Naon ari bioma?

Biome

Dina seueur tulisan sareng dokumenter alam kecap biome dingaranan, tapi, Naon ari bioma?. Sigana mah aya hubunganana sareng ékosistem, aya hubunganana sareng kahirupan (maka awalan bio-). Nanging, langkung ti patali sareng biologi sareng élmu alam, éta mangrupikeun konsép anu dianggo dina klimatologi.

Nyaho ciri-ciri bioma penting pisan, sabab ku cara ieu waé urang tiasa ngartos kumaha ékosistem leres-leres jalan.

Naon definisi bioma?

Biome dihartikeun salaku daérah géografis, biasana ukuranana ageung, dimana aya kelompok sato sareng pepelakan anu tiasa tetep aya kusabab kamampuanna adaptasi sareng lingkungan. Nyaéta, aranjeunna sanggup hirup di lingkungan anu ngurilingan aranjeunna sanaos aya parobihan dina kaayaan.

Variabel anu nangtoskeun luas distribusi spésiés sato sareng tutuwuhan nyaéta iklim. Kaayaan anu diciptakeun ku iklim nyaéta kaayaan anu langkung resep dibentukna hiji jinis taneuh anu tangtu. Atuh ku jinis taneuh, éta tiasa nimbulkeun spésiés tutuwuhan anu tangtu sareng, antukna, spésiés sato anu béda tiasa dikembangkeun. Kusabab kitu, iklim na anu nangtukeun bioma na.

Ciri bioma

Ayeuna anjeun terang naon éta bioma, hayu urang tingali ciri anu paling luar biasa. Kusabab kalakuan lalaki na pangaruh négatip tina perubahan iklim, aya parobihan dina ciri-ciri iklim. Nalika parobihan di iklim sareng di daérah khusus dimana sato sareng pepelakan subur, éta tiasa kaancam. Seueur spésiés anu hirup di tempat-tempat ieu aranjeunna tiasa adaptasi sareng bertahan kana kaayaan énggal sareng skénario énggalTapi, hanjakalna, henteu sadaya spésiés ngagaduhan adaptabilitas anu sami sareng maot.

Daun baseuh tina hujan

Biom sacara signifikan mangaruhan karakteristik lingkungan alami. Nalika bioma mangrupikeun tempat anu seueur pikeun jalma dina spésiés tangtu, aranjeunna tiasa ngadominasi spésiés sanés sareng ngajantenkeun aranjeunna merjuangkeun kasalametan. Nanging, sabalikna, upami dina bioma aya sakedik seueur spésiés tutuwuhan, sareng aya sato anu meryogikeun aranjeunna tuang, ieu bakal faktor watesan utama pikeun salamet spésiés sato. Éta sababna bioma kaayaan kahirupan seueur mahluk hirup.

Éta sababna penting pisan pikeun diajar sareng terang sagala kamungkinan ngeunaan bioma ieu kusabab kalakuan manusa tiasa ngarobih kasaimbangan alam tina unsur-unsur anu nyusunna. Aya seueur spésiés anu hirup dina bioma sareng seueur diantarana urang teu ngagaduhan sakedik pangetahuan ngeunaan cara hirupna, jst. Nanging, penting pikeun ngalestarikeunana sapertos anu urang sadar sareng urang terang kumaha sabab tiasa dianggo sabab sababaraha spésiés anu nyicingan bioma, sanaos sababaraha mahluk hirup ageung sareng anu sanésna alit pisan, gumantung pisan kana masing-masingna.

Jenis bioma di dunya

Jenis bioma di dunya

Pikeun bioma dikenal sapertos kitu, aya seueur variabel anu kedah diperhatoskeun. Hal anu kahiji nyaéta iklim tempat dievaluasi kumargi teu tiasa seueur teuing variabel anu kaayaan éta. Di sisi séjén, distribusi géografis daérah tinangtu mangaruhan biom anu nyusunna. Jadina penting pikeun tiasa mendakan jinis adaptasi anu tiasa dipiboga sato atanapi pepelakan pikeun teras-terasan makmur dina bioma sanaos parobihan anu tiasa kajantenan kusabab kalakuan manusa sareng alam. Éta ogé penting pikeun terang adaptasi unggal spésiés sabab urang henteu ngan ukur ngarujuk kana parobihan fisik anu tiasa kajantenan tapi ogé kana parobihan paripolah. Paripolah ieu tiasa ditalungtik pikeun terang indikator konci pikeun ningali kumaha mahluk hirup tiasa adaptasi sareng parobihan di lingkungan.

