedah seueur diajar ti alam, sareng sigana bakal tetep aya langkung ti hiji kejutan pikeun urang. Henteu dipikaterang iraha manusa bakal ningali acara sapertos kieu deui, anu dipikaterang nyaéta nalika anjeunna ngalakukeun, bakal heran deui.

Naon anu anjeun pikirkeun? Pikaresepeun, leres? Brinicle maju gancang, nyeret sagala hal anu dipendakan ku éta. Janten upami anjeun kantos kéngingkeun kasempetan pikeun ningali deui tina caketna, terasrasakeun ... tapi ti kajauhan, bisi waé.


Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Jose cenahna

    PENTING JADI LEBIH JAUH IN TEMA NU NU HAYANG SADAYANA