Blaise Pascal

Blaise Pascal

Dinten ieu kami badé nyarioskeun perkawis salah saurang lalaki anu ngalaman waktos paling hésé pikeun diaku salaku pamikir anu kawéntar sadaya jalma anu luar biasa dina sajarah. Nyaéta ngeunaan Blaise Pascal. Anjeunna saurang matématikawan, ahli fisika, filsuf, biologis, moralis sareng kontroversial. Sanaos henteu aya anu kantos tiasa ngabahas prestasi intelektualna anu luar biasa, lumayan mahal pikeun anjeunna pikeun dikenal salaku pamikir anu kasohor. Anjeunna parantos masihan sababaraha sumbangan pikeun élmu sareng masarakat umumna. Seueur frasa na salaku pamikir anu saé masih aya di masarakat urang ayeuna.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan biografi sareng prestasi Blaise Pascal.

Blaise Pascal Biografi

matematikawan sareng pemikir

Kamekaran sains ngajantenkeun Blaise Pascal kasohor salaku matematikawan, tapi anjeunna parantos lami nyumputkeun pipikiranana, sareng pamikiran ieu ngalibetkeun sadaya kamungkinan masalah. Untungna, sajarah parantos tiasa pulih. Pascal mangrupikeun jalma primitif dina waktosna, dibandingkeun sareng René Descartes kontémporér na, inversi anu poék sareng teu sistematis.

Blaise Pascal lahir tanggal 19 Juni 1623 di Clermont Ferrand, Perancis, sareng kagolongkeun kulawarga bangsawan handap di daérah éta. Salian ti Bryce sareng kolotna, kulawarga diwangun ti adi na Gilbert (biographer kahijina) sareng Jacqueline anu langkung ngora, sareng aranjeunna ngawangun hubungan anu caket sareng anjeunna. Utamana di budakna, kaséhatan Pascal dicirikeun ku lemah awak.

Sateuacan anjeunna yuswa dua taun, anjeunna parantos ngalaman panyakit anu nyababkeun panyawat peujit sareng atrofi otot, sareng mangtaun-taun anjeunna ngembangkeun fobia ahéng (sapertos teu sabar ka kamar mandi atanapi ningali kolotna rangkulan), anu nyababkeun anjeunna serangan saraf. Kaayaan ieu sigana ngaleungit engké, tapi nyeri sirah, déprési sareng nyeri tetep aya sareng bakal mangaruhan kahirupan sareng filsafatna.

Anjeunna dipasihan pendidikan anu ati-ati sahingga anjeunna bakal rumaos tiasa ngahontal sagala cita-citana. Anjeunna nampi bacaan klasik Yunani sareng Latin sareng tulisan humanis hébat, sareng ramana nandaan pisah anu kuat antara patarosan ilmiah sareng agama.

Kamampuh Blaise Pascal

lukisan pascal blaise

Blaise Pascal mimiti nunjukkeun sababaraha indikasi pipikiranana anu luar biasa khususna dina bidang matématika. Dina yuswa 11 taun, anjeunna mendakan dalil 32 tina buku Euclid's Elemen, anu masihan kami conto anu saé tina kamampuan spekulatifna. Anjeunna leres-leres nunjukkeun kapasitasna pikeun nomer.

Tapi karyana henteu diwatesan ku tiori. Pikeun ngabantosan bapakna, anu mangrupakeun pemungut pajak sareng meryogikeun seueur itungan, anjeunna ngembangkeun "mesin aritmatika" dina yuswa 19 taun: kalkulator. Kamungkinan kontradiksi ieu sumebar sacara moderat dina 1642 sareng janten langsung katingali.

Dina taun 1647, kajadian sajarah kajantenan: Pascal sareng Descartes akhirna pendak. Aranjeunna langsung silih benci. Dina karya filosofis hébat na "Mind", Pascal nyebut bapa "Metodologi Kecap" salaku "gunana sareng teu pasti", sedengkeun Descartes nganggap karya Clermont Ferrand janten "kosong dina sirahna." Henteu aya saurang ogé". Dina waktos éta, ayana vakum mangrupikeun salah sahiji hal anu paling panas dina sains, utamina kusabab sering ditolak: Kumaha carana "sesuatu" aya dina "euweuh"?