Tutuwuhan sareng sasatoan, nyalira, tapi dina waktos anu sasarengan, damel tiasa ngawangun rupa-rupa bioma anu aya di dunya. Kami nyatakeun yén éta misah, sabab pepelakan mangrupikeun organisme anu béda sareng sato, kalayan paripolah sareng fisiologi anu bénten pisan. Anu ngahijina dua nyaéta seueur spésiés pepelakan gumantung kana sato pikeun nyerbu sareng ngabubarkeun binih sareng sato na sering gumantung kana pepelakan pikeun tuang.

Pentingna biom

Di masarakat ayeuna, janten urbanisasi sareng industrialisasi, sesah ningali pentingna pentingna pepelakan di dunya. Seueur jalma henteu percanten yén pepelakan ngagaduhan peran anu penting sapertos di planét. Hal pangpentingna anu ngajantenkeun pepelakan penting pisan dina kahirupan urang nyaéta tanpa aranjeunna, kahirupan sato di Bumi bakal maot. Nyaéta, sato hérbivora teu tiasa tuang sahingga, sato karnivora moal ngagaduhan tuang. Ranténa bakal rusak sareng fungsi ékosistem alam bakal musnah. Éta ogé bakal mangaruhan urang. Nyaéta, urang nyéépkeun seueur pepelakan pikeun kéngingkeun nutrisi pikeun kaséhatan urang sareng fungsi anu saéna. Tapi urang ogé nyéépkeun sato, sabab éta pepelakan sareng sato penting pisan pikeun kahirupan di planét. Nanging, pepelakan nyalira, seueur di antawisna, tiasa hirup tanpa sato.

bioma sareng pentingna

Tutuwuhan aya dina kahirupan urang sapopoé

Urang ogé kedah nyebatkeun yén salah sahiji unsur ésénsial anu urang peryogikeun hirup boh urang boh mahluk hirup anu sanés nyaéta oksigén. Ieu dihasilkeun ku pepelakan, janten kami ngagaduhan alesan anu sanés pikeun nyatakeun yén éta penting pisan dina kahirupan di planét. Ditingali ku cara anu sanés, pepelakan peryogi karbon dioksida anu sato ngaluarkeun napas pikeun tiasa potosintésis. Fotosintésis mangrupikeun prosés konci pikeun sadaya bentuk tatangkalan sareng kahirupan sato sareng, tangtosna, urang.

Faktor nangtukeun biome

Dua faktor penting anu nangtukeun sato sareng pepelakan anu cicing di bioma naon waé nyaéta hawa sareng hujan. Gumantung kana kisaran suhu sareng tingkat hujan taunan anu aya dina bioma, jumlah spésiés anu tiasa hirup di dinya bakal gumantung.

Urang ogé kedah nyebatkeun persaingan antara spésiés salaku faktor anu nangtukeun dina bioma. Seueur spésiés sato sareng pepelakan henteu tiasa cicing dina bioma tinangtu sabab spésiés sanés nyegahna. Sababaraha kali aranjeunna bersaing pikeun tuang sareng kadang pikeun daérah.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, faktor anu paling penting pikeun salamet spésiésna nyaéta iklim. Kusabab kitu urang henteu mendakan bioma sapertos gurun sareng leuweung hujan. Iklim ngagaduhan kadali pinuh kana naon anu bakal hirup sareng tumuh di bioma naon waé sareng ieu ogé tiasa robih gumantung kana rotasi Bumi, éta sababna sababaraha daérah ngagaduhan usum hujan sareng dina waktos sanés taun éta panas sareng garing. .

Hujan kaayaan sababaraha bioma

Urang kedah janji parobihan lingkungan anu lumangsung dina bioma anu tiasa ngarobih kasaimbangan ékologis sareng anu urang teu aya kendali. Urang nyarioskeun fénoména alam tina rentang anu luar biasa sapertos puting beliung sareng topan. Fénoména ieu tiasa pisan ngarobih kaayaan bioma sareng nyababkeun parobihan iklim anu tiasa nyatakeun yén spésiés sato sareng pepelakan anu cicing di bioma éta moal tiasa hirup deui.

Jenis bioma anu aya di dunya

Di planét Bumi aya seueur bioma anu aya. Masing-masing ngagaduhan ciri anu unik sareng unik anu ngajantenkeun aranjeunna béda ti anu sanés. Aya ogé spésiés pepelakan sareng sato anu ngabédakeun. Dina raraga ngajelaskeun naha sababaraha spésiés cicing di tempat anu tangtu sareng henteu di tempat anu sanés, ciri sareng fungsina biome ditalungtik sacara tuntas.

Langkung seueur urang terang perkawis bioma, langkung saé urang tiasa ngartos kumaha spésiés tutuwuhan sareng sato gumantung silih pikeun salamet. Tadi urang nyebatkeun kasaimbangan ékologis. Kasaimbangan ieu penting pisan pikeun spésiésna dijaga dina kaayaan anu saé sareng aranjeunna tiasa minuhan fungsina kalayan sésa spésiés sareng ékosistem.

Ku ngagolongkeun bioma kana sababaraha jinis, urang tiasa ngajelaskeun naha seueur spésiés sato sareng tutuwuhan aya di sababaraha beulahan dunya sareng naha henteu di batur. Kami ngadamel daptar leutik biome anu aya di planét urang.

Bumi bioma

Ieu mangrupikeun bioma anu aya di bumi sareng teu aya hubunganana sareng laut atanapi sagara. Normalna, aranjeunna ngagaduhan seueur vegetasi sanaos aranjeunna ngagaduhan seueur variasi gumantung kana iklim dimana aranjeunna mendakan sareng lintang sareng jangkungna. Anu paling dikenal nyaéta tundra, leuweung, padang rumput hejo sareng gurun.

Bioma tundra. Harti

Tundra, biom darat

Tundra

Éta dicirikeun ku suhu anu handap pisan sareng kaayaan anu karasa pisan pikeun salamet mahluk hirup. Saeutik pisan spésiés pepelakan sareng sato tiasa hirup di tempat-tempat ieu. Aranjeunna ngaliput daérah Rusia sareng Arktik. Manusa ogé ngagaduhan kasusah anu hébat pikeun hirup di ékosistem ieu.

nu leuweung

Leuweung tropis

Leuweung tropis

Éta aya di daérah tropis sareng subtropis. Éta dicirikeun ku seueur seueur asorna. Di éta hujan taunan taunan seueur pisan sareng aya kabeungharan seueur pepelakan.

Tulisan anu aya hubunganana:
Jenis leuweung di Spanyol

Jukut

Jukut

Jukut

Aranjeunna ngagaduhan seueur pisan pepelakan, jukut sareng sagala rupa spésiés pepelakan kembangan. Aranjeunna ngagaduhan usum anu langkung garing sareng usum hujan taun kalayan suhu anu ditarima sareng stabil sapanjang taun. Hatur nuhun kana kaayaan anu stabil ieu, seueur deui spésiés tiasa hirup saé dina ékosistem ieu.

Gurun pasir

Desierto

Desierto

Éta mangrupikeun bioma paling panas di planét. Éta sabalikna tina tundra. Éta dicirikeun ku kaayaan iklim anu ekstrim na dina suhu luhur sareng hujan leutik pisan. Pikeun manusa aya résiko ageung kahuruan kusabab suhu anu luhur, janten sababna seueur daérah kabakar kusabab kalembaban anu aya. Organisme anu hirup di ékosistem ieu diadaptasi kana kurangna cai sareng ngagaduhan mékanisme cadangan pikeun hirup.

Tulisan anu aya hubunganana:
Gurun Atacama, tempat anu pang garingna di Bumi

Cai bioma tawar

Bioma ieu dicirikeun kusabab organisme hirup dina cai tawar. Kahirupan akuatik seueur pisan sareng kaayaan hirup bénten pisan sareng kaayaan bioma darat. Organisme anu cicing di tempat ieu gumantung kana seueur variabel. Jero cai, suhu, rezim cai (nyaéta, upami éta gerak atanapi stagnan), jsb.

Rek

Nalika urang nyarioskeun ngeunaan bioma cai tawar, urang condong mikirkeun cai ageung anu tempatna seueur spésiés tutuwuhan sareng sasatoan. Tapi henteu kedah sapertos kitu. Bioma cai tawar nyaéta situ, walungan, aliran, balong sareng lahan baseuh. Lemah baseuh gaduh patalina pisan dina parobihan iklim kumargi aranjeunna janten tempat pikeun seueur spésiés anu mangrupikeun indikator tina parobihan iklim. Nalika di danau atanapi walungan urang ningali daérah anu pinuh ku lumut, urang tiasa terang yén aya organisme anu hirup dina cai sareng tuangeun dina éta salamet. Lumut mangrupikeun indikator tina tempat anu kalembabanna luhur, kusabab éta diperyogikeun pikeun hirup.

Bioma laut

Bioma laut bénten-bénten utamina sareng bioma cai tawar sabab nyimpen cai asin. Diantarana urang mendakan laut, sagara, muara sareng terumbu karang. Bioma laut mangrupikeun panggedéna di sakumna planét. Terumbu karang parah kapangaruhan ku akibat tina parobihan iklim. Nalika hawa laut naék (sapertos anu ayeuna dilakukeun kusabab ningkatna pangaruh rumah kaca sareng pemanasan global), terumbu karang sangsara "panyakit" anu disebat pemutihan. Terumbu karang janten bodas sareng kaleungitan kamampuan baranahan dugi ka maot. Nalika terumbu karang maot, sadaya spésiés anu aya hubunganana sareng anu gumantung pikeun salamet ogé kapangaruhan négatip.

Bioma laut

Dinten ayeuna urang tiasa diajar hubungan mahluk hirup dina biom laut ieu berkat pamekaran téknologi anyar (sapertos kaméra jero cai) anu ngamungkinkeun urang ngarékam dasar laut sareng sagala kajadian anu aya di dinya.

Énergi biomérol

Biom endolitik nuju dibahas ku para ahli bisi éta janten bagian tina klasifikasi anu béda pisan. Nanging, aya seueur ilmuwan anu ngaku yén aranjeunna pantes dikategorikeun tepat anu urang pasihkeun ka aranjeunna. Jenis bioma ieu tiasa dipendakan dina sésa bioma kumargi éta kalebet sadaya jinis bentuk kahirupan mikroskopis.

bioma éndolitik

Organisme anu hirup dina bioma ieu biasana dilakukeun dina liang-liang batu sareng di tempat-tempat anu sesah pisan ditingali sareng dikenalkeun, tapi anu janten faktor panyandian pikeun kahirupan.

Bioma antropogenik

Sanaos unggal waktos urang nyarioskeun lingkungan, bioma, ékosistem, jst. Urang nyarioskeun alam, sasatoan sareng pepelakan, éta manusa penting pisan pikeun ngempelkeunana sabab éta mangrupikeun faktor utama anu kaayaan parobahan dina bioma. Bioma ieu kalebet daérah anu paling dirobih ku manusa. Daérah anu dianggo pikeun tatanén sareng ingon-ingon aranjeunna kagolong kana bioma antropogenik. Upami panilitian dilumangsungkeun dimana vegetasi anu paling saé sareng dimana tempatna, penanaman tiasa dioptimalkeun ti sataun dugi ka taun payun sareng kéngingkeun manpaat anu langkung saé kalayan panén anu langkung ageung sareng langkung produktif.

Gumantung kana daérah planét anu urang diajar, urang tiasa diajar rupa-rupa spésiés pepelakan anu dipelak sareng didagangkeun. Ku ngaoptimalkeun kaayaan alam urang tiasa ngadamel pepelakan langkung saé sareng kirang ngabahayakeun. Nyaéta, upami urang ngalaksanakeun kajian ngeunaan spésiés tutuwuhan anu tumuh langkung saé gumantung kana kaayaan tempatna sareng urang melak na, urang bakal kéngingkeun hasil anu langkung saé kalayan kirang usaha. Salaku conto, melak spésiés irigasi sapertos alpuket sareng pelem di daérah garing anu hujanna handap. Upami buah ieu dipelak di daérah anu hujan sareng langkung lembab, panén anu langkung saé bakal diala kalayan biaya produksi anu langkung handap, janten manpaat anu dipikagaduh bakal langkung ageung sareng pangaruhna ka alam kirang (pangaruh kana panggunaan cai irigasi di tempat anu kirang curah hujan taunan).

Tatanén, biom antropogenik

Éta ogé penting pikeun terang jinis hubungan anu ngagaduhan pepelakan anu urang tumuh sareng sato disakurilingna. Ku cara kieu urang tiasa terang jinis kasaimbangan anu dipibanda sareng tiasa ngagunakeun péstisida langkung atanapi kirang.

Manusa, perubahan iklim sareng bioma

Nalika nyebatkeun manusa, urang kedah nyebatkeun parobihan iklim. Kami henteu tiasa ragu yén manusa parantos mangaruhan planét urang dina cara négatip. The Épék pemanasan global aranjeunna nuju beuki musibah dina ékosistem. Aranjeunna parantos ningkatkeun suhu seueur ékosistem tiis. Ieu nyababkeun parobahan jengkol tina seueur spésiés anu peryogi suhu anu handap pikeun hirup sareng dina waktos anu sasarengan, paningkatan di daérah anu mana spésiés-spésiés anu peryogi suhu anu langkung luhur tiasa bertahan.

Pangaruh manusa kana lingkungan

Diajar biom antropogenik anu disebut di luhur tiasa kéngingkeun kasempetan pikeun ngalaksanakeun kagiatan ku cara anu langkung leres sareng lingkungan sahingga dampak na sakumaha minor mungkin. Éta ogé ngamungkinkeun urang nyandak kaputusan anu hadé ngeunaan kumaha kagiatan ékonomi urang tiasa mangaruhan mahluk hirup anu sanés.

Éta sababna naha terang biom planét penting pisan pikeun dipikanyaho hubungan sadaya jalma, boh sasatoan sareng pepelakan, ogé urang sareng sésa-sésa organisme anu nyicingan planét urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

6 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Lan_ Miguel cenahna

    Hebat! henteu terang biom endolitik! Bahkan maca di dieu sareng tangtosna éta ngan ukur guha, torowongan lava, antara bumi, jsb. hatur nuhun

  2.   alya cenahna

    hatur nuhun anjeun disimpen kuring digawé

  3.   belen cenahna

    Dupi anjeun masihan definisi !! Naon biome na? Punten

  4.   KEBIJAKAN EUSI YESUS cenahna

    Hatur nuhun éta pikaresepeun sareng padamelan anu saé anjeun lakukeun sareng saé pisan. :); )

  5.   Juan cenahna

    Hai Hatur nuhun pikeun tulisan.
    Ngan hiji patarosan, naha ngobrolkeun biom antropogenik, upami dianggap yén anu pasti tina klasifikasi ieu nyaéta iklim.
    Sanaos manusa nalungtik ciri-ciri iklim tempat dimana anjeunna hoyong ngembangkeun tatanén, sareng ngahasilkeun parobihan dina ékosistem, anjeunna sanés anu ngahartikeun kaayaan iklim, atanapi garis lintang atanapi jangkungna tempat éta.
    Naha henteu langkung saé diajak ngobrol ngeunaan ékosistem antropogenik?

    1.    Portillo Jérman cenahna

      Saé Juan, hatur nuhun kana koméntar anjeun. Kami leres-leres nyarioskeun biom antropogenik kumargi robahan manusa dina iklim nyababkeun nyiptakeun bioma kalayan ciri unik dimana urang kalebet flora sareng fauna anu aya hubunganana. Salaku conto, lahan tatanén ngagaduhan ciri khas bioma antropogenik, kumargi pH taneuh, kaayaan bursa nitrogén antara taneuh sareng atmosfir, suhu sareng bahkan robih albedo dina skala alit, nyababkeun diciptakeun lingkungan anu béda. kalayan ciri flora sareng fauna éta.

      Mudah-mudahan kuring parantos ngabantosan anjeun 🙂