Dina 1648 Pascal ngamimitian ékspériménna sareng tujuan anu jelas pisan: nunjukkeun yén anu urang sebut "euweuh" kanyataanna "sesuatu", éta mangrupikeun masalah fisik, sanés ngan ukur konsép konsép. Buktina asalna tina bukuna. Hubungan antara percobaan kasaimbangan cair anu hébat, ngajelaskeun yén tekanan atmosfir mangrupikeun panyabab "horor vakum" objék, mangrupikeun salah sahiji prestasi dina waktos éta. Beurat awak jeung tekanan hawa anjeun. Pascal nyalira bangga kana hasil na ngahartikeun karyana salaku "anu paling pasti dina sagala hal anu tiasa dilaksanakeun dina masalah ieu."

Salah sahiji kontribusina anu pangageungna pikeun matématika ku Blaise Pascal nyaéta kalkulus probabiliti.

Jaman filosofis sareng kaagamaan

ngagambarkeun kahirupan pascal

Dina waktos éta tahap kadua kahirupan Pascal dimimitian, nyésakeun matématika sareng sains, sareng nyéépkeun langkung seueur énergi pikeun filsafat. Anjeunna ninggalkeun panilitian anu teras-terasan, janten langkung resep kana teologi, sareng nyerat seueur karya introspektif. Pascal kataji ku ngagunakeun agama sareng kapercayaan salaku alat utami pikeun mendakan ideu tina jero jiwa.

Dina waktos ieu anjeunna mimiti ngumpulkeun dokumén anu anjeunna kagambar dina tiori na. Karya éta henteu pernah réngsé atanapi diterbitkeun, éta bakal dicitak kalayan judul "Pikiran" dina waktos pupus, sareng éta mangrupikeun padamelan filosofis anu paling penting anu dipimilik ku anjeunna.

Sakitar taun 1656 urang Jansenis Antonie Arnaud, anu dituduh janten Calvinis, ngabantosan babaturanana. Abdi nyerat kanggo anjeunna naon anu katelah Surat propinsi, anu bakal tungtungna janten salah sahiji karya luhur literatur Perancis. Hurup ngahasilkeun sensasi anu hébat di Perancis sabab éta pertama kalina agama sareng filsafat dicandak kaluar ti perpustakaan sareng ruang kelas sareng ditawarkeun ka jalma dina basa saderhana sorangan. Pascal narik perhatian masarakat kana patarosan anu penting tina inteléktual.

Warisan

Blaise Pascal ngagambarkeun pamikir anu sampurna ngagabungkeun iman sareng sains, spekulasi sareng ékspérimén anu ketat. Perhatosanna difokuskeun kana sagala bidang élmu: matématika, teologi, filsafat, jst. Sadaya inpormasi aya gunana pikeun anjeunna.

Béda sareng jalma sanés anu dumasarkeun sadaya élmu manusa kana akal, anjeunna henteu hoyong ngantepkeun bagian émosional, sareng ngabélaan élmu kedah janten gabungan anu sampurna tina alesan sareng haté. Sapertos Schopenhauer engké, anjeunna nuduh masarakat tétéla henteu paham kana bebeneran ngeunaan turunna moral, sahingga tanggung jawab éta. Kusabab kitu, urang kedah émut ka anjeunna sareng nempatkeun anjeunna dina posisi anu terhormat. Kritikus / pangagumna Friedrich Nietzsche masihan upeti ka anjeunna: «Pascal, anu kuring resep, parantos ngajarkeun kuring hal-hal anu teu aya watesna. Hiji-hijina Kristen anu logis dina sajarah ".

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan sajarah sareng biografi Blaise Pascal


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